Chłodnik z cukinii
czyli kremowy chłodnik z curry
łatwe
923 osoby zapisały

Składniki
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 pęczek
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek posiekaj i przesmaż w garnku na rozgrzanej margarynie. Dodaj curry i smaż chwilę razem.
Krok 2
Cukinię pokrój w mniejsze kawałki, wsyp do garnka i smaż na mocnym ogniu wraz z cebulą, czosnkiem i curry.
Krok 3
Wlej 1 l wody i dopraw kostkami rosołowymi. Zupę doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 15 minut.
Krok 4
Zupę zmiksuj na gładko i dopraw do smaku pieprzem. Dodaj pokrojoną drobno kolendrę, wystudź i wstaw do lodówki. Przed podaniem każdą porcję udekoruj jogurtem i listkami kolendry.

Dobra rada:
Na wierzch zupy możesz nałożyć również drobno pokrojone warzywa, jak pomidory, awokado, czy też ogórki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik z cukinii
Na myśl o chłodniku wielu osobom jako pierwszy na myśl przychodzi słynny chłodnik litewski, którego głównym składnikiem jest botwinka. Choć jest to wyśmienita potrawa, warto poznać jej inne warianty. Na lato polecamy kremowy chłodnik z cukinii, który również pozwoli wykorzystać potencjał sezonowych warzyw. Smakuje wybornie i przyniesie upragnione orzeźwienie w upalne dni. Czego chcieć więcej?
Dla kogo?
Warzywne kremy mają tę wielką zaletę, że odpowiadają osobom, które nie przepadają za dużymi kawałkami jarzyn pływającymi w zupie. Aksamitny chłodnik cukiniowy to smakowity sposób na wprowadzenie do diety większej ilości warzyw. Docenią to wszystkie osoby, przy których stole zasiadają wyjątkowo wybredni smakosze.
Na jaką okazję?
Skoro zupa jest podawana na zimno, nie może zabraknąć jej w letnim jadłospisie. O tej porze roku raczej mało kto ma ochotę na jedzenie obfitych i rozgrzewających posiłków. Podaj chłodnik z cukinii podczas obiadu na tarasie.
Czy wiesz, że?
Młoda cukinia charakteryzuje się małą ilością gniazd nasiennych oraz cieniutką skórką. Nie musisz jej nawet obierać! To doskonała informacja dla osób, które pracę w kuchni chcą ograniczyć do minimum.
Dla urozmaicenia:
Czym jeszcze można wzbogacić chłodnik z cukinii? Danie uzupełnij świeżym koperkiem, którym udekorujesz potrawę. To świetna alternatywa dla osób, które nie należą do fanów kolendry. Jeśli nim dysponujesz, do ozdobienia talerza z zupą możesz użyć kwiatu cukinii – całość będzie prezentować się wyjątkowo szykownie.