
Składniki
300 gramów
5 sztuk
1 sztuka
0.5 szklanki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
100 mililitrów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę zeszklij w garnku na maśle, dodaj czosnek. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki i pokrój w 2 cm kawałki – dodaj do cebuli i duś chwilę razem.
Krok 2
Do garnka wsyp ryż, wymieszaj z cebulą i szparagami a następnie wlej 500 ml wody i zagotuj. Żeby danie było idealnie doprawione – dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
Krok 3
Ryż gotuj do momentu wchłonięcia płynu. Na chwilę przed tym wsyp do ryżu groszek i wymieszaj.
Krok 4
Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut. Gdy ryż będzie już miękki, dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotowe risotto wyłóż na półmisek i posyp płatkami parmezanu.

Dobra rada:
Takie risotto możesz przygotować również z cukinią – pokrój warzywo w kostkę 0,5x0,5 cm i przesmaż tak, jak szparagi.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z groszkiem
Przyrządzenie eleganckiego obiadu lub kolacji nie wymaga wcale wyszukanych składników ani godzin spędzonych w kuchni. Risotto z zielonym groszkiem i szparagami jest wyborne, a jednocześnie wyjątkowo proste w przygotowaniu. Zacznij od pokrojenia białej cebuli w niedużą kostkę i zeszklij ją w garnku na rozgrzanym tłuszczu z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Kilka zielonych szparagów oczyść i odetnij ich zdrewniałe końcówki. Pokrój je na kawałki, dodaj do zeszklonej cebuli, po czym duś przez chwilę, aż zmiękną. Do garnka wsyp ryż arborio – dzięki krótkim, okrągłym ziarenkom idealnie nadaje się do risotto. Wymieszaj go z pozostałymi składnikami i zalej wodą z kostką bulionową. Całość gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki na zewnątrz, a twardszy w środku. Do potrawy dodaj również odsączony z zalewy groszek konserwowy. Na koniec do risotto wlej śmietanę, która nada mu kremową konsystencję. Jak najlepiej zaserwować potrawę? Posyp ją startymi płatkami parmezanu. Sprawdź, jakie to łatwe.