Indyjskie curry z soczewicą i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie curry z soczewicą i ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Groszek umyj i przekrój na pół. Soczewicę odcedź.

Krok 3

Na patelni z oliwą podsmaż marchew. Po chwili smażenia dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj groszek, ryż i soczewicę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, wszystko dokładnie wymieszaj i wlej szklankę wody. Smaż kolejne 15 minut.

Krok 5

Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane orzechami ziemnymi i gałązkami świeżej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie curry z soczewicą i ryżemIndyjskie curry z soczewicą i ryżem

Z czego składa się prawdziwe, indyjskie curry? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najmocniejszą stroną aromatycznej potrawy jest uniwersalność. Jej skład i finalny wygląd zależą od kucharza i zawartości jego lodówki. Dziś proponujemy przepis na curry z ryżem basmati, soczewicą, groszkiem cukrowym oraz marchewką.

Dla kogo?

Dania jednogarnkowe pokroju curry pozwalają na sprytne zarządzanie czasem. Zrobienie od razu większej porcji jest najprostszym sposobem na ugotowanie smacznego obiadu, który wystarczy na co najmniej 2 dni.

Na jaką okazję?

Sprawę codziennych posiłków macie już załatwioną. Indyjskie curry z soczewicą i ryżem nadaje się też idealnie na świąteczny stół jako alternatywa dla bigosu i innych mięsnych potrawek.

Czy wiesz, że?

Soczewica uwielbiana jest nie tylko przez kucharzy, ale też rolników. Jej uprawa wymaga małej ilości wody, więc może rozwijać się nawet w suchym klimacie. Istnieją dziesiątki odmian soczewicy, różniące się kolorem, smakiem i przeznaczeniem kulinarnym.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym doświadczeniem będzie zamienienie basmati na ryż brązowy, czerwony lub jaśminowy.