Indyjskie curry z soczewicą i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie curry z soczewicą i ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

132 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżka

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlej wodę, dodaj sól i włóż torebki z ryżem. Basmanti ugotuj według wskazówek na opakowaniu, dbając o to, by się nie rozgotował. Gdy będzie odpowiednio miękki, wyjmij z garnka, odciśnij nadmiar wody i przesyp z torebek do miski.

Krok 2

Przygotuj warzywa. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Groszek umyj, odetnij końcówki i przekrój na pół. Soczewicę odcedź na gęstym sitku.

Krok 3

Na patelnię wlej trochę oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wrzuć marchew i podsmaż, często mieszając. Po chwili dodaj przyprawy Knorr, ponownie zamieszaj i smaż jeszcze 1 minutę na nieco mniejszym ogniu.

Krok 4

Do potrawy dodaj groszek, wysypany z torebki ryż oraz odcedzoną soczewicę. Całość smaż jeszcze 2-3 minuty, wszystko dokładnie wymieszaj i wlej szklankę wody. Duś na wolnym ogniu przez około kwadrans.

Krok 5

Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Gotowe indyjskie curry z soczewicą i ryżem podawaj natychmiast, póki jest gorące.

przepisy.pl

Dobra rada:

Przed podaniem udekoruj potrawę pokruszonymi orzechami ziemnymi lub nerkowca oraz gałązkami świeżej kolendry.

2

Opinie o przepisie

  • A

    A , 13.10.2023

    Ile to jest 4 sztuki ryżu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie curry z soczewicą i ryżemIndyjskie curry z soczewicą i ryżem

Z czego składa się prawdziwe, indyjskie curry? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najmocniejszą stroną aromatycznej potrawy jest uniwersalność. Jej skład i finalny wygląd zależą od kucharza oraz zawartości jego lodówki. Dziś proponujemy przepis na curry z ryżem basmanti, soczewicą, słodkim groszkiem cukrowym oraz chrupiącą marchewką.

Dla kogo?

Dla każdego, kto kocha potrawy z orientalną nutą. Dania jednogarnkowe pokroju curry pozwalają na sprytne zarządzanie czasem. Zrobienie od razu większej porcji jest najprostszym sposobem na ugotowanie smacznego obiadu, który wystarczy na co najmniej 2 dni. Ponadto smak dań curry można urozmaicać nie tylko poprzez dodanie ulubionych warzyw, ale także kawałków podsmażonego mięsa np. filetów z kurczaka.

Na jaką okazję?

Sprawę codziennych posiłków macie już załatwioną. Indyjskie curry z soczewicą i ryżem nadaje się też idealnie na świąteczny stół jako alternatywa dla bigosu i innych mięsnych potrawek. Gotową potrawę można również zabrać ze sobą do pracy jako szybki i smaczny lunch.

Czy wiesz, że?

Soczewica uwielbiana jest nie tylko przez kucharzy, ale też rolników. Jej uprawa wymaga małej ilości wody, więc może rozwijać się nawet w suchym klimacie. Istnieją dziesiątki odmian soczewicy, różniące się kolorem, smakiem i przeznaczeniem kulinarnym.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym doświadczeniem będzie zamienienie basmati na ryż brązowy, czerwony lub jaśminowy. Jeżeli chcesz nadać potrawie więcej złocistych barw, dodaj do ryżu podczas gotowania odrobinę mielonej kurkumy, która zafarbuje ziarenka na żółto.