Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
92 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

85 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

50 gramów

3 łyżki

150 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobniutko pęczek natki pietruszki, chili i orzechy. Natkę podziel na dwie części, jedną część pomieszaj w misce z masłem, panko, orzechami i dwoma łyżkami przyprawy czosnkowej Knorr.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 1

Krok 2

Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów, pokrój w grube 2-3 cm plastry, delikatnie natrzyj je z wierzchu pieprzem i solą. Mięso rozpłaszcz w ręku.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 2

Krok 3

Na odrobinie oliwy mięso obsmaż lewa prawa na patelni, mięso przełóż na bok na blaszkę do pieczenia. Na ich wierzchu rozłóż bułkę z masłem i pietruszką, całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 10-15 minut.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 3

Krok 4

Gałązki pomidorów delikatnie natrzyj oliwą i wstaw razem z mięsem do piekarnika na około 10 minut. Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Na patelni na której smażyłeś mięso rozgrzej pozostała oliwę, dorzuć do niej posiekane chili, dodaj pozostałą przyprawę Knorr, smaż chwilę, aż czosnek w przyprawie zacznie się rumienić.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 4

Krok 5

Dodaj wtedy natkę pietruszki i makaron z odrobiną wody. Całość dokładnie wymieszaj i oprósz parmezanem.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 5

Krok 6

Właściwą porcje makaronu zroluj wokół widelca, przełóż go na talerz, obok ułóż kawałki upieczonej polędwiczki. Danie udekoruj gałązką pieczonych pomidorów.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealnie będzie pasował sos pieczeniowy z cebulką Knorr.

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 30.10.2023

    Bardzo ciekawy (chociaż czasochłonny) przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olioWolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio

Polędwiczka jako jedno z najszlachetniejszych mięs wymaga odpowiedniego traktowania. Istotny jest sposób jej przygotowywania, aby mięso nie straciło delikatności i nie stało się suche i niesmaczne. Korzystając z naszych rad, z pewnością nie popełnicie tego błędu. Wystarczy maksymalnie 15 minut w piekarniku, aby pyszna, soczysta polędwiczka z makaronem aglio olio mogła zachwycić waszych gości czy domowników. Oliwa z oliwek, parmezan i makaron podkreślają włoski charakter dania, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Dla kogo?

Dla miłośników mięsnych dań z piekarnika, o włoskim aromacie.

Na jaką okazję?

Pieczona polędwiczka z makaronem sprawdzi się zawsze! To od was zależy, kiedy ją przygotujecie. Jest idealnym rozwiązaniem na obiad, kolację czy wykwintne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Makaron aglio olio to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Opiera się przede wszystkim na czosnku, oliwie z oliwek, czasami z dodatkiem suszonych płatków chili. Pietruszka i parmezan dopełniają smaku dania, które Włosi przygotowują w kilka minut.

Dla urozmaicenia:

Z czerwonymi pomidorami idealnie komponują się liście świeżej bazylii, którymi możecie udekorować danie.