Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
10 plastrów
1 pęczek
100 mililitrów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na dwa plastry jednakowej grubości.
Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą, a następnie posmaruj marynatą każdy kawałek mięsa. Piersi odłóż na 20 minut w chłodne miejsce.
Krok 3
Zamarynowane piersi rozłóż na desce. Na każdym płacie połóż po 2-3 listki szałwii oraz po plastrze szynki. Całość zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką.
Krok 4
Roladki smaż na rozgrzanym grillu 15-20 minut, obracając co chwilę. Przed podaniem wyjmij wykałaczki. Danie możesz serwować np. z włoskim risotto lub z kaszą. Dzięki zawartości ostrych przypraw jeszcze lepszy i wyraźniejszy smak nada roladkom Ketchup Hellmann’s Pikantny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca
Grillowane roladki z kurczaka a’la saltimbocca, to nasz pomysł na tradycyjną włoska potrawę, ale w wersji z kurczakiem. Zgodnie z nazwą dania, roladki salimbocca, są tak pyszne, że same wskakują do buzi. To wykwintne danie, którego smak i zapach zachwyci każdego, są doskonałe do przygotowania na specjalną okazję, jak i na co dzień. Bazą ssania jest marynowane mięso z kurczaka, które zawija się w formę roladek wraz z listkami szałwii oraz plastrami szynki parmeńskiej bądź Szwarcwaldzkiej. Szałwia idealnie pasuje do dań z drobiu, ma lekko sosnowy aromat i delikatną eukaliptusową nutę. Tak powstałe roladki smaż na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej około 20 minut, obracając co chwilę. Roladki z kurczaka a’la Saltimbocca możesz podawać z ugotowanym na sypko ryżem i chrupką sałatą, bądź z włoskim risotto, które uzupełni włoski smak roladek a’la Saltimbocca.