Łopatka duszona w plastrach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łopatka duszona w plastrach

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

60 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy kawałki łopatki przekładamy do miski i marynujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, majeranku, marynaty czosnkowej, chilli i papryki, mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.

Krok 2

Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulka i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowana wodę i dusimy jeszcze 20 minut,

Krok 3

Doskonałe mięso na na zimno, można łopatkę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Brukselka z kurczakiem
czas przygotowania
35 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej