Chłodnik z cukinii
czyli kremowy chłodnik z curry
łatwe
903 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na rozgrzanej margarynie. Dodaj curry i smaż chwilę razem.
Krok 2
Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, wsyp do garnka i smaż na mocnym ogniu wraz z cebulą, czosnkiem i curry.
Krok 3
Wlej 1 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.
Krok 4
Zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku pieprzem. Dodaj pokrojoną drobno kolendrę, wystudź i wstaw do lodówki. Przed podaniem każdą porcję udekoruj jogurtem i listkami kolendry.

Dobra rada:
Na wierzch zupy możesz nałożyć również drobno pokrojone warzywa, jak pomidory, awokado, czy też ogórki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z cukinii
Na myśl o chłodniku wielu osobom jako pierwszy na myśl przychodzi słynny chłodnik litewski, którego głównym składnikiem jest botwinka. Choć jest to wyśmienita potrawa, warto poznać jej inne warianty. Na lato polecamy kremowy chłodnik z cukinii, który również pozwoli wykorzystać potencjał sezonowych warzyw. Smakuje wybornie i przyniesie upragnione orzeźwienie w upalne dni. Czego chcieć więcej?
Dla kogo?
Warzywne kremy mają tę wielką zaletę, że odpowiadają osobom, które nie przepadają za dużymi kawałkami jarzyn pływającymi w zupie. Aksamitny chłodnik cukiniowy to smakowity sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw. Docenią to wszystkie osoby, przy których stole zasiadają wyjątkowo wybredni smakosze.
Na jaką okazję?
Skoro zupa jest podawana na zimno, nie może zabraknąć jej w letnim jadłospisie. O tej porze roku raczej mało kto ma ochotę na jedzenie obfitych i rozgrzewających posiłków. Podaj chłodnik z cukinii podczas obiadu na tarasie.
Czy wiesz, że?
Młoda cukinia charakteryzuje się małą ilością gniazd nasiennych oraz cieniutką skórką. Nie musisz jej nawet obierać! To doskonała informacja dla osób, które pracę w kuchni chcą ograniczyć do minimum.
Dla urozmaicenia:
Czym jeszcze można wzbogacić chłodnik z cukinii? Danie uzupełnij świeżym koperkiem, którym udekorujesz potrawę. To świetna alternatywa dla osób, które nie należą do fanów kolendry. Jeśli nim dysponujesz, do ozdobienia talerza z zupą możesz użyć kwiatu cukinii – całość będzie prezentować się wyjątkowo szykownie.