Składniki
2 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 gramów
250 gramów
80 gramów
200 gramów
100 mililitrów
2 sztuki
250 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oczyść, podziel na 8 części, posyp solą i pieprzem. Wieprzowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Małże umyj, homarzce obierz ze skorupek, usuń jelita.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory sparz, obierz i również pokrój w kostkę. Karczochy obierz z twardych liści i kolców.
Krok 3
Na głębokiej żaroodpornej patelni podsmaż kiełbasę i czosnek. Wyjmij kiełbasę, po czym wlej oliwę. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż 10 minut.
Krok 4
Dodaj cebulę, smaż 5 minut. Dorzuć paprykę, pomidory, oprósz solą i pieprzem i duś przez 20 minut. Zdejmij z ognia i ponownie dodaj kiełbasę.
Krok 5
Na drugą patelnię wrzuć małże i homarzce, wlej wino i dopraw szczyptą pieprzu. Gotuj około 10 minut. Rozpuść w rosole szafran, przypraw solą, pieprzem i zagotuj.
Krok 6
Wsyp ryż na patelnię, gdzie jest wieprzowina i zarumień. Wlej wrzący rosół, na ryżu ułóż małże, homarce, serca karczochów i groszek.
Krok 7
Wstaw patelnię do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i zapiekaj pół godziny. Przed podaniem ozdób paellę czarnymi oliwkami i cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej