Pushpanna pulao z Bombaju przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pushpanna pulao z Bombaju

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 szczypty

2 łyżeczki

0.25 szklanki

3 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej mleko do szafranu i odstaw na 5 minut. Do garnka z trzema szklankami wody wlej szafran, oraz gałkę muszkatołową. Dodaj Kostkę Knorr następnie zagotuj wszystko pod przykryciem.

Krok 3

Do tłuszczu pozostałego w garnku dodaj rodzynki. Smaż je aż spęcznieją a potem wyciągnij i zmieszaj z orzechami. Następnie rozpuść resztę masła w garnku, wsyp do niego ryż i smaż przez kilka minut mieszając do czasu kiedy ziarna staną się przezroczyste i wchłoną tłuszcz. Kiedy to nastąpi wlej przegotowaną wodę zmieszaną z przyprawami do ryżu i poczekaj aż zacznie wrzeć.

Krok 4

Przykryj garnek i zmniejsz płomień na malutki, zostaw go tak przez kwadrans. Ważnym jest aby nie ściągać pokrywki ani nie mieszać ryżu w tym czasie. Kiedy ryż wchłonie całą wodę będzie gotowy.

Krok 5

Na patelnię z rozgrzanym olejem włóż nasiona kminku, kopru, cynamon i goździki. Smaż przyprawy przez minutę nieustannie mieszając. Wsyp do tego pieprz czarny, starty orzech kokosu i wymieszaj.

Krok 6

Teraz wrzuć rodzynki, orzechy, cukier i ugotowany groszek. Wyłącz ogień i wsyp na patelnię uprzednio przygotowany ryż. Wymieszaj wszystko ostrożnie.

Krok 2

Rozgrzej połowę masła w solidnym garnku i usmaż na nim migdały i orzechy a następnie wyciągnij je.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej