
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
100 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
250 gramów
250 gramów
80 gramów
200 gramów
100 mililitrów
2 sztuki
250 gramów
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka oczyść, podziel na 8 części, posyp solą i pieprzem. Wieprzowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Małże umyj, homarzce obierz ze skorupek, usuń jelita.
Krok 2
Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory sparz, obierz i również pokrój w kostkę. Karczochy obierz z twardych liści i kolców.
Krok 3
Na głębokiej żaroodpornej patelni podsmaż kiełbasę i czosnek. Wyjmij kiełbasę, po czym wlej oliwę. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż 10 minut.
Krok 4
Dodaj cebulę, smaż 5 minut. Dorzuć paprykę, pomidory, oprósz solą i pieprzem i duś przez 20 minut. Zdejmij z ognia i ponownie dodaj kiełbasę.
Krok 5
Na drugą patelnię wrzuć małże i homarzce, wlej wino i dopraw szczyptą pieprzu. Gotuj około 10 minut. Rozpuść w rosole szafran, przypraw solą, pieprzem i zagotuj.
Krok 6
Wsyp ryż na patelnię, gdzie jest wieprzowina i zarumień. Wlej wrzący rosół, na ryżu ułóż małże, homarce, serca karczochów i groszek.
Krok 7
Wstaw patelnię do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i zapiekaj pół godziny. Przed podaniem ozdób paellę czarnymi oliwkami i cząstkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej