Chłodnik ogórkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik ogórkowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

590 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

392 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

674 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

500 mililitrów

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywny bulion - zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Wystudź.

Krok 2

Jogurt połącz z bulionem i dokładnie wymieszaj. Ogórki obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu.

Krok 3

Koperek i szczypior pokrój drobno i również dodaj do jogurtu. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do chłodnika szczyptę pieprzu Cayenne.

1

Opinie o przepisie

  • joanna konieczna

    joanna konieczna , 20.07.2017

    super danie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik ogórkowyChłodnik ogórkowy

Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.

Orzeźwiający, kremowy chłodnik ogórkowy będzie najlepiej smakował w upalne dni. Jeśli lubisz gęste zupy i nie wyobrażasz sobie bez nich swojego menu, przypadnie Ci do gustu również ta propozycja. Chłodnik przygotowuje się szybko, bo zaledwie w kwadrans. Wystudzony bulion wystarczy połączyć z jogurtem, następnie dodać obrane i starte na grubych oczkach tarki ogórki, a do całości wrzucić jeszcze posiekany koperek oraz szczypior, odrobinę soku z cytryny i pieprzu. Zupę trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Podawaj ją na obiad albo jako przystawkę podczas przyjęcia lub zjedz na kolację. Możesz ozdobić danie plasterkami świeżego ogórka, posypać całość prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni (wystudzonymi). Sprawdzą się także ćwiartki jajka na twardo lub samo rozdrobnione żółtko. Podczas przyjęć możesz uatrakcyjnić sposób podania, serwując chłodnik w szklankach, ozdobiony gałązką koperku i nałożonym na brzeg naczynia ogórkiem. W takiej formie będzie naprawdę efektownie wyglądał. Przygotuj go według naszego przepisu i przekonaj się, jak smaczna może być tego rodzaju zupa!