
Składniki
400 gramów
200 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
100 gramów
1 sztuka
250 mililitrów
2 łyżki
400 gramów
1 łyżka
1 sztuka
0.25 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Indyka pokrój w paseczki, oprósz go połową opakowania przyprawy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2
Cebule pokrój w kosteczkę, pomidory i brzoskwinie z puszki pokrój w nieco grubszą kostkę, posiekaj czosnek, chili i kolendrę. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, przełóż je na bok.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju usmaż indyka, dodaj do niego cebulę, czosnek i chilli, smaż aż zbrązowieje, dodaj pomidory, resztę przyprawy Knorr, łyżkę kminu rzymskiego, wiórki kokosowe i smaż aż pomidory się rozpadną.

Krok 4
Całość zalej puszką napoju kokosowego, dodaj brzoskwinie i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Usmażonego indyka podawaj z ryżem obficie posypanego posiekaną natka kolendry.


Dobra rada:
Do indyka możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię, a ryż zamienić na bulgur lub kaszę kuskus.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa
Wyrazisty smak, bogaty i głęboki aromat oraz nuta ostrości – to krótka charakterystyka kuchni indyjskiej. Proponujemy wam pyszną alternatywę dla tradycyjnych dań z drobiu, nawiązującą do indyjskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy indyk, ryż, sok kokosowy, brzoskwinie w puszce i pachnące orientem przyprawy. Dzięki tym składnikom stworzycie popisowe danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi egzotycznej kuchni. Oto indyk w sosie curry z wiórkami kokosa!
Dla kogo?
Dla zwolenników wyrazistych dań. Przepis na indyka w sosie curry spodoba się również osobom poszukującym kreatywnych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu.
Na jaką okazję?
Indyk w sosie curry sprawdzi się zawsze! Jest doskonałą propozycją na obiad, kolację czy domową imprezę.
Czy wiesz, że?
Napój kokosowy powstaje poprzez zalanie gorącą wodą kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych, a następnie odciśnięcie zawiesiny przez gazę. Dziś dodatek ten określa się mianem soku kokosowego, ponieważ termin „mleko” zastrzeżono jedynie dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dla urozmaicenia:
Jeśli lubicie kaszę, zastąpcie ryż dowolnym jej gatunkiem. Do dania możecie także dodać pokrojoną w kostkę cukinię.



































