
Składniki
2 puszki
1 cm
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 puszka
1 łyżeczka
1 puszka
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 garść
1 szczypta
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzanej patelni podsmaż posiekaną cebulę na oleju, następnie dodaj imbir i czosnek, aż zaczną pachnieć. Na koniec posypać przyprawami i dokładnie wymieszać. Należy uważać, aby nie przypalić przypraw, gdyż w przypadku spalenia mogą stać się gorzkie.
Krok 2
Dodaj pomidory, napój kokosowy, wodę i ⅓ łyżeczki soli. Na koniec dodać opłukaną czerwoną soczewicę. Gotuj danie, mieszając od czasu do czasu, aż soczewica będzie miękka. W razie potrzeby do mieszaniny dodać trochę wody.
Krok 3
Usuń liść laurowy z gotowego dania. Dodaj kostkę bulion warzywnego Knorr, aby podkreślić smak potrawy.
Krok 4
Gotowy dhal z soczewicy podawaj sam, z indyjskim chlebem naan lub z ryżem. Udekoruj świeżą kolendrą.

Dobra rada:
Napój kokosowy możesz zastąpić zwykłą lub alternatywną śmietanką.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać do potrawy chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej