
Składniki
4 łyżki
null
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1.5 kilograma
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zdejmij skórę z udźca. Natnij nad kością i delikatnie wyluzuj. Usuń chrząstki, długie ścięgna. Uformuj mięso obcinając wszystkie wystające kawałki. Od środka tj. od miejsca w którym była kość, przetnij mięso w kierunku jednego i drugiego brzegu tak by utworzyć dłuższy płat (łatwiej się roluje wąski płat mięsa).

Krok 2
Obcięte kawałki mięsa (powinno być tak ok. garść) zmiel. Zmielone mięso dopraw Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr, szczyptą pieprzu mielonego, przyprawą w płynie Delikat.
Krok 3
Zrób pastę przyprawową z: "Przyprawy do kurczaka", mini kostek majerankowych , konfitury brzoskwiniowej , łyżki oleju, łyżeczki Delikatu w płynie .
Krok 4
Rozłożone mięso z udźca natrzyj od środka 1/2 marynaty. Połóż na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków (odstęp ok 3 cm). Zwijaj od przeciwległego boku.
Krok 5
Obwiąż dobrze nićmi do wiązania mięs. Jeśli trzeba, pospinaj dodatkowo wykałaczkami lub szpilkami do mięs tak by farsz nie wypadał. Natrzyj mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty . Włóż do lodówki i zostaw na minimum 2 godziny by mięso przeszło smakami.
Krok 6
Wsadź mięso do rękawa do pieczenia, dobrze zamknij. Ułóż mięso w piekarniku. Nastaw na 200C i piecz 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejsz temperaturę do 160C i dopiecz jeszcze 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej