Szybki dhal z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki dhal z soczewicy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 puszki

1 cm

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 puszka

1 łyżeczka

1 puszka

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 garść

1 szczypta

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę na oleju, następnie dodaj imbir i czosnek, aż zaczną pachnieć. Na koniec posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Należy uważać, aby nie przypalić przypraw, gdyż w przypadku spalenia mogą stać się gorzkie.

Krok 2

Dodaj pomidory, napój kokosowy, wodę i ⅓ łyżeczki soli. Na koniec dodać opłukaną czerwoną soczewicę. Gotuj danie, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby do mieszaniny dodać trochę wody.

Krok 3

Usuń liść laurowy z gotowego dania. Dodaj kostkę bulion warzywnego Knorr, aby podkreślić smak potrawy.

Krok 4

Gotowy dhal z soczewicy podawaj sam, z indyjskim chlebem naan lub z ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Napój kokosowy możesz zastąpić zwykłą lub alternatywną śmietanką.

Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do potrawy chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki dhal z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej