Dla zdrowia!
Zawiera duże ilości potasu, witaminy C, magnezu, żelaza i fosforu. Składniki przyswajają się dużo lepiej z naturalnego źródła niż z syntetycznych kapsułek! Pieczona wersja jest pyszna. Rozgrzewaj piekarnik!
Powinien znaleźć się w diecie każdej osoby walczącej z nadprogramowymi kilogramami. Jest niskokaloryczny. Stanowi źródło luteiny. W tym sezonie pamiętaj o rabarbarze.
powrót do góryZainspiruj się!
Powiedzenie o uderzeniu pioruna w rabarbar zwykle dotyczy fryzury w nieładzie. My uważamy, że rabarbar to strzał w dziesiątkę w menu, który zrobi piorunujące wrażenie na wszystkich łasuchach. Z tym się nie dyskutuje – ciasto rabarbarowe to klasyka. Jego puszystość uzależnia, na jednym kawałku się nie skończy. Świetnie smakuje z lodami. Może gałka rabarbarowych? Jak szaleć, to szaleć! Myślisz, że się najadłeś i już wystarczy? Jeśli jesteś w odwiedzinach u babci, to wiedz, że to dopiero początek. Ona wie, czego Ci trzeba! Kuszący torcik rabarbarowy nie przyjmuje wymówek. Zrezygnujesz z nich już po pierwszym kęsie. Słodko-kwaśne smaki królują! Nie będziesz mógł doczekać się podwieczorku. Racuszki z rabarbarem zapowiedziały swoją obecność. Jabłka muszą poczekać na swoją kolej. Będziecie się pysznie bawić! Zmęczony po tylu emocjach? Odpocznij pod różową kołderką, bo będzie się działo!
Po deserowym szaleństwie pora zacisnąć pasa? Jeśli poranny jogging zaliczony, to czas na trening w kuchni. Dobrze Ci zrobi egzotyczna sałatka z krewetkami, truskawkami i rabarbarem, którą wykorzystasz jako lekki obiad lub kolację. Planujesz dłuższą dietę, ale boisz się nudy w jadłospisie? Z sałatką z rabarbarem Ci to nie grozi! Jeśli naszła Cię ochota na elegancję w domowym zaciszu, zaserwuj rodzinie polędwiczkę w glazurze rabarbarowej albo comber jagnięcy z sosem rabarbarowym. Zobaczysz, babcia będzie dumna!
powrót do góryCzy wiesz, że
Słowo „rabarbar” pochodzi od Rha - łacińskiego określenia przypisanego dla Wołgi, na której brzegach wyrastał rzewień. Późniejszy transport warzywa z Azji do Europy odbywał się właśnie tą rzeką. Jest to jeden z czynników wskazujących na pochodzenie rośliny z terenów Eurazji.
Na całym świecie uważany jest za warzywo. Wyjątkiem są Stany Zjednoczone. W 1947 roku nowojorski sąd zdecydował, że skoro rabarbar jest traktowany i przetwarzany jak owoc, za taki powinien być uznawany w świetle prawa podatkowego i innych regulacji. Jego status do dziś pozostał niezmienny!
Rzewień przydaje się nie tylko kucharzom, ale i ogrodnikom. Z zawartymi w liściach kwasem szczawiowym staje do walki z mszycami! Wywar przygotowany z ugotowanych liści i odrobiny płatków mydlanych powinien skutecznie pozbyć się niemile widzianych szkodników.
Łodyga, a mówiąc precyzyjniej – ogonek kiściowy – maczany w cukrze to prosta przekąska na słodko. Bardzo popularna w Skandynawii, Islandii oraz Wielkiej Brytanii. W Chile mają na rabarbar inny sposób. Tamtejsza odmiana rośliny często jest sprzedawana z dodatkiem soli lub papryczki chili. Co kraj, to obyczaj!
powrót do góryZ czym to się je?
W kuchennych bojach używa się przede wszystkim łodyg – przypominają nieco seler naciowy, który nabrał rumieńców. Nic tak nie ugasi pragnienia w upalny dzień, jak domowy kompot z rabarbaru. Wszystko dzięki charakterystycznemu kwaskowatemu smakowi. Teraz Twoja kolej na odkrycie rabarbaru na nowo! Dla przełamania jego cierpkiego charakteru warto dodać odrobinę cukru, miodu lub, w wersji dla osób liczących kalorie, stewii. Im rabarbar bardziej czerwony, tym słodszy. Możliwe, że dodatkowe łakocie nie będą konieczne. Nazywany również rzewniem, jest jednym z niewielu warzyw, które tak doskonale rozumieją się z deserami. Biszkopt lub ciasto drożdżowe to punkty obowiązkowe każdego pikniku. Pachnące, owocowe bułeczki też będą na miejscu. Przesmażając warzywo i miksując je, stworzysz doskonałe nadzienie do efektownej tarty. Podpowiadamy – łatwo połączy się z masą budyniową. Placuszki z rabarbarem zamiast zwykłych racuchów są znakomitym sezonowym podwieczorkiem. Rabarbar komponuje się z cynamonem równie dobrze, jak jabłka! Jednak jego najlepszą towarzyszką i tak pozostaje truskawka. Przyjaźń na dobre i jeszcze lepsze! Ten duet to bezbłędne konfitury, dżemy, galaretki, syropy i kisiele. Starta skórka pomarańczowa doda aromatu. Coś mocniejszego na wieczorną imprezę? Rzewień to materiał na domowe wino! Smakiem zawróci w głowie! Będzie idealne do wytrawnych dań, które też chętnie pójdą w tango z rabarbarem. Łodyga z ogródka uzupełniona o mięsa lub ryby, np. łososia lub makrelę, zamienia się w wykwintny dodatek! Tymianek i estragon mile widziane! Nie ma się nad czym zastanawiać. Zwłaszcza, że najlepszym smakiem można się cieszyć do końca czerwca. Boisz się, że nie zdążysz? Całe szczęście, że rzewień nie ma nic przeciwko mrożeniu i dobrze je znosi. Z nim zaznasz odrobiny lata nawet w środku zimy!
powrót do góry
Komentarze (0)