
Składniki
350 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
50 gramów
50 gramów
200 mililitrów
1 litr
1 szczypta
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną w kostkę szalotkę, posyp solą i smaż, aż będzie przezroczysta. Następnie do szalotki dodaj ryż i smaż ciągle mieszając przez 2 minuty.
Krok 2
W 1 litrze wody rozpuść łyżeczkę soli.
Krok 3
Do ryżu wlewaj wino, po 100 ml, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż wino całkowicie się wchłonie, a następnie dodaj kolejne 100 ml wina. Kontynuuj gotowanie w ten sposób, dodając do ryżu wcześniej przygotowaną słoną wodę, aż ryż zmięknie i stanie się kremowy.
Krok 4
W trakcie gotowania ryżu zblanszuj groszek we wrzącej wodzie, a następnie odcedź wodę.
Krok 5
Gdy baza risotto będzie już ugotowana, wymieszaj ją z kostką bulionu warzywnego Knorr, blanszowanym groszkiem, świeżo zmielonym pieprzem i połową startego parmezanu.
Krok 6
Risotto podawaj od razu, przed podaniem posyp pozostałym parmezanem. Opcjonalnie można skropić oliwą i posypać pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej