Baklawa - co to jest? Z czego się robi i jak wygląda?
Baklawa to wielowarstwowy deser z kruchego ciasto filo wywodzący się z kuchni tureckiej. Jej słodki smak, delikatna konsystencja i dobrze dobrana kompozycja składników są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Nic więc dziwnego, że zdobyła uznanie wśród mieszkańców całego świata. Jakie składniki znajdują się w przepisie na baklawę? Do czego porównać ten słodki deser? Jak wygląda baklawa? Jeżeli chcecie lepiej poznać kuchnię turecką i ten specjał, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Baklawa co to jest?
Baklawa to przysmak z kuchni tureckiej, który cieszy się szczególną popularnością w Grecji oraz Bułgarii. Doskonała konsystencja ciasta, słodki smak i dobór składników sprawiają, że podróżnicy wracają z wakacji z całym zapasem deseru w walizkach. Co to baklawa i kiedy powstała? Historia przepisu na ten wielowarstwowy deser jest naprawdę wiekowa. Pierwsze zapiski o baklawie możemy znaleźć w pamiętnikach kulinarnych Pałacu Topkapi z 1473 roku. To właśnie wtedy wynaleziono sposób na przyrządzenie tego słodkiego deseru. Co ciekawe, do XIX wieku baklawa była traktowana jako luksusowy specjał! Tylko najbogatsi obywatele mogli sobie pozwolić na kupno tego deseru. Dopiero później dostępność baklawy stała się znacznie większa i możemy znaleźć ją w większości sklepów, także w Polsce!
Z czego jest baklawa?
Baklawa to deser, który nie tylko dobrze smakuje, ale również cieszy oko. To ciasto ma wiele warstw wypełnionych pysznym nadzieniem. Często baklawa ozdabiana jest również orzechami oraz płatkami róż. Szybko znika z talerzy i przykuwa uwagę wszystkich gości! Smak to równie ważny aspekt każdego deseru, a baklawa może pochwalić się niepowtarzalną słodyczą. Wszystko za sprawą perfekcyjnego doboru składników. Bazą baklawy jest delikatne i kruche ciasto filo przekładane orzechową masą. Słodyczy w cieście dopełnia obfita polewa z miodu i cukru. Zdecydowanie warto spróbować tego deseru na wakacjach lub przygotować go w domu. Jak się robi baklawę? Sami zobaczcie!
Baklawa – jak ją zrobić?
Nie musicie wsiadać do samolotu, by spróbować tego deseru. Równie dobrze możecie przyrządzić ten specjał w swoim domu i cieszyć się słodkimi efektami. Przygotujcie foremkę, nasmarujcie ją masłem i zacznijcie przekładać warstwy ciasta filo orzechowym nadzieniem. Później pieczcie baklawę w piekarniku przez około godzinę. Po wyciągnięciu ciasta polejcie je syropem z miodu oraz cukru. Możecie również zadbać o dekorację deseru. Co powiecie na ozdoby z siekanych orzechów oraz płatków róży? Tak przyrządzona baklawa nie tylko będzie świetnie smakować, ale również cieszyć oko. Spróbujecie?
Baklawa – nasze przepisy
Przygotowaliśmy dla Was przepisy, które dopełnią smak baklawy. Spróbujecie?
Do pysznej baklawy najlepiej smakuje super pumpkin latte. Ta aromatyczna kawa i turecki deser to duet doskonały! A może wolicie chłodne napoje? Mrożone frappe będzie strzałem w dziesiątkę. Pycha!
Zaserwujcie deser z pysznym syropem moccha z cynamonową nutą. To będzie wyjątkowo słodka uczta. Równie smacznym pomysłem będzie polanie baklawy sosem waniliowym. Takie połączenie nie ma sobie równych!
Komentarze (0)