Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

40 dekagramów

40 dekagramów

50 dekagramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim.

Krok 2

Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą.

Krok 3

Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy.

Krok 4

Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.

Krok 5

Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa.

Krok 6

Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.

Krok 7

Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Bernadetta

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej