
Składniki
2 puszki
1 cm
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 puszka
1 łyżeczka
1 puszka
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 garść
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę na oleju, następnie dodaj imbir i czosnek, aż zaczną pachnieć. Na koniec posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Należy uważać, aby nie przypalić przypraw, gdyż w przypadku spalenia mogą stać się gorzkie.
Krok 2
Dodaj pomidory, napój kokosowy, wodę i ⅓ łyżeczki soli. Na koniec dodać opłukaną czerwoną soczewicę. Gotuj danie, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby do mieszaniny dodać trochę wody.
Krok 3
Usuń liść laurowy z gotowego dania. Dodaj kostkę bulion warzywnego Knorr, aby podkreślić smak potrawy.
Krok 4
Gotowy dhal z soczewicy podawaj sam, z indyjskim chlebem naan lub z ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.

Dobra rada:
Napój kokosowy możesz zastąpić zwykłą lub alternatywną śmietanką.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do potrawy chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej























