Paella po walencku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella po walencku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

80 gramów

200 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, podziel na 8 części, posyp solą i pieprzem. Wieprzowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Małże umyj, homarzce obierz ze skorupek, usuń jelita.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory sparz, obierz i również pokrój w kostkę. Karczochy obierz z twardych liści i kolców.

Krok 3

Na głębokiej żaroodpornej patelni podsmaż kiełbasę i czosnek. Wyjmij kiełbasę, po czym wlej oliwę. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż 10 minut.

Krok 4

Dodaj cebulę, smaż 5 minut. Dorzuć paprykę, pomidory, oprósz solą i pieprzem i duś przez 20 minut. Zdejmij z ognia i ponownie dodaj kiełbasę.

Krok 5

Na drugą patelnię wrzuć małże i homarzce, wlej wino i dopraw szczyptą pieprzu. Gotuj około 10 minut. Rozpuść w rosole szafran, przypraw solą, pieprzem i zagotuj.

Krok 6

Wsyp ryż na patelnię, gdzie jest wieprzowina i zarumień. Wlej wrzący rosół, na ryżu ułóż małże, homarce, serca karczochów i groszek.

Krok 7

Wstaw patelnię do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i zapiekaj pół godziny. Przed podaniem ozdób paellę czarnymi oliwkami i cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sernik mango
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej