
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywny bulion - zagotuj 250 ml wody i rozpuść w niej kostkę rosołową. Wystudź.
Krok 2
Jogurt połącz z bulionem i dokładnie wymieszaj. Ogórki obierz , zetrzyj na tarce i dodaj do jogurtu.
Krok 3
Koperek i szczypior pokrój drobno i również dodaj do jogurtu. Całość dopraw sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zupę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.

Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do chłodnika szczyptę pieprzu Cayenne.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chłodnik ogórkowy
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników.
Orzeźwiający, kremowy chłodnik ogórkowy będzie najlepiej smakował w upalne dni. Jeśli lubisz gęste zupy i nie wyobrażasz sobie bez nich swojego menu, przypadnie Ci do gustu również ta propozycja. Chłodnik przygotowuje się szybko, bo zaledwie w kwadrans. Wystudzony bulion wystarczy połączyć z jogurtem, następnie dodać obrane i starte na grubych oczkach tarki ogórki, a do całości wrzucić jeszcze posiekany koperek oraz szczypior, odrobinę soku z cytryny i pieprzu. Zupę trzeba jeszcze schłodzić w lodówce. Podawaj ją na obiad albo jako przystawkę podczas przyjęcia lub zjedz na kolację. Możesz ozdobić danie plasterkami świeżego ogórka, posypać całość prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni (wystudzonymi). Sprawdzą się także ćwiartki jajka na twardo lub samo rozdrobnione żółtko. Podczas przyjęć możesz uatrakcyjnić sposób podania, serwując chłodnik w szklankach, ozdobiony gałązką koperku i nałożonym na brzeg naczynia ogórkiem. W takiej formie będzie naprawdę efektownie wyglądał. Przygotuj go według naszego przepisu i przekonaj się, jak smaczna może być tego rodzaju zupa!