Kremowe risotto z groszkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kremowe risotto z groszkiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

350 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

200 mililitrów

1 litr

1 szczypta

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, posyp solą i smaż, aż będzie przezroczysta. Następnie do szalotki dodaj ryż i smaż ciągle mieszając przez 2 minuty.

Krok 2

W 1 litrze wody rozpuść łyżeczkę soli.

Krok 3

Do ryżu wlewaj wino, po 100 ml, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż wino całkowicie się wchłonie, a następnie dodaj kolejne 100 ml wina. Kontynuuj gotowanie w ten sposób, dodając do ryżu wcześniej przygotowaną słoną wodę, aż ryż zmięknie i stanie się kremowy.

Krok 4

W trakcie gotowania ryżu zblanszuj groszek we wrzącej wodzie, a następnie odcedź wodę.

Krok 5

Gdy baza risotto będzie już ugotowana, wymieszaj ją z kostką bulionu warzywnego Knorr, blanszowanym groszkiem, świeżo zmielonym pieprzem i połową startego parmezanu.

Krok 6

Risotto podawaj od razu, przed podaniem posyp pozostałym parmezanem. Opcjonalnie można skropić oliwą i posypać pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kremowe risotto z groszkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej