Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

81 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

10 plastrów

1 pęczek

100 mililitrów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz. Każdą przekrój wzdłuż na dwa plastry jednakowej grubości.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj w miseczce z oliwą, a następnie posmaruj marynatą każdy kawałek mięsa. Piersi odłóż na 20 minut w chłodne miejsce.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane piersi rozłóż na desce. Na każdym płacie połóż po 2-3 listki szałwii oraz po plastrze szynki. Całość zwiń w roladkę i zepnij wykałaczką.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 3

Krok 4

Roladki smaż na rozgrzanym grillu 15-20 minut, obracając co chwilę. Przed podaniem wyjmij wykałaczki. Danie możesz serwować np. z włoskim risotto lub z kaszą. Dzięki zawartości ostrych przypraw jeszcze lepszy i wyraźniejszy smak nada roladkom Ketchup Hellmann’s Pikantny.

Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Toskańska zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane roladki z kurczaka à la SaltimboccaGrillowane roladki z kurczaka à la Saltimbocca

Grillowane roladki z kurczaka a’la saltimbocca, to nasz pomysł na tradycyjną włoska potrawę, ale w wersji z kurczakiem. Zgodnie z nazwą dania, roladki salimbocca, są tak pyszne, że same wskakują do buzi. To wykwintne danie, którego smak i zapach zachwyci każdego, są doskonałe do przygotowania na specjalną okazję, jak i na co dzień. Bazą ssania jest marynowane mięso z kurczaka, które zawija się w formę roladek wraz z listkami szałwii oraz plastrami szynki parmeńskiej bądź Szwarcwaldzkiej. Szałwia idealnie pasuje do dań z drobiu, ma lekko sosnowy aromat i delikatną eukaliptusową nutę. Tak powstałe roladki smaż na rozgrzanym grillu bądź patelni grillowej około 20 minut, obracając co chwilę. Roladki z kurczaka a’la Saltimbocca możesz podawać z ugotowanym na sypko ryżem i chrupką sałatą, bądź z włoskim risotto, które uzupełni włoski smak roladek a’la Saltimbocca.