
Składniki
4 łyżki
null
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
1.5 kilograma
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zdejmij skórę z udźca. Natnij nad kością i delikatnie wyluzuj. Usuń chrząstki, długie ścięgna. Uformuj mięso obcinając wszystkie wystające kawałki. Od środka tj. od miejsca w którym była kość, przetnij mięso w kierunku jednego i drugiego brzegu tak by utworzyć dłuższy płat (łatwiej się roluje wąski płat mięsa).

Krok 2
Obcięte kawałki mięsa (powinno być tak ok. garść) zmiel. Zmielone mięso dopraw Przyprawą w mini kostkach Smażona cebula Knorr, szczyptą pieprzu mielonego, przyprawą w płynie Delikat.
Krok 3
Zrób pastę przyprawową z: "Przyprawy do kurczaka", mini kostek majerankowych , konfitury brzoskwiniowej , łyżki oleju, łyżeczki Delikatu w płynie .
Krok 4
Rozłożone mięso z udźca natrzyj od środka 1/2 marynaty. Połóż na nim mięso mielone tak by nie dochodziło do krawędzi jednego z boków (odstęp ok 3 cm). Zwijaj od przeciwległego boku.
Krok 5
Obwiąż dobrze nićmi do wiązania mięs. Jeśli trzeba, pospinaj dodatkowo wykałaczkami lub szpilkami do mięs tak by farsz nie wypadał. Natrzyj mięso z wierzchu pozostałą częścią marynaty . Włóż do lodówki i zostaw na minimum 2 godziny by mięso przeszło smakami.
Krok 6
Wsadź mięso do rękawa do pieczenia, dobrze zamknij. Ułóż mięso w piekarniku. Nastaw na 200C i piecz 1 godzinę od chwili osiągnięcia temperatury. Zmniejsz temperaturę do 160C i dopiecz jeszcze 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej