Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio
łatwe
85 osób zapisało

Składniki
500 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
50 gramów
3 łyżki
150 gramów
1 sztuka
80 mililitrów
100 gramów
1 łyżeczka
10 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj drobniutko pęczek natki pietruszki, chili i orzechy. Natkę podziel na dwie części, jedną część pomieszaj w misce z masłem, panko, orzechami i dwoma łyżkami przyprawy czosnkowej Knorr.

Krok 2
Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów, pokrój w grube 2-3 cm plastry, delikatnie natrzyj je z wierzchu pieprzem i solą. Mięso rozpłaszcz w ręku.

Krok 3
Na odrobinie oliwy mięso obsmaż lewa prawa na patelni, mięso przełóż na bok na blaszkę do pieczenia. Na ich wierzchu rozłóż bułkę z masłem i pietruszką, całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 10-15 minut.

Krok 4
Gałązki pomidorów delikatnie natrzyj oliwą i wstaw razem z mięsem do piekarnika na około 10 minut. Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Na patelni na której smażyłeś mięso rozgrzej pozostała oliwę, dorzuć do niej posiekane chili, dodaj pozostałą przyprawę Knorr, smaż chwilę, aż czosnek w przyprawie zacznie się rumienić.

Krok 5
Dodaj wtedy natkę pietruszki i makaron z odrobiną wody. Całość dokładnie wymieszaj i oprósz parmezanem.

Krok 6
Właściwą porcje makaronu zroluj wokół widelca, przełóż go na talerz, obok ułóż kawałki upieczonej polędwiczki. Danie udekoruj gałązką pieczonych pomidorów.


Dobra rada:
Do tego dania idealnie będzie pasował sos pieczeniowy z cebulką Knorr.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa czosnkowa Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio
Polędwiczka jako jedno z najszlachetniejszych mięs wymaga odpowiedniego traktowania. Istotny jest sposób jej przygotowywania, aby mięso nie straciło delikatności i nie stało się suche i niesmaczne. Korzystając z naszych rad, z pewnością nie popełnicie tego błędu. Wystarczy maksymalnie 15 minut w piekarniku, aby pyszna, soczysta polędwiczka z makaronem aglio olio mogła zachwycić waszych gości czy domowników. Oliwa z oliwek, parmezan i makaron podkreślają włoski charakter dania, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Dla kogo?
Dla miłośników mięsnych dań z piekarnika, o włoskim aromacie.
Na jaką okazję?
Pieczona polędwiczka z makaronem sprawdzi się zawsze! To od was zależy, kiedy ją przygotujecie. Jest idealnym rozwiązaniem na obiad, kolację czy wykwintne przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Makaron aglio olio to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Opiera się przede wszystkim na czosnku, oliwie z oliwek, czasami z dodatkiem suszonych płatków chili. Pietruszka i parmezan dopełniają smaku dania, które Włosi przygotowują w kilka minut.
Dla urozmaicenia:
Z czerwonymi pomidorami idealnie komponują się liście świeżej bazylii, którymi możecie udekorować danie.