Składniki
2 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
100 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Groszek umyj i przekrój na pół. Soczewicę odcedź.
Krok 3
Na patelni z oliwą podsmaż marchew. Po chwili smażenia dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj groszek, ryż i soczewicę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, wszystko dokładnie wymieszaj i wlej szklankę wody. Smaż kolejne 15 minut.
Krok 5
Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
Dobra rada:
Podawaj posypane orzechami ziemnymi i gałązkami świeżej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie curry z soczewicą i ryżem
Z czego składa się prawdziwe, indyjskie curry? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najmocniejszą stroną aromatycznej potrawy jest uniwersalność. Jej skład i finalny wygląd zależą od kucharza i zawartości jego lodówki. Dziś proponujemy przepis na curry z ryżem basmati, soczewicą, groszkiem cukrowym oraz marchewką.
Dla kogo?
Dania jednogarnkowe pokroju curry pozwalają na sprytne zarządzanie czasem. Zrobienie od razu większej porcji jest najprostszym sposobem na ugotowanie smacznego obiadu, który wystarczy na co najmniej 2 dni.
Na jaką okazję?
Sprawę codziennych posiłków macie już załatwioną. Indyjskie curry z soczewicą i ryżem nadaje się też idealnie na świąteczny stół jako alternatywa dla bigosu i innych mięsnych potrawek.
Czy wiesz, że?
Soczewica uwielbiana jest nie tylko przez kucharzy, ale też rolników. Jej uprawa wymaga małej ilości wody, więc może rozwijać się nawet w suchym klimacie. Istnieją dziesiątki odmian soczewicy, różniące się kolorem, smakiem i przeznaczeniem kulinarnym.
Dla urozmaicenia:
Ciekawym doświadczeniem będzie zamienienie basmati na ryż brązowy, czerwony lub jaśminowy.