Kokosowe krewetki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kokosowe krewetki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
368 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

3 sztuki

250 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

0.25 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój krewetki na pół i opłucz dokładnie. Sparz pomidora wrzątkiem i po kilku minutach zdejmij skórę, a następnie pokrój w małą kostkę.

Kokosowe krewetki - Krok 1

Krok 2

Posiekaj ząbek czosnku. Pieczarki i selera naciowego pokrój w plastry.

Kokosowe krewetki - Krok 2

Krok 3

Wrzuć na patelnię z olejem posiekany czosnek i krewetki. Dodaj po chwili pieczarki i selera naciowego, po czym duś przez 5 minut.

Kokosowe krewetki - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidora, kostkę Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr oraz napój kokosowy. Duś kolejne 5 minut.

Kokosowe krewetki - Krok 4

Krok 5

Dopraw tabasco, świeżo mielonym pieprzem, curry, imbirem oraz wyciśniętym sokiem z cytryny. Zagęść Zasmażką jasną Knorr i podawaj z ryżem.

Kokosowe krewetki - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kokosowe krewetki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Boczniak w panierce
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kokosowe krewetkiKokosowe krewetki

To danie inspirowane kuchnią indyjską –aromatyczne i lekko pikantne curry z owocami morza w kremowym, kokosowym sosie. Kokosowe krewetki to propozycja idealna na wyjątkową okazję – wizytę ważnych gości, czy też romantyczną kolację we dwoje. Chrupiące krewetki w sosie z mlekiem kokosowym i pieczarkami podaj z ryżem jaśminowym lub basmati. Do potrawy najlepiej kup obrane krewetki. Mogą być tygrysie, ale każdy inny rodzaj nadaje się tak samo dobrze. Nie ma większego znaczenia, czy kupisz krewetki świeże czy też mrożone. Ważne, żeby były dobrej jakości. Jeśli zdecydujesz się na mrożone, pamiętaj, aby je rozmrozić zanim trafią na patelnię. Nie zajmie ci to wiele czasu – wystarczy, że polejesz je obficie ciepłą wodą z kranu, a szybko mięso stanie się miękkie. Podczas gotowania możesz krewetki podlać białym winem – nabiorą doskonałego smaku.