Risotto z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Risotto z groszkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

72 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

5 sztuk

1 sztuka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę zeszklij w garnku na maśle, dodaj czosnek. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój w 2 cm kawałki – dodaj do cebuli i duś chwilę razem.

Krok 2

Do garnka wsyp ryż, wymieszaj z cebulą i szparagami a następnie wlej 500 ml wody i zagotuj. Żeby danie było idealnie doprawione – dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.

Krok 3

Ryż gotuj do momentu wchłonięcia płynu. Na chwilę przed tym wsyp do ryżu groszek i wymieszaj.

Krok 4

Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe risotto wyłóż na półmisek i posyp płatkami parmezanu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Takie risotto możesz przygotować również z cukinią – pokrój warzywo w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż tak, jak szparagi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z groszkiemRisotto z groszkiem

Przyrządzenie eleganckiego obiadu lub kolacji nie wymaga wcale wyszukanych składników ani godzin spędzonych w kuchni. Risotto z zielonym groszkiem i szparagami jest wyborne, a jednocześnie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zacznij od pokrojenia białej cebuli w niedużą kostkę i zeszklij ją w garnku na rozgrzanym tłuszczu z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Kilka zielonych szparagów oczyść i odetnij ich zdrewniałe końcówki. Pokrój je na kawałki, dodaj do zeszklonej cebuli, po czym duś przez chwilę, aż zmiękną. Do garnka wsyp ryż arborio – dzięki krótkim, okrągłym ziarenkom idealnie nadaje się do risotto. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami i zalej wodą z kostką bulionową. Całość gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki na zewnątrz, a twardszy w środku. Do potrawy dodaj również odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do risotto wlej śmietanę, która nada mu kremową konsystencję. Jak najlepiej zaserwować potrawę? Posyp ją startymi płatkami parmezanu. Sprawdź, jakie to łatwe.