Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa przepis – Zobacz na przepisy.pl

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

74 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

200 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

100 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

2 łyżki

400 gramów

1 łyżka

1 sztuka

0.25 sztuki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według zaleceń producenta. Indyka pokrój w paseczki, oprósz go połową opakowania przyprawy Knorr i dokładnie wymieszaj.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w kosteczkę, pomidory i brzoskwinie z puszki pokrój w nieco grubszą kostkę, posiekaj czosnek, chili i kolendrę. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe, przełóż je na bok.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym oleju usmaż indyka, dodaj do niego cebulę, czosnek i chilli, smaż aż zbrązowieje, dodaj pomidory, resztę przyprawy Knorr, łyżkę kminu rzymskiego, wiórki kokosowe i smaż aż pomidory się rozpadną.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 3

Krok 4

Całość zalej puszką napoju kokosowego, dodaj brzoskwinie i gotuj, aż sos zredukuje się o połowę. Usmażonego indyka podawaj z ryżem obficie posypanego posiekaną natka kolendry.

Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do indyka możesz dodać pokrojoną w kostkę cukinię, a ryż zamienić na bulgur lub kaszę kuskus.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyk w sosie curry z wiórkami kokosa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyk w sosie curry z wiórkami kokosaIndyk w sosie curry z wiórkami kokosa

Wyrazisty smak, bogaty i głęboki aromat oraz nuta ostrości – to krótka charakterystyka kuchni indyjskiej. Proponujemy wam pyszną alternatywę dla tradycyjnych dań z drobiu, nawiązującą do indyjskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy indyk, ryż, sok kokosowy, brzoskwinie w puszce i pachnące orientem przyprawy. Dzięki tym składnikom stworzycie popisowe danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi egzotycznej kuchni. Oto indyk w sosie curry z wiórkami kokosa!

Dla kogo?

Dla zwolenników wyrazistych dań. Przepis na indyka w sosie curry spodoba się również osobom poszukującym kreatywnych pomysłów na urozmaicenie codziennego menu.

Na jaką okazję?

Indyk w sosie curry sprawdzi się zawsze! Jest doskonałą propozycją na obiad, kolację czy domową imprezę.

Czy wiesz, że?

Napój kokosowy powstaje poprzez zalanie gorącą wodą kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych, a następnie odciśnięcie zawiesiny przez gazę. Dziś dodatek ten określa się mianem soku kokosowego, ponieważ termin „mleko” zastrzeżono jedynie dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dla urozmaicenia:

Jeśli lubicie kaszę, zastąpcie ryż dowolnym jej gatunkiem. Do dania możecie także dodać pokrojoną w kostkę cukinię.