Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

159 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

293 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

1 sztuka

6 sztuk

120 gramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

50 mililitrów

30 gramów

0.5 łyżeczki

120 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje. Następnie oprósz je solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - Krok 1

Krok 2

Obierz jabłko oraz czosnek. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Jabłko, czosnek, marmoladę z pomarańczy, brązowy cukier, olej sezamowy, nasiona sezamu, sake, pastę Gochujang i Pieprz czarny mielony z Wietnamu zmiksuj w blenderze.

Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - Krok 2

Krok 3

Pastę przełóż do garnka, zalej sosem sojowym i gotuj 4–5 minut, aż zgęstnieje. Gotową marynatę przecedź przez drobne sito i podziel na dwie porcje. Do jednej porcji marynaty włóż żeberka i marynuj je przynajmniej 60 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z sosu i ułóż na aluminiowej tacce na średnio rozgrzanym grillu.

Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - Krok 3

Krok 4

Mięso powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od kości, z lśniącą, delikatnie skarmelizowaną glazurą. Żeberka tuż przed podaniem obficie posyp sezamem i podawaj z pozostałą marynatą.

Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Zamiast pasty Gochujang możesz użyć pasty z czerwonego chili.

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Niedworok

    Małgorzata Niedworok , 21.06.2019

    jaki jest cel dzielenia na pół marynaty?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamemŻeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem

Azjatycka kuchnia ma kilka stałych, rozpoznawalnych na całym świecie elementów. Jednym z nich jest zdecydowanie sos sojowy! Stanowi on świetny dodatek do wielu potraw z półwyspu koreańskiego, a jego słony, charakterystyczny smak od razu nadaje daniu orientalną nutę. Oprócz sushi genialnie sprawdza się także z żeberkami z grilla z sezamem. Skusisz się na aromatyczną podróż w nieznane?

Dla kogo?

Dla fanów wgryzania się w pyszne, soczyste mięso, a także miłośników kuchni azjatyckiej, którzy potrzebują wrzucić coś konkretnego na ruszt.

Na jakie okazje?

Oprócz grillowych niedziel (lub sobót) żeberka z sezamem odnajdą się w roli dania głównego na rodzinnym obiedzie, a także jako pyszne uzupełnienie męskiego wieczoru.

Czy wiesz, że?

W Korei oraz Japonii żeberka przed przygotowaniem są marynowane kilkanaście godzin w oryginalnej, azjatyckiej odmianie barbecue – bulgogi. Jest to mieszanka czosnku, sosu sojowego, oleju sezamowego i pieprzu.

Dla urozmaicenia:

Jeśli preferujesz mocno ostre dania, to zamiast pasty Gochujang możesz użyć pasty z czerwonego chili – żeberka z sezamem będą piekielnie dobre.