Pushpanna pulao z Bombaju przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pushpanna pulao z Bombaju

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

2 szczypty

2 łyżeczki

0.25 szklanki

3 sztuki

5 sztuk

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

1.5 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżka

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej mleko do szafranu i odstaw na 5 minut. Do garnka z trzema szklankami wody wlej szafran, oraz gałkę muszkatołową. Dodaj Kostkę Knorr następnie zagotuj wszystko pod przykryciem.

Krok 3

Do tłuszczu pozostałego w garnku dodaj rodzynki. Smaż je aż spęcznieją a potem wyciągnij i zmieszaj z orzechami. Następnie rozpuść resztę masła w garnku, wsyp do niego ryż i smaż przez kilka minut mieszając do czasu kiedy ziarna staną się przezroczyste i wchłoną tłuszcz. Kiedy to nastąpi wlej przegotowaną wodę zmieszaną z przyprawami do ryżu i poczekaj aż zacznie wrzeć.

Krok 4

Przykryj garnek i zmniejsz płomień na malutki, zostaw go tak przez kwadrans. Ważnym jest aby nie ściągać pokrywki ani nie mieszać ryżu w tym czasie. Kiedy ryż wchłonie całą wodę będzie gotowy.

Krok 5

Na patelnię z rozgrzanym olejem włóż nasiona kminku, kopru, cynamon i goździki. Smaż przyprawy przez minutę nieustannie mieszając. Wsyp do tego pieprz czarny, starty orzech kokosu i wymieszaj.

Krok 6

Teraz wrzuć rodzynki, orzechy, cukier i ugotowany groszek. Wyłącz ogień i wsyp na patelnię uprzednio przygotowany ryż. Wymieszaj wszystko ostrożnie.

Krok 2

Rozgrzej połowę masła w solidnym garnku i usmaż na nim migdały i orzechy a następnie wyciągnij je.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ryż po meksykańsku
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej