Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

100 gramów

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 garść

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść masło na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez około 6 minut, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron. Odłóż na bok do późniejszego wykorzystania.

Krok 2

Na tej samej patelni dodaj pokrojoną w plasterki paprykę, cebulę i smaż przez około 3 minuty, aż warzywa zaczną robić się miękkie.

Krok 3

Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż chwilę. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie rumiane.

Krok 4

Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dodaj przecier pomidorowy i rozkruszoną kostkę bulionu wołowego Knorr.

Krok 5

Dodaj ziemniaki do patelni, wymieszaj, wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Jeśli woda odparuje, a ziemniaki nadal będą twarde, dolać kolejne 100 ml wody i gotuj bez przykrycia, aż zmiękną. W gotowym naczyniu nie powinno być nadmiaru wody.

Krok 6

Posyp danie tartym serem cheddar i przykryj na 3 minuty, aż ser się rozpuści. Danie podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej