
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
1 sztuka
3 sztuki
250 mililitrów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
0.25 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przekrój krewetki na pół i opłucz dokładnie. Sparz pomidora wrzątkiem i po kilku minutach zdejmij skórę, a następnie pokrój w małą kostkę.

Krok 2
Posiekaj ząbek czosnku. Pieczarki i selera naciowego pokrój w plastry.

Krok 3
Wrzuć na patelnię z olejem posiekany czosnek i krewetki. Dodaj po chwili pieczarki i selera naciowego, po czym duś przez 5 minut.

Krok 4
Dodaj pomidora, kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz napój kokosowy. Duś kolejne 5 minut.

Krok 5
Dopraw tabasco, świeżo mielonym pieprzem, curry, imbirem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagęść Zasmażką jasną Knorr i podawaj z ryżem.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kokosowe krewetki
To danie inspirowane kuchnią indyjską –aromatyczne i lekko pikantne curry z owocami morza w kremowym, kokosowym sosie. Kokosowe krewetki to propozycja idealna na wyjątkową okazję – wizytę ważnych gości, czy też romantyczną kolację we dwoje. Chrupiące krewetki w sosie z mlekiem kokosowym i pieczarkami podaj z ryżem jaśminowym lub basmati. Do potrawy najlepiej kup obrane krewetki. Mogą być tygrysie, ale każdy inny rodzaj nadaje się tak samo dobrze. Nie ma większego znaczenia, czy kupisz krewetki świeże czy też mrożone. Ważne, żeby były dobrej jakości. Jeśli zdecydujesz się na mrożone, pamiętaj, aby je rozmrozić zanim trafią na patelnię. Nie zajmie ci to wiele czasu – wystarczy, że polejesz je obficie ciepłą wodą z kranu, a szybko mięso stanie się miękkie. Podczas gotowania możesz krewetki podlać białym winem – nabiorą doskonałego smaku.