Udziec z sarny – przepis. Jak przyrządzić?
Pieczony udziec z sarny należy do kategorii wyjątkowo wykwintnych dań przeznaczonych dla koneserów mięsnych potraw. Jak przygotować udziec z sarny, żeby mięso zachwycało smakiem?
Jak przyrządzić udziec z sarny? Przepis idealny
Sekretem udanych dań z dziczyzny jest umiejętne wstępne przygotowanie mięsa. Z sarniną należy postępować inaczej niż z wieprzowiną lub wołowiną – trzeba ją wcześniej zamarynować, żeby skruszała i nabrała pożądanego smaku. Przyprawy do udźca z sarny pieczonego w rękawie powinny być charakterne, żeby nadały mięsu zdecydowany smak i zapach.
Udziec z sarny z kością – przepis
Jak upiec udziec z sarny z kością? Przepisy proponowane przez najlepszych kucharzy zawsze zalecają wcześniejsze marynowanie mięsa. Podstawową marynatę na 2-2,5 kg mięsa przyrządzicie z kilku liści laurowych, 2 łyżeczek kolorowego pieprzu i jałowca, 100 ml oleju rzepakowego, 4 łyżek octu winnego, 100 ml czerwonego wina i 3-4 ząbków czosnku. Przyprawy rozetrzyjcie w moździerzu, dodajcie ocet, olej i wino, a powstałą mieszanką natrzyjcie naciętą dziczyznę i odstawcie ją do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso należy obrócić, ponownie natrzeć przyprawami i pozostawić na kolejną dobę. Później przełóżcie je do rękawa razem z marynatą, a następnie pieczcie przez 3-4 godziny w temperaturze 150-160°C. Po upieczeniu udziec należy wyjąć z rękawa i pozostawić do wystudzenia, a następnie posypać świeżo roztartym rozmarynem i kolorowym pieprzem. W innej wersji tego dania zaleca się uprzednio obsmażyć udziec z sarny na maśle i przyprawić cząbrem.
Komentarze (0)