Indyjskie curry z soczewicą i ryżem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie curry z soczewicą i ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

117 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

100 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Groszek umyj i przekrój na pół. Soczewicę odcedź.

Krok 3

Na patelni z oliwą podsmaż marchew. Po chwili smażenia dodaj przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 4

Dodaj groszek, ryż i soczewicę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, wszystko dokładnie wymieszaj i wlej szklankę wody. Smaż kolejne 15 minut.

Krok 5

Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj posypane orzechami ziemnymi i gałązkami świeżej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie curry z soczewicą i ryżem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie curry z soczewicą i ryżemIndyjskie curry z soczewicą i ryżem

Z czego składa się prawdziwe, indyjskie curry? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Najmocniejszą stroną aromatycznej potrawy jest uniwersalność. Jej skład i finalny wygląd zależą od kucharza i zawartości jego lodówki. Dziś proponujemy przepis na curry z ryżem basmati, soczewicą, groszkiem cukrowym oraz marchewką.

Dla kogo?

Dania jednogarnkowe pokroju curry pozwalają na sprytne zarządzanie czasem. Zrobienie od razu większej porcji jest najprostszym sposobem na ugotowanie smacznego obiadu, który wystarczy na co najmniej 2 dni.

Na jaką okazję?

Sprawę codziennych posiłków macie już załatwioną. Indyjskie curry z soczewicą i ryżem nadaje się też idealnie na świąteczny stół jako alternatywa dla bigosu i innych mięsnych potrawek.

Czy wiesz, że?

Soczewica uwielbiana jest nie tylko przez kucharzy, ale też rolników. Jej uprawa wymaga małej ilości wody, więc może rozwijać się nawet w suchym klimacie. Istnieją dziesiątki odmian soczewicy, różniące się kolorem, smakiem i przeznaczeniem kulinarnym.

Dla urozmaicenia:

Ciekawym doświadczeniem będzie zamienienie basmati na ryż brązowy, czerwony lub jaśminowy.