
Składniki
1 łyżka
2 szczypty
2 łyżeczki
0.25 szklanki
3 sztuki
5 sztuk
3 łyżki
2 łyżki
2 łyżeczki
1 sztuka
1.5 szklanki
1 łyżeczka
1 łyżka
0.25 szklanki
0.25 szklanki
0.25 szklanki
0.25 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wlej mleko do szafranu i odstaw na 5 minut. Do garnka z trzema szklankami wody wlej szafran, oraz gałkę muszkatołową. Dodaj Kostkę Knorr następnie zagotuj wszystko pod przykryciem.
Krok 3
Do tłuszczu pozostałego w garnku dodaj rodzynki. Smaż je aż spęcznieją a potem wyciągnij i zmieszaj z orzechami. Następnie rozpuść resztę masła w garnku, wsyp do niego ryż i smaż przez kilka minut mieszając do czasu kiedy ziarna staną się przezroczyste i wchłoną tłuszcz. Kiedy to nastąpi wlej przegotowaną wodę zmieszaną z przyprawami do ryżu i poczekaj aż zacznie wrzeć.
Krok 4
Przykryj garnek i zmniejsz płomień na malutki, zostaw go tak przez kwadrans. Ważnym jest aby nie ściągać pokrywki ani nie mieszać ryżu w tym czasie. Kiedy ryż wchłonie całą wodę będzie gotowy.
Krok 5
Na patelnię z rozgrzanym olejem włóż nasiona kminku, kopru, cynamon i goździki. Smaż przyprawy przez minutę nieustannie mieszając. Wsyp do tego pieprz czarny, starty orzech kokosu i wymieszaj.
Krok 6
Teraz wrzuć rodzynki, orzechy, cukier i ugotowany groszek. Wyłącz ogień i wsyp na patelnię uprzednio przygotowany ryż. Wymieszaj wszystko ostrożnie.
Krok 2
Rozgrzej połowę masła w solidnym garnku i usmaż na nim migdały i orzechy a następnie wyciągnij je.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























