Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
łatwe
311 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
6 sztuk
120 gramów
1 łyżka
2 łyżki
1 łyżka
50 mililitrów
30 gramów
0.5 łyżeczki
120 gramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żeberka umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje. Następnie oprósz je solą oraz przyprawą Koreański Grill Knorr. Odstaw mięso pod przykryciem do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Obierz jabłko oraz czosnek. Z jabłka usuń gniazdo nasienne. Jabłko, czosnek, marmoladę z pomarańczy, brązowy cukier, olej sezamowy, nasiona sezamu, sake, pastę Gochujang i Pieprz czarny mielony z Wietnamu zmiksuj w blenderze.

Krok 3
Pastę przełóż do garnka, zalej sosem sojowym i gotuj 4–5 minut, aż zgęstnieje. Gotową marynatę przecedź przez drobne sito i podziel na dwie porcje. Do jednej porcji marynaty włóż żeberka i marynuj je przynajmniej 60 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z sosu i ułóż na aluminiowej tacce na średnio rozgrzanym grillu.

Krok 4
Mięso powinno być miękkie oraz z łatwością odchodzić od kości, z lśniącą, delikatnie skarmelizowaną glazurą. Żeberka tuż przed podaniem obficie posyp sezamem i podawaj z pozostałą marynatą.


Dobra rada:
Zamiast pasty Gochujang możesz użyć pasty z czerwonego chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa Koreański Grill Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
Żeberka z grilla po koreańsku w sosie sojowym z sezamem
Azjatycka kuchnia ma kilka stałych, rozpoznawalnych na całym świecie elementów. Jednym z nich jest zdecydowanie sos sojowy! Stanowi on świetny dodatek do wielu potraw z półwyspu koreańskiego, a jego słony, charakterystyczny smak od razu nadaje daniu orientalną nutę. Oprócz sushi genialnie sprawdza się także z żeberkami z grilla z sezamem. Skusisz się na aromatyczną podróż w nieznane?
Dla kogo?
Dla fanów wgryzania się w pyszne, soczyste mięso, a także miłośników kuchni azjatyckiej, którzy potrzebują wrzucić coś konkretnego na ruszt.
Na jakie okazje?
Oprócz grillowych niedziel (lub sobót) żeberka z sezamem odnajdą się w roli dania głównego na rodzinnym obiedzie, a także jako pyszne uzupełnienie męskiego wieczoru.
Czy wiesz, że?
W Korei oraz Japonii żeberka przed przygotowaniem są marynowane kilkanaście godzin w oryginalnej, azjatyckiej odmianie barbecue – bulgogi. Jest to mieszanka czosnku, sosu sojowego, oleju sezamowego i pieprzu.
Dla urozmaicenia:
Jeśli preferujesz mocno ostre dania, to zamiast pasty Gochujang możesz użyć pasty z czerwonego chili – żeberka z sezamem będą piekielnie dobre.




































