Składniki
2 sztuki
15 sztuk
100 mililitrów
7 łyżek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka przetnij wzdłuż i pokrój na cienkie paski.
Krok 2
Pomieszaj je z Fixem Knorr i zawiń w nie śliwki. Roladki zabezpiecz, przekuwając je wykałaczką. Całość umieść w nagrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez 15 minut.
Krok 3
Sos z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z ketchupem i wodą. Upieczone roladki podawaj z powstałym dipem meksykańskim.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z kurczaka
Szukasz ciekawej alternatywy dla kotletów z kurczaka? Spróbuj chrupiących roladek! Delikatne białe mięso łączy się w nich ze słodkimi suszonymi śliwkami oraz pikantnym sosem meksykańskim. Ich przygotowanie jest wyjątkowo proste. Przekrój na pół piersi z kurczaka i pokrój na paski o takiej szerokości, jakiej chcesz otrzymać roladki. Obtocz w panierce i zawiń w każdą z nich suszoną śliwkę. Wybierz owoce bez pestek, duże i mięsiste. Jeśli lubisz inne, wykorzystaj je – dobrze smakować będą np. suszone morele. Zabezpiecz całość wykałaczkami i upiecz. Gotowe roladki powinny być delikatne i chrupiące. Następnie przygotuj sos meksykański. Jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, dodaj do niego łyżeczkę pokrojonej drobno papryczki chili. Roladki serwuj jako danie obiadowe, z dodatkiem opiekanych ziemniaków albo frytek. Bardzo dobrze nadają się także jako przekąska na przyjęcie – wtedy podawaj je z kawałkami tortilli. Przygotuj do nich sałatkę np. z roszponki albo rukoli i pomidorków koktajlowych. Spróbuj!