Pushpanna pulao z Bombaju przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pushpanna pulao z Bombaju

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżka

2 łyżeczki

3 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

3 sztuki

5 sztuk

2 łyżki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

0.25 szklanki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wlej mleko do szafranu i odstaw na 5 minut. Do garnka z trzema szklankami wody wlej szafran, oraz gałkę muszkatołową. Dodaj Kostkę Knorr następnie zagotuj wszystko pod przykryciem.

Krok 3

Do tłuszczu pozostałego w garnku dodaj rodzynki. Smaż je aż spęcznieją a potem wyciągnij i zmieszaj z orzechami. Następnie rozpuść resztę masła w garnku, wsyp do niego ryż i smaż przez kilka minut mieszając do czasu kiedy ziarna staną się przezroczyste i wchłoną tłuszcz. Kiedy to nastąpi wlej przegotowaną wodę zmieszaną z przyprawami do ryżu i poczekaj aż zacznie wrzeć.

Krok 4

Przykryj garnek i zmniejsz płomień na malutki, zostaw go tak przez kwadrans. Ważnym jest aby nie ściągać pokrywki ani nie mieszać ryżu w tym czasie. Kiedy ryż wchłonie całą wodę będzie gotowy.

Krok 5

Na patelnię z rozgrzanym olejem włóż nasiona kminku, kopru, cynamon i goździki. Smaż przyprawy przez minutę nieustannie mieszając. Wsyp do tego pieprz czarny, starty orzech kokosu i wymieszaj.

Krok 6

Teraz wrzuć rodzynki, orzechy, cukier i ugotowany groszek. Wyłącz ogień i wsyp na patelnię uprzednio przygotowany ryż. Wymieszaj wszystko ostrożnie.

Krok 2

Rozgrzej połowę masła w solidnym garnku i usmaż na nim migdały i orzechy a następnie wyciągnij je.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pushpanna pulao z Bombaju - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej