Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio
łatwe
84 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
50 gramów
3 łyżki
150 gramów
1 sztuka
80 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobniutko pęczek natki pietruszki, chili i orzechy. Natkę podziel na dwie części, jedną część pomieszaj w misce z masłem, panko, orzechami i dwoma łyżkami przyprawy czosnkowej Knorr.

Krok 2
Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów, pokrój w grube 2-3 cm plastry, delikatnie natrzyj je z wierzchu pieprzem i solą. Mięso rozpłaszcz w ręku.

Krok 3
Na odrobinie oliwy mięso obsmaż lewa prawa na patelni, mięso przełóż na bok na blaszkę do pieczenia. Na ich wierzchu rozłóż bułkę z masłem i pietruszką, całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 10-15 minut.

Krok 4
Gałązki pomidorów delikatnie natrzyj oliwą i wstaw razem z mięsem do piekarnika na około 10 minut. Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Na patelni na której smażyłeś mięso rozgrzej pozostała oliwę, dorzuć do niej posiekane chili, dodaj pozostałą przyprawę Knorr, smaż chwilę, aż czosnek w przyprawie zacznie się rumienić.

Krok 5
Dodaj wtedy natkę pietruszki i makaron z odrobiną wody. Całość dokładnie wymieszaj i oprósz parmezanem.

Krok 6
Właściwą porcje makaronu zroluj wokół widelca, przełóż go na talerz, obok ułóż kawałki upieczonej polędwiczki. Danie udekoruj gałązką pieczonych pomidorów.


Dobra rada:
Do tego dania idealnie będzie pasował sos pieczeniowy z cebulką Knorr.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio
Polędwiczka jako jedno z najszlachetniejszych mięs wymaga odpowiedniego traktowania. Istotny jest sposób jej przygotowywania, aby mięso nie straciło delikatności i nie stało się suche i niesmaczne. Korzystając z naszych rad, z pewnością nie popełnicie tego błędu. Wystarczy maksymalnie 15 minut w piekarniku, aby pyszna, soczysta polędwiczka z makaronem aglio olio mogła zachwycić waszych gości czy domowników. Oliwa z oliwek, parmezan i makaron podkreślają włoski charakter dania, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Dla kogo?
Dla miłośników mięsnych dań z piekarnika, o włoskim aromacie.
Na jaką okazję?
Pieczona polędwiczka z makaronem sprawdzi się zawsze! To od was zależy, kiedy ją przygotujecie. Jest idealnym rozwiązaniem na obiad, kolację czy wykwintne przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Makaron aglio olio to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Opiera się przede wszystkim na czosnku, oliwie z oliwek, czasami z dodatkiem suszonych płatków chili. Pietruszka i parmezan dopełniają smaku dania, które Włosi przygotowują w kilka minut.
Dla urozmaicenia:
Z czerwonymi pomidorami idealnie komponują się liście świeżej bazylii, którymi możecie udekorować danie.