
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywny bulion - zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Wystudź.
Krok 2
Jogurt połącz z bulionem i dokładnie wymieszaj. Ogórki obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu.
Krok 3
Koperek i szczypior pokrój drobno i również dodaj do jogurtu. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do chłodnika szczyptę pieprzu Cayenne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik ogórkowy
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Orzeźwiający, kremowy chłodnik ogórkowy będzie najlepiej smakował w upalne dni. Jeśli lubisz gęste zupy i nie wyobrażasz sobie bez nich swojego menu, przypadnie Ci do gustu również ta propozycja. Chłodnik przygotowuje się szybko, bo zaledwie w kwadrans. Wystudzony bulion wystarczy połączyć z jogurtem, następnie dodać obrane i starte na grubych oczkach tarki ogórki, a do całości wrzucić jeszcze posiekany koperek oraz szczypior, odrobinę soku z cytryny i pieprzu. Zupę trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Podawaj ją na obiad albo jako przystawkę podczas przyjęcia lub zjedz na kolację. Możesz ozdobić danie plasterkami świeżego ogórka, posypać całość prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni (wystudzonymi). Sprawdzą się także ćwiartki jajka na twardo lub samo rozdrobnione żółtko. Podczas przyjęć możesz uatrakcyjnić sposób podania, serwując chłodnik w szklankach, ozdobiony gałązką koperku i nałożonym na brzeg naczynia ogórkiem. W takiej formie będzie naprawdę efektownie wyglądał. Przygotuj go według naszego przepisu i przekonaj się, jak smaczna może być tego rodzaju zupa!