Udziec indyczy faszerowany przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziec indyczy faszerowany

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

5

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

59 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

null

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

1.5 kilograma

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zdejmij skórę z udźca. Natnij nad kością i delikatnie wyluzuj. Usuń chrząstki, długie ścięgna. Uformuj mięso obcinając wszystkie wystające kawałki. Od środka tj. od miejsca w którym była kość, przetnij mięso w kierunku jednego i drugiego brzegu tak by utworzyć dłuższy płat (łatwiej się roluje wąski płat mięsa).

Udziec indyczy faszerowany - Krok 1

Krok 2

Obcięte kawałki mięsa (powinno być tak ok. garść) zmiel. Zmielone mięso dopraw Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr, szczyptą pieprzu mielonego, przyprawą w płynie Delikat.

Krok 3

Zrób pastę przyprawową z: "Przyprawy do kurczaka", mini kostek majerankowych , konfitury brzoskwiniowej , łyżki oleju, łyżeczki Delikatu w płynie .

Krok 4

Rozłożone mięso z udźca natrzyj od środka 1/2 marynaty. Połóż na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków (odstęp ok 3 cm). Zwijaj od przeciwległego boku.

Krok 5

Obwiąż dobrze nićmi do wiązania mięs. Jeśli trzeba, pospinaj dodatkowo wykałaczkami lub szpilkami do mięs tak by farsz nie wypadał. Natrzyj mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty . Włóż do lodówki i zostaw na minimum 2 godziny by mięso przeszło smakami.

Krok 6

Wsadź mięso do rękawa do pieczenia, dobrze zamknij. Ułóż mięso w piekarniku. Nastaw na 200C i piecz 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejsz temperaturę do 160C i dopiecz jeszcze 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziec indyczy faszerowany - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej