Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 sztuki

1 łyżka

50 dekagramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

30 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka z wrzątkiem wrzuć fasolkę i blanszuj przez 5 minut. Odcedź.

Krok 2

W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 8 minut.

Krok 3

Dodaj posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i duś jeszcze przez chwilę. Potrawę dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej