Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 sztuki

1 łyżka

50 dekagramów

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

30 dekagramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużego garnka z wrzątkiem wrzuć fasolkę i blanszuj przez 5 minut. Odcedź.

Krok 2

W płaskim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 8 minut.

Krok 3

Dodaj posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i duś jeszcze przez chwilę. Potrawę dopraw sokiem wyciśniętym z cytryny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierożki z kurczakiem
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej