Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
łatwe
305 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
6 sztuk
120 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
30 gramów
0.5 łyżeczki
120 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje. Następnie oprósz je solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Obierz jabłko oraz czosnek. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Jabłko, czosnek, marmoladę z pomarańczy, brązowy cukier, olej sezamowy, nasiona sezamu, sake, pastę Gochujang i Pieprz czarny mielony z Wietnamu zmiksuj w blenderze.

Krok 3
Pastę przełóż do garnka, zalej sosem sojowym i gotuj 4–5 minut, aż zgęstnieje. Gotową marynatę przecedź przez drobne sito i podziel na dwie porcje. Do jednej porcji marynaty włóż żeberka i marynuj je przynajmniej 60 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z sosu i ułóż na aluminiowej tacce na średnio rozgrzanym grillu.

Krok 4
Mięso powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od kości, z lśniącą, delikatnie skarmelizowaną glazurą. Żeberka tuż przed podaniem obficie posyp sezamem i podawaj z pozostałą marynatą.


Dobra rada:
Zamiast pasty Gochujang możesz użyć pasty z czerwonego chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
Azjatycka kuchnia ma kilka stałych, rozpoznawalnych na całym świecie elementów. Jednym z nich jest zdecydowanie sos sojowy! Stanowi on świetny dodatek do wielu potraw z półwyspu koreańskiego, a jego słony, charakterystyczny smak od razu nadaje daniu orientalną nutę. Oprócz sushi genialnie sprawdza się także z żeberkami z grilla z sezamem. Skusisz się na aromatyczną podróż w nieznane?
Dla kogo?
Dla fanów wgryzania się w pyszne, soczyste mięso, a także miłośników kuchni azjatyckiej, którzy potrzebują wrzucić coś konkretnego na ruszt.
Na jakie okazje?
Oprócz grillowych niedziel (lub sobót) żeberka z sezamem odnajdą się w roli dania głównego na rodzinnym obiedzie, a także jako pyszne uzupełnienie męskiego wieczoru.
Czy wiesz, że?
W Korei oraz Japonii żeberka przed przygotowaniem są marynowane kilkanaście godzin w oryginalnej, azjatyckiej odmianie barbecue – bulgogi. Jest to mieszanka czosnku, sosu sojowego, oleju sezamowego i pieprzu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli preferujesz mocno ostre dania, to zamiast pasty Gochujang możesz użyć pasty z czerwonego chili – żeberka z sezamem będą piekielnie dobre.