Paella po walencku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Paella po walencku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

100 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

250 gramów

250 gramów

80 gramów

200 gramów

100 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

250 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oczyść, podziel na 8 części, posyp solą i pieprzem. Wieprzowinę pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Małże umyj, homarzce obierz ze skorupek, usuń jelita.

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę, pomidory sparz, obierz i również pokrój w kostkę. Karczochy obierz z twardych liści i kolców.

Krok 3

Na głębokiej żaroodpornej patelni podsmaż kiełbasę i czosnek. Wyjmij kiełbasę, po czym wlej oliwę. Wrzuć kawałki kurczaka i smaż 10 minut.

Krok 4

Dodaj cebulę, smaż 5 minut. Dorzuć paprykę, pomidory, oprósz solą i pieprzem i duś przez 20 minut. Zdejmij z ognia i ponownie dodaj kiełbasę.

Krok 5

Na drugą patelnię wrzuć małże i homarzce, wlej wino i dopraw szczyptą pieprzu. Gotuj około 10 minut. Rozpuść w rosole szafran, przypraw solą, pieprzem i zagotuj.

Krok 6

Wsyp ryż na patelnię, gdzie jest wieprzowina i zarumień. Wlej wrzący rosół, na ryżu ułóż małże, homarce, serca karczochów i groszek.

Krok 7

Wstaw patelnię do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika i zapiekaj pół godziny. Przed podaniem ozdób paellę czarnymi oliwkami i cząstkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Paella po walencku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej