Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

300 gramów

1 opakowanie

3 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 1,5l wody. Dodaj quinoa i gotuj ok. 15-20 minut do miękkości. Następnie odcedź.

Krok 2

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. dparowania soków, po czym dodać pokrojone w mniejsze kawałki mięso z kurczaka.

Krok 3

Zeszklij cebulę, czosnek i dodaj pieczarki. Smaż 5-10 minut. Następnie dodaj pokrojone w mniejsze kawałki mięso z kurczaka.

Krok 4

Wymieszaj zawartość opakowania Sosu pieczarkowego ze śmietanką Knorr ze 300 ml wody.

Krok 5

Wlej na patelnię z mięsem i ciągle mieszając gotuj ok. 3 minut. Na talerzu wyłóż quinoa i polej sosem pieczarkowo-czosnkowym. Posyp natką pietruszki.

Agata Chmielewska

Dobra rada:

Quinoa sprawdza się nie tylko w wytrawnych daniach, ale również owocowych przekąskach z jogurtem, a nawet słodkich wypiekach!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Quinoa z sosem pieczarkowo-czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej