Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

338 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.25 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Indyka pokrój w paseczki, oprósz go połową opakowania przyprawy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w kosteczkę, pomidory i brzoskwinie z puszki pokrój w nieco grubszą kostkę, posiekaj czosnek, chili i kolendrę. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, przełóż je na bok.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju usmaż indyka, dodaj do niego cebulę, czosnek i chilli, smaż aż zbrązowieje, dodaj pomidory, resztę przyprawy Knorr, łyżkę kminu rzymskiego, wiórki kokosowe i smaż aż pomidory się rozpadną.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 3

Krok 4

Całość zalej puszką napoju kokosowego, dodaj brzoskwinie i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Usmażonego indyka podawaj z ryżem obficie posypanego posiekaną natka kolendry.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do indyka możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię, a ryż zamienić na bulgur lub kaszę kuskus.

2

Opinie o przepisie

  • Paulina

    Paulina , 17.01.2021

    Czy zamiast napoju kokosowego może być mleko kokosowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w sosie curry z wiórkami kokosaIndyk w sosie curry z wiórkami kokosa

Wyrazisty smak, bogaty i głęboki aromat oraz nuta ostrości – to krótka charakterystyka kuchni indyjskiej. Proponujemy wam pyszną alternatywę dla tradycyjnych dań z drobiu, nawiązującą do indyjskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy indyk, ryż, sok kokosowy, brzoskwinie w puszce i pachnące orientem przyprawy. Dzięki tym składnikom stworzycie popisowe danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi egzotycznej kuchni. Oto indyk w sosie curry z wiórkami kokosa!

Dla kogo?

Dla zwolenników wyrazistych dań. Przepis na indyka w sosie curry spodoba się również osobom poszukującym kreatywnych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Indyk w sosie curry sprawdzi się zawsze! Jest doskonałą propozycją na obiad, kolację czy domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy powstaje poprzez zalanie gorącą wodą kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych, a następnie odciśnięcie zawiesiny przez gazę. Dziś dodatek ten określa się mianem soku kokosowego, ponieważ termin „mleko” zastrzeżono jedynie dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie kaszę, zastąpcie ryż dowolnym jej gatunkiem. Do dania możecie także dodać pokrojoną w kostkę cukinię.