
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
3 sztuki
400
2 sztuki
null
2 łyżki
1 szczypta
1
2 sztuki
100
100 gramów
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łodygi selera pokrój na kawałki i wrzuć do wrzącej wody na kilka minut.
Krok 2
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Marchew zetrzyj na jarzynowej tarce.
Krok 3
Pokrój w kostkę boczek i wytop na patelni, dodaj cebulę, następnie marchewkę i selera. Podsmaż krótko.
Krok 4
Mięso umyj, osusz i pokrój na 4 plastry. Następnie lekko rozbij i posyp pokruszoną mini kostką Knorr. Wierzchnią stronę posmaruj musztardą, ułóż na niej słoninę, a następnie warstwę warzyw.
Krok 5
Całość zroluj ciasno i zepnij wykałaczką. Gotowe roladki obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Krok 6
W rondlu rozpuść 2 łyżki masła, dodaj pozostałe warzywa, podlej winem i odparuj je. Zalej 1 litrem wody, dodaj bulionetkę Knorr i duś pod przykryciem 40 minut. Wytworzony sos przecedź przez sito i zagęść łyżką masła, dopraw pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej