Chłodnik ogórkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik ogórkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
715 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

867 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywny bulion - zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Wystudź.

Krok 2

Jogurt połącz z bulionem i dokładnie wymieszaj. Ogórki obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu.

Krok 3

Koperek i szczypior pokrój drobno i również dodaj do jogurtu. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do chłodnika szczyptę pieprzu Cayenne.

2

Opinie o przepisie

  • Emi

    Emi , 29.06.2021

    Pyszna zupa! Świetny przepis. Moje dziecko nie lubi mizerii, a chłodnik zjadło że smakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna konieczna

    joanna konieczna , 20.07.2017

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik ogórkowyChłodnik ogórkowy

Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Orzeźwiający, kremowy chłodnik ogórkowy będzie najlepiej smakował w upalne dni. Jeśli lubisz gęste zupy i nie wyobrażasz sobie bez nich swojego menu, przypadnie Ci do gustu również ta propozycja. Chłodnik przygotowuje się szybko, bo zaledwie w kwadrans. Wystudzony bulion wystarczy połączyć z jogurtem, następnie dodać obrane i starte na grubych oczkach tarki ogórki, a do całości wrzucić jeszcze posiekany koperek oraz szczypior, odrobinę soku z cytryny i pieprzu. Zupę trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Podawaj ją na obiad albo jako przystawkę podczas przyjęcia lub zjedz na kolację. Możesz ozdobić danie plasterkami świeżego ogórka, posypać całość prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni (wystudzonymi). Sprawdzą się także ćwiartki jajka na twardo lub samo rozdrobnione żółtko. Podczas przyjęć możesz uatrakcyjnić sposób podania, serwując chłodnik w szklankach, ozdobiony gałązką koperku i nałożonym na brzeg naczynia ogórkiem. W takiej formie będzie naprawdę efektownie wyglądał. Przygotuj go według naszego przepisu i przekonaj się, jak smaczna może być tego rodzaju zupa!