Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
3 sztuki
250 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.25 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój krewetki na pół i opłucz dokładnie. Sparz pomidora wrzątkiem i po kilku minutach zdejmij skórę, a następnie pokrój w małą kostkę.
Krok 2
Posiekaj ząbek czosnku. Pieczarki i selera naciowego pokrój w plastry.
Krok 3
Wrzuć na patelnię z olejem posiekany czosnek i krewetki. Dodaj po chwili pieczarki i selera naciowego, po czym duś przez 5 minut.
Krok 4
Dodaj pomidora, kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz napój kokosowy. Duś kolejne 5 minut.
Krok 5
Dopraw tabasco, świeżo mielonym pieprzem, curry, imbirem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagęść Zasmażką jasną Knorr i podawaj z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kokosowe krewetki
To danie inspirowane kuchnią indyjską –aromatyczne i lekko pikantne curry z owocami morza w kremowym, kokosowym sosie. Kokosowe krewetki to propozycja idealna na wyjątkową okazję – wizytę ważnych gości, czy też romantyczną kolację we dwoje. Chrupiące krewetki w sosie z mlekiem kokosowym i pieczarkami podaj z ryżem jaśminowym lub basmati. Do potrawy najlepiej kup obrane krewetki. Mogą być tygrysie, ale każdy inny rodzaj nadaje się tak samo dobrze. Nie ma większego znaczenia, czy kupisz krewetki świeże czy też mrożone. Ważne, żeby były dobrej jakości. Jeśli zdecydujesz się na mrożone, pamiętaj, aby je rozmrozić zanim trafią na patelnię. Nie zajmie ci to wiele czasu – wystarczy, że polejesz je obficie ciepłą wodą z kranu, a szybko mięso stanie się miękkie. Podczas gotowania możesz krewetki podlać białym winem – nabiorą doskonałego smaku.