Chłodnik z cukinii

czyli kremowy chłodnik z curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

680 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

566 osób wydrukowało

Pobierz pdf

734 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

3 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 pęczek

0 szczypt

1 sztuka

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na rozgrzanej margarynie. Dodaj curry i smaż chwilę razem.

Krok 2

Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, wsyp do garnka i smaż na mocnym ogniu wraz z cebulą, czosnkiem i curry.

Krok 3

Wlej 1 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.

Krok 4

Zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku pieprzem. Dodaj pokrojoną drobno kolendrę, wystudź i wstaw do lodówki. Przed podaniem każdą porcję udekoruj jogurtem i listkami kolendry.

przepisy.pl

Dobra rada:

Na wierzch zupy możesz nałożyć również drobno pokrojone warzywa, jak pomidory, awokado, czy też ogórki.

2

Opinie o przepisie

  • Tomek ToJa

    Tomek ToJa

    moja rodzina wsunęła cały garnek w 5 minut. Informuję również: podałem na ciepło i jak już mówiłem zupa znikła w 5 minut

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Marciniak

    Dorota Marciniak

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik z cukiniiChłodnik z cukinii

Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.