Paella po walencku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella po walencku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

2 sztuki

100 mililitrów

200 gramów

80 gramów

250 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, podziel na 8 części, posyp solą i pieprzem. Wieprzowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Małże umyj, homarzce obierz ze skorupek, usuń jelita.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory sparz, obierz i również pokrój w kostkę. Karczochy obierz z twardych liści i kolców.

Krok 3

Na głębokiej żaroodpornej patelni podsmaż kiełbasę i czosnek. Wyjmij kiełbasę, po czym wlej oliwę. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż 10 minut.

Krok 4

Dodaj cebulę, smaż 5 minut. Dorzuć paprykę, pomidory, oprósz solą i pieprzem i duś przez 20 minut. Zdejmij z ognia i ponownie dodaj kiełbasę.

Krok 5

Na drugą patelnię wrzuć małże i homarzce, wlej wino i dopraw szczyptą pieprzu. Gotuj około 10 minut. Rozpuść w rosole szafran, przypraw solą, pieprzem i zagotuj.

Krok 6

Wsyp ryż na patelnię, gdzie jest wieprzowina i zarumień. Wlej wrzący rosół, na ryżu ułóż małże, homarce, serca karczochów i groszek.

Krok 7

Wstaw patelnię do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i zapiekaj pół godziny. Przed podaniem ozdób paellę czarnymi oliwkami i cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej