Dla zdrowia!

Być może ich wygląd na to nie wskazuje, ale wiórki kokosowe są wypełnione drogocennymi pierwiastkami: żelazem, które wspomaga układ odpornościowy, czy miedzią, która jest transporterem tego żelaza i dodatkowo dba o prawidłową pigmentację skóry oraz włosów. To widać gołym okiem! Magnez i potas pomagają utrzymać mięśnie ze stali. Wiórki kokosowe są także ważnym źródłem kwasu foliowego.
powrót do góryZainspiruj się!

Wiórki kokosowe skutecznie napędzają kulinarną wyobraźnię. Potrafią zaskoczyć, bo przecież rybne kokosanki to danie, które przygotujesz niekoniecznie na deser. Przepyszny sposób, by zaprosić do stołu wszystkich rybnych sceptyków. Niewielkie kawałki kurczaka w chrupiącej panierce to ulubiona potrawa wielu najmłodszych smakoszy. Idziemy o zakład, że nuggetsy z kokosem, o których mowa, zasmakują gościom w każdym wieku. Serwowane jako przekąska, jeszcze bardziej przypadną wszystkim do gustu, jeśli podasz je z dipem curry. Nie chcesz, by twoje przyjęcie zamieniło się w wielogodzinne, nużące posiedzenie przy stole?. Jak więc rozruszać gości? Wcale nie potrzebujesz kuli dyskotekowej i głośników, które doprowadzą sąsiadów do szału! Samodzielne przygotowanie kokosowego fondue będzie równie dobrą zabawą. Tym razem obejdzie się bez sera, ale biesiadnicy i tak chętnie będą zanurzać w cieście ulubione owoce. Przygotuj koniecznie przynajmniej kilka rodzajów! Skoro już zaopatrujesz się w soczyste owoce, nie zapomnij o składnikach do przepisu na nektarynkę z jogurtem i wiórkami kokosowymi. Czy dobrze znane wszystkim kucharzom-amatorom wiórki kokosowe mają coś jeszcze do zaoferowania? Pytanie! Przepis na barszcz tajski to propozycja dla każdego fana wywracania tradycyjnych receptur do góry nogami. Uszka z kapustą i grzybami tym razem mają wolne. A co powiesz na połączenie egzotycznego kokosa ze swojskim jabłkiem? Kokosowy jabłecznik to bardzo udany mariaż szarlotki i kokosanki. Z kolei za sprawą kokosowej pianki z truskawkami wyczarujesz wręcz niebiański deser!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- W czasie zakupów należy być czujnym, bo łatwo przeoczyć kluczową informację. Do słonych i pikantnych dań potrzebujesz wiórków kokosowych bez dodatku cukru. Słodkie powstają przez zmieszanie ich z cukrem pudrem. To najczęściej one znajdują się w domowych spiżarkach.
- Palmy kokosowe mogą osiągać wysokość nawet 30 metrów. Łatwo sobie wyobrazić rozłożyste drzewo rosnące nad morskim brzegiem z mnóstwem brązowych kokosów, ale… coś tu nie gra! Wbrew pozorom owoce kokosa rosną otulone naturalną zieloną powłoką. Obrazki przedstawiające brązowe okazy można odłożyć do działu „legendy i mity”.
- Dla Filipińczyków palma kokosowa jest „drzewem życia”. Malezyjczycy nazywają ją „drzewem o tysiącu zastosowań”, a Hindusi postrzegają ją jako „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”. No, no, kokos cieszy się dużym poważaniem w tej części świata!
Z czym to się je?

Wiórki kokosowe powstają z wysuszonego i drobno startego miąższu. Najczęściej używa się ich jako dodatek do tortów, ciast i ciasteczek, mało kto dostrzega w nich większy potencjał. Przecież kokosanki to klasyka wypieków, więc czego chcieć więcej? Zaskocz rodzinę kokosowymi batonikami. W wersji spełniającej najskrytsze marzenia wszystkich obżartuchów będą obficie polane czekoladą. Owocowe koktajle z dodatkiem wiórków kokosowych stają się bardziej sycące i dostarczają nutki egzotyki. Uwaga! Właśnie znalazłeś kolejny patent na wzbogacenie porannej owsianki! Chętnie posypujesz nimi babeczki, ale nigdy nie przyszło ci do głowy, by tak samo potraktować jajeczny omlet? Spróbuj – zdziwisz się, jaki jest pyszny! Nuggetsy z kurczaka z kokosowym dodatkiem są kołem ratunkowym dla rodziców małych niejadków. Białe wiórki kokosowe uwielbiają zaskakiwać! Potrafią stworzyć bardzo udany duet z dowolnym serem. Upraż i dodaj je do zapiekanych paluszków serowych. Idziemy o zakład, że danie w oka mgnieniu zniknie ze stołu. Dogonić je mogą tylko orientalne potrawy. Bogata w składniki i ich arcyciekawe połączenia azjatycka kuchnia sięga po wiórki kokosowe bardzo chętnie i to niekoniecznie w czasie przygotowywania deseru. Aż ślinka cieknie!
powrót do góry
Komentarze (0)