Kurczak w panierce z krakersów przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak w panierce z krakersów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

756 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

50 dekagramów

20 mililitrów

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety pokrój w paski. Zalej jogurtem, przykryj i włóż na 2 godziny do lodówki.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 1

Krok 2

Krakersy pokrusz i obtocz w nich każdy kawałek kurczaka.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 2

Krok 3

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy czosnkowy Knorr wymieszaj z majonezem i 2 łyżkami wody, podawaj do gotowej przekąski.

Kurczak w panierce z krakersów - Krok 4
22

Opinie o przepisie

  • Zaneta Kurpyta

    Zaneta Kurpyta , 31.01.2012

    z chipsami ? nie słyszalam ,mmmm : )

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiolka Wiolka

    Wiolka Wiolka , 30.01.2012

    A ja polecam z chipsami paprykowymi...Kosmiczny smak :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ciasteczkowapotworzyca.blox.pl

    ciasteczkowapotworzyca.blox.pl , 29.01.2012

    jak zabraknie bułki tartej i krakersy i płatki kukurydziane dobre :)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Buszująca w Smakach

    Buszująca w Smakach , 28.01.2012

    Nigella jest wszędzie:)P

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenia Sołtysiak

    Zenia Sołtysiak , 28.01.2012

    muszę wybróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Ławniczak

    Ewelina Ławniczak , 28.01.2012

    przecież to stary, sprawdzony przepis Nigelli Lawson :), zresztą całkiem całkiem dobry :))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Perz-Straga

    Jolanta Perz-Straga , 28.01.2012

    te krakersy to ciekawy pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Nina Janina Moskalczuk

    Nina Janina Moskalczuk , 28.01.2012

    Chyba zrobię wam konkurencje: ja filety z kurczaka, robijam, lekko solę i posypuję "zieloną posypką", którą robię sama, mielone suszone: cebulka, szczypiorek, seler, koper, pietruszka, lubczyk, nac marchewki (makrobiotyczna dieta), pokrzywa, por - w równych ilościach. Nasepnie obsmażam z jednej stron odwracam, podlewam 1 łyżką wody, przykrywam, woda odparuje, lekko sie przyrumieną i jest PYCHOTA!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Śliwińska-Czempiel

    Aga Śliwińska-Czempiel , 28.01.2012

    Przepycha:-) fajnie jak są takie mniejsze kawałki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia Skubiszewska-Ryzner

    Natalia Skubiszewska-Ryzner , 28.01.2012

    Jest pyszne :) Już próbowałam w Sylwestra :D Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Przybylska

    Jolanta Przybylska , 28.01.2012

    To jest bardzo smaczne! ale wolę mój przepis na rybkę.Leszcza faszeruję warzywami(marchew,pietruszka,por,cebuta,czosnek),posypuję przyprawą do ryb i zawijam w folię aluminiową ,albo piekę na grilu(latem) ,a zimą w piekarniku,,pyszne!!! polecam i życzę smacznego:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Król

    Łukasz Król , 28.01.2012

    świetny pomysł!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia KaEs

    Asia KaEs , 28.01.2012

    oooo, robilam takiego na http://www.JedzonkoMalucha.pl :) Pyszny...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Wieczorek Hamerlak

    Jolanta Wieczorek Hamerlak , 28.01.2012

    chyba dzis to wypóbuje na wieczorne przekąski :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Karbowniczek

    Malgorzata Karbowniczek , 28.01.2012

    mniam mniam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krysia Marysia

    Krysia Marysia , 28.01.2012

    U mnie kurczak morelowy:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Cichocka

    Jola Cichocka , 28.01.2012

    o zawsze cos innego niz zwykly kurczak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Podlińska-Mądry

    Marlena Podlińska-Mądry , 28.01.2012

    robiłam! pycha! :D tylko trochę dłużej moczyłam w jogurcie <mniam>

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Hulewicz

    Agnieszka Hulewicz , 28.01.2012

    a nadaja sie takie ala kakersy co ostatnio weszly.. nie pamietam dokladnie nazwy ale tv leciala reklama ze rozne smaki maja.. sun cos tam :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Kozłowska

    Ola Kozłowska , 28.01.2012

    Druga ;D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Walentyna

    Ela Walentyna , 28.01.2012

    warto spróbować ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Karczewski

    Wojciech Karczewski , 28.01.2012

    Pierwszy;-))

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w panierce z krakersów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w panierce z krakersówKurczak w panierce z krakersów

Kurczak w panierce z krakersów to danie dla osób lubiących mięso przyrządzone na ostro. Jego zaletą jest prostota w przygotowaniu i to, że nie wymaga ono użycia wielu składników. Zacznij od przyrządzenia kurczaka, którego trzeba pozostawić na jakiś czas w lodówce w jogurtowej marynacie. Zamiast popularnej panierki z mąki i tartej bułki, użyj pokruszonych krakersów. Wybierz takie, których smak najbardziej lubisz, mogą być bardziej lub mniej pikantne. Mięso pokrojone na cienkie paski obtocz w drobno pokruszonych krakersach. Takie niewielkie porcje dobrze sprawdzą się jako chrupiąca przekąska na przyjęciu. Piecz je ułożone na blaszce, aż mięso zmięknie, a panierka uzyska złocisty kolor. Jako dodatek do tak przygotowanych kawałków kurczaka, dobrze pasuje czosnkowy sos o gładkiej konsystencji, który przygotujesz z majonezu i odrobiny wody. Gotowe porcje, przyozdobione pomidorkami koktajlowymi i liśćmi rukoli lub roszponki, podawaj z sosem w osobnej miseczce. Świetnym uzupełnieniem kurczaka w krakersach będą frytki i opiekane ziemniaki.