Chłodnik z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik z cukinii

czyli kremowy chłodnik z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

828 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

604 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

841 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 pęczek

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na rozgrzanej margarynie. Dodaj curry i smaż chwilę razem.

Krok 2

Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, wsyp do garnka i smaż na mocnym ogniu wraz z cebulą, czosnkiem i curry.

Krok 3

Wlej 1 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.

Krok 4

Zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku pieprzem. Dodaj pokrojoną drobno kolendrę, wystudź i wstaw do lodówki. Przed podaniem każdą porcję udekoruj jogurtem i listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzch zupy możesz nałożyć również drobno pokrojone warzywa, jak pomidory, awokado, czy też ogórki.

2

Opinie o przepisie

  • Tomek ToJa

    Tomek ToJa , 27.07.2018

    moja rodzina wsunęła cały garnek w 5 minut. Informuję również: podałem na ciepło i jak już mówiłem zupa znikła w 5 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Marciniak

    Dorota Marciniak , 14.07.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z cukiniiChłodnik z cukinii

Na myśl o chłodniku wielu osobom jako pierwszy na myśl przychodzi słynny chłodnik litewski, którego głównym składnikiem jest botwinka. Choć jest to wyśmienita potrawa, warto poznać jej inne warianty. Na lato polecamy kremowy chłodnik z cukinii, który również pozwoli wykorzystać potencjał sezonowych warzyw. Smakuje wybornie i przyniesie upragnione orzeźwienie w upalne dni. Czego chcieć więcej?

Dla kogo?

Warzywne kremy mają tę wielką zaletę, że odpowiadają osobom, które nie przepadają za dużymi kawałkami jarzyn pływającymi w zupie. Aksamitny chłodnik cukiniowy to smakowity sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw. Docenią to wszystkie osoby, przy których stole zasiadają wyjątkowo wybredni smakosze.

Na jaką okazję?

Skoro zupa jest podawana na zimno, nie może zabraknąć jej w letnim jadłospisie. O tej porze roku raczej mało kto ma ochotę na jedzenie obfitych i rozgrzewających posiłków. Podaj chłodnik z cukinii podczas obiadu na tarasie.

Czy wiesz, że?

Młoda cukinia charakteryzuje się małą ilością gniazd nasiennych oraz cieniutką skórką. Nie musisz jej nawet obierać! To doskonała informacja dla osób, które pracę w kuchni chcą ograniczyć do minimum.

Dla urozmaicenia:

Czym jeszcze można wzbogacić chłodnik z cukinii? Danie uzupełnij świeżym koperkiem, którym udekorujesz potrawę. To świetna alternatywa dla osób, które nie należą do fanów kolendry. Jeśli nim dysponujesz, do ozdobienia talerza z zupą możesz użyć kwiatu cukinii – całość będzie prezentować się wyjątkowo szykownie.