Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką

Autor: Bernadetta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

1 sztuka

40 dekagramów

40 dekagramów

50 dekagramów

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim.

Krok 2

Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą.

Krok 3

Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy.

Krok 4

Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.

Krok 5

Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa.

Krok 6

Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.

Krok 7

Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Bernadetta

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej