Comber – co to? Jaka to część mięsa?

Jak smakuje comber? Co to takiego? Wśród wielu rodzajów mięsa właśnie ta część należy do najbardziej wyszukanych, a przygotowane z niego potrawy serwowane są zazwyczaj na wykwintnych przyjęciach i uroczystościach. Część krzyżową można piec, smażyć i grillować, jednak zanim trafi na patelnię, warto ją wcześniej odpowiednio przygotować. W jaki sposób? Podpowiadamy!

Comber – jaka to część?

Comber (krzyżówka, część krzyżowa) to fragment półtuszy zwierzęcej pochodzącej z części grzbietowej ssaków, najczęściej łownych, takich jak dzik, sarna czy jeleń. Nazwa ta używana jest również w stosunku do królików oraz owiec (zarówno jagniąt, jak i baranów). Ze względu na efektowny wygląd, delikatność oraz dużą kruchość uznawany jest za bardzo wartościowy pod względem kulinarnym i często serwowany na specjalne okazje. Comber można piec i dusić, a po podzieleniu na mniejsze części smażyć lub grillować.

Delikatny comber jagnięcy – jaka to część?

Pochodzący z części lędźwiowo krzyżowej comber jagnięcy najczęściej składa się z bardzo delikatnego mięsa pokrytego błoną oraz niewielką warstwą tłuszczu. Często przy krzyżówce znajdują się kostki żebrowe nadające potrawie efektowny wygląd. Świeża krzyżówka wyróżnia się charakterystycznym, mięsnym aromatem, a dobrze przygotowane dania z jagnięciny są delikatne i wyjątkowo smaczne. Z combra możecie przygotować zarówno rozpływające się w ustach smażone kotleciki jagnięce z kością, jak i pikantne pieprzowe kotlety w aromatycznej marynacie musztardowej. Pozbawione kości mięso jest miękkie i nie wymaga długiej obróbki, a z kawałków warto zrobić wyjątkowo smaczny comber z sosem rabarbarowym przybrany smażonymi warzywami i piure marchewkowym lub gulasz jagnięcy z kluseczkami oraz świeżym rozmarynem.

Co to jest comber z królika?

Mięso królicze jest białe, soczyste i bogate w wysokojakościowe białka. Dzięki niskiej zawartości tłuszczu zalicza się je do produktów wskazanych w delikatnej diecie, dlatego warto od czasu do czasu przygotować smaczny comber z królika. Co to jest za część tuszki? Obejmuje ona piersiowy i lędźwiowy odcinek zawierający najdłuższy mięsień grzbietu wraz z kośćmi kręgowymi. Krzyżówka najlepiej smakuje po pieczeniu w sosie własnym lub duszeniu, a zmielona na drobnym sitku jest świetnym składnikiem aromatycznego pasztetu z ziołami i pokrojoną w plastry słoniną.

Comber z sarny – jaka to część i do których dań pasuje?

Zarówno comber z sarny, jak i jelenia charakteryzuje się intensywnie czerwonym kolorem oraz delikatnie słodkim smakiem. Wykrawany jest z części lędźwiowej tuszy, dlatego praktycznie nie zawiera tłuszczu, a za to cechuje się absolutnie niepowtarzalnym aromatem podczas smażenia lub duszenia. Przed obróbką termiczną mięso warto pozbawić je błon, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

Smak combra podbije odrobina czerwonego wina dodana podczas pieczenia, owoce (suszone śliwki, rodzynki) oraz takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, kolorowy pieprz lub suszone owoce jałowca. To miękkie i delikatne mięso świetnie smakuje także z dodatkiem sosu kurkowego lub borowikowego, który nadaje krzyżówce przyjemnego, leśnego aromatu, a owinięte cienkimi plastrami boczku, obsmażone i pokrojone w cienkie medaliony idealnie smakuje z pieczonymi ziemniakami lub młodymi marchewkami z patelni.

Jak przygotować comber z dzika?

Żadna część dziczyzny nie wyróżnia się taką delikatnością jak comber. Co to za rodzaj mięsa, jeżeli chodzi o dzika? Podobnie jak w przypadku jelenia czy sarny jest to część lędźwiowa grzbietu o charakterystycznym ciemnym mięsie bardzo słabo przerośniętym tłuszczem. Z tego kawałka warto przyrządzić aromatyczną pieczeń, jednak by krzyżówka była miękka i soczysta, należy ją wcześniej zamarynować na co najmniej 12 godzin, w mieszance czerwonego wina, soku cytrynowego, czosnku, cebuli oraz nadających smaku przypraw. Comber to mięso, z którego możecie przygotować znakomity bogracz z dzika pełen rozmaitych warzyw albo gulasz z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Pycha!