Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

50 gramów

3 łyżki

150 gramów

1 sztuka

80 mililitrów

100 gramów

1 łyżeczka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj drobniutko pęczek natki pietruszki, chili i orzechy. Natkę podziel na dwie części, jedną część pomieszaj w misce z masłem, panko, orzechami i dwoma łyżkami przyprawy czosnkowej Knorr.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 1

Krok 2

Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów, pokrój w grube 2-3 cm plastry, delikatnie natrzyj je z wierzchu pieprzem i solą. Mięso rozpłaszcz w ręku.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 2

Krok 3

Na odrobinie oliwy mięso obsmaż lewa prawa na patelni, mięso przełóż na bok na blaszkę do pieczenia. Na ich wierzchu rozłóż bułkę z masłem i pietruszką, całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 10-15 minut.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 3

Krok 4

Gałązki pomidorów delikatnie natrzyj oliwą i wstaw razem z mięsem do piekarnika na około 10 minut. Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Na patelni na której smażyłeś mięso rozgrzej pozostała oliwę, dorzuć do niej posiekane chili, dodaj pozostałą przyprawę Knorr, smaż chwilę, aż czosnek w przyprawie zacznie się rumienić.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 4

Krok 5

Dodaj wtedy natkę pietruszki i makaron z odrobiną wody. Całość dokładnie wymieszaj i oprósz parmezanem.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 5

Krok 6

Właściwą porcje makaronu zroluj wokół widelca, przełóż go na talerz, obok ułóż kawałki upieczonej polędwiczki. Danie udekoruj gałązką pieczonych pomidorów.

Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Do tego dania idealnie będzie pasował sos pieczeniowy z cebulką Knorr.

1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 30.10.2023

    Bardzo ciekawy (chociaż czasochłonny) przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olioWolno pieczona polędwiczka wieprzowa z makaronem aglio olio

Polędwiczka jako jedno z najszlachetniejszych mięs wymaga odpowiedniego traktowania. Istotny jest sposób jej przygotowywania, aby mięso nie straciło delikatności i nie stało się suche i niesmaczne. Korzystając z naszych rad, z pewnością nie popełnicie tego błędu. Wystarczy maksymalnie 15 minut w piekarniku, aby pyszna, soczysta polędwiczka z makaronem aglio olio mogła zachwycić waszych gości czy domowników. Oliwa z oliwek, parmezan i makaron podkreślają włoski charakter dania, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Dla kogo?

Dla miłośników mięsnych dań z piekarnika, o włoskim aromacie.

Na jaką okazję?

Pieczona polędwiczka z makaronem sprawdzi się zawsze! To od was zależy, kiedy ją przygotujecie. Jest idealnym rozwiązaniem na obiad, kolację czy wykwintne przyjęcie.

Czy wiesz, że?

Makaron aglio olio to jedno z najprostszych dań kuchni włoskiej. Opiera się przede wszystkim na czosnku, oliwie z oliwek, czasami z dodatkiem suszonych płatków chili. Pietruszka i parmezan dopełniają smaku dania, które Włosi przygotowują w kilka minut.

Dla urozmaicenia:

Z czerwonymi pomidorami idealnie komponują się liście świeżej bazylii, którymi możecie udekorować danie.