
Składniki
350 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
200 mililitrów
1 litr
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, posyp solą i smaż, aż będzie przezroczysta. Następnie do szalotki dodaj ryż i smaż ciągle mieszając przez 2 minuty.
Krok 2
W 1 litrze wody rozpuść łyżeczkę soli.
Krok 3
Do ryżu wlewaj wino, po 100 ml, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż wino całkowicie się wchłonie, a następnie dodaj kolejne 100 ml wina. Kontynuuj gotowanie w ten sposób, dodając do ryżu wcześniej przygotowaną słoną wodę, aż ryż zmięknie i stanie się kremowy.
Krok 4
W trakcie gotowania ryżu zblanszuj groszek we wrzącej wodzie, a następnie odcedź wodę.
Krok 5
Gdy baza risotto będzie już ugotowana, wymieszaj ją z kostką bulionu warzywnego Knorr, blanszowanym groszkiem, świeżo zmielonym pieprzem i połową startego parmezanu.
Krok 6
Risotto podawaj od razu, przed podaniem posyp pozostałym parmezanem. Opcjonalnie można skropić oliwą i posypać pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej