Kremowe risotto z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowe risotto z groszkiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

200 mililitrów

1 litr

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, posyp solą i smaż, aż będzie przezroczysta. Następnie do szalotki dodaj ryż i smaż ciągle mieszając przez 2 minuty.

Krok 2

W 1 litrze wody rozpuść łyżeczkę soli.

Krok 3

Do ryżu wlewaj wino, po 100 ml, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż wino całkowicie się wchłonie, a następnie dodaj kolejne 100 ml wina. Kontynuuj gotowanie w ten sposób, dodając do ryżu wcześniej przygotowaną słoną wodę, aż ryż zmięknie i stanie się kremowy.

Krok 4

W trakcie gotowania ryżu zblanszuj groszek we wrzącej wodzie, a następnie odcedź wodę.

Krok 5

Gdy baza risotto będzie już ugotowana, wymieszaj ją z kostką bulionu warzywnego Knorr, blanszowanym groszkiem, świeżo zmielonym pieprzem i połową startego parmezanu.

Krok 6

Risotto podawaj od razu, przed podaniem posyp pozostałym parmezanem. Opcjonalnie można skropić oliwą i posypać pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej