Łopatka duszona w plastrach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łopatka duszona w plastrach

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

60 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy kawałki łopatki przekładamy do miski i marynujemy marynatą przygotowaną z oliwy z oliwek, soli, majeranku, marynaty czosnkowej, chilli i papryki, mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.

Krok 2

Na drugi dzień posypujemy rozkruszona mini kostką- cebulka i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano, szpikulcem przebijamy mięso w kilku miejscach, podlewamy wrzącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie łopatkę odwracamy, uzupełniamy odparowana wodę i dusimy jeszcze 20 minut,

Krok 3

Doskonałe mięso na na zimno, można łopatkę pokroić w plastry i ułożyć na półmisku lub na ciepło np. z kaszą i z sosem (można wykorzystać płyny pozostałe z duszenia, dodać zasmażkę lub skrobię aby zagęścić sos).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łopatka duszona w plastrach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej