
Składniki
2 puszki
1 cm
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 puszka
1 łyżeczka
1 puszka
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 garść
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę na oleju, następnie dodaj imbir i czosnek, aż zaczną pachnieć. Na koniec posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Należy uważać, aby nie przypalić przypraw, gdyż w przypadku spalenia mogą stać się gorzkie.
Krok 2
Dodaj pomidory, napój kokosowy, wodę i ⅓ łyżeczki soli. Na koniec dodać opłukaną czerwoną soczewicę. Gotuj danie, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby do mieszaniny dodać trochę wody.
Krok 3
Usuń liść laurowy z gotowego dania. Dodaj kostkę bulion warzywnego Knorr, aby podkreślić smak potrawy.
Krok 4
Gotowy dhal z soczewicy podawaj sam, z indyjskim chlebem naan lub z ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.

Dobra rada:
Napój kokosowy możesz zastąpić zwykłą lub alternatywną śmietanką.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do potrawy chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej