Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach. Jak przygotować rabarbar do ciasta, by mieć pewność, że wypieki będą udane? Wbrew pozorom nie zawsze czynność ta wygląda tak samo, wiele zależy od rodzaju deseru. Inaczej postępuje się z rabarbarem przeznaczonym do ciasta drożdżowego, inaczej do kruchego.
Jak obrać rabarbar?
Młodych łodyg rabarbaru nie trzeba obierać. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że w waszym cieście nie pojawią się twarde włókna, sprawdźcie, co należy zrobić.
- Oderwijcie liście i opłuczcie łodygi pod chłodną bieżącą wodą.
- Odetnijcie zdrewniałe lub suche końcówki.
- Małym nożykiem chwyćcie włókna w dolnej części łodygi i przeciągnijcie w górę.
Jak przygotować rabarbar do ciasta drożdżowego?
W przypadku tego ciasta poradzenie sobie z rabarbarem jest naprawdę proste. Zwłaszcza jeśli planujecie użyć niewielkiej ilości rabarbaru w ramach kwaskowatego akcentu w słodkim deserze. Po wymyciu i obraniu łodyg, należy dokładnie je osuszyć – najlepiej kładąc na ręczniku papierowym. Jak pokroić rabarbar do ciasta? Podzielcie go na kawałki o długości 1,5-2 cm.
Rabarbar dodajcie do masy lub ułóżcie na wierzchu ciasta. Podobnie można postępować z ciastem ucieranym lub jogurtowym. Jeśli obawiacie się wyraźnego kwaśnego smaku, przygotujcie słodką kruszonkę lub cukier puder do posypania górnej części wypieku. Warto zapamiętać, że im rabarbar bardziej czerwony, tym słodszy.
Jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego?
Jest to odrobinę bardziej wymagające zadanie, ale nadal niezbyt skomplikowane. Początek pracy wygląda tak samo, gdy mowa o umyciu, obraniu i pokrojeniu rabarbaru. Jednak przed dodaniem do ciasta, należy podsmażyć go na rozgrzanej patelni wraz z dodatkiem cukru. 3 łyżki powinny wystarczyć na około 0,5 kg warzywa. Smażcie (często mieszając) do momentu, aż rabarbar zmięknie i zauważycie pojawienie się syropu. Możecie wykorzystać go do zrobienia galaretki lub jako dodatek do herbaty.
Dopiero odsączone kawałki rabarbaru umieszcza się na kruchym cieście. Dlaczego to tak istotne? Dzięki tym manewrom ciasto nie nasiąknie sokiem i zachowa pożądaną strukturę. To gwarancja powodzenia podczas przyrządzania tart i tartaletek.
Rabarbar w deserach i daniach wytrawnych
Podejrzewamy, że placek z rabarbarem pójdzie na pierwszy ogień, gdy zachcecie rozpocząć swoją kulinarną przygodę z tym oryginalnym w smaku warzywem. Skoro rozgrzewkę macie już za sobą, czas na ciasto z rabarbarem i budyniem, które także będzie doskonałym wstępem do letnich deserów sezonowych. Wygląda na to, że opanowaliście już podstawy, więc przy kolejnej okazji postawcie na kruche ciasto z rabarbarem i bezą – trudniejsze w przygotowaniu, ale każdy kolejny kęs utwierdzi was w przekonaniu, że było warto.
Co prawda skupiliśmy się na temacie deserów, ale grzechem byłoby nie wspomnieć o wytrawnym wcieleniu rabarbaru. Egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem fantastycznie wkomponuje się w wakacyjny jadłospis. Osoby, które obawiają się owoców morza, powinny wybrać sałatkę z rabarbarem, w której mięsnym dodatkiem jest popularna pierś z kurczaka. Soczysta polędwiczka w glazurze rabarbarowej to propozycja w sam raz na uroczysty obiad. Gotowi na coś naprawdę eleganckiego? Pora wypróbować comber jagnięcy z sosem rabarbarowym, który uświetni najbardziej szykowny bankiet.
Komentarze (0)