Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
39 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

100 gramów

1 sztuka

20 gramów

1 sztuka

1 garść

3 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

100 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść masło na dużej patelni z powłoką nieprzywierającą. Dodaj pokrojony w kostkę boczek i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż przez około 6 minut, aż uzyskają złoty kolor ze wszystkich stron. Odłóż na bok do późniejszego wykorzystania.

Krok 2

Na tej samej patelni dodaj pokrojoną w plasterki paprykę, cebulę i smaż przez około 3 minuty, aż warzywa zaczną robić się miękkie.

Krok 3

Dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż chwilę. Następnie dodaj mieloną wołowinę i smaż przez 5 minut lub do momentu, aż mięso będzie rumiane.

Krok 4

Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Dodaj przecier pomidorowy i rozkruszoną kostkę bulionu wołowego Knorr.

Krok 5

Dodaj ziemniaki do patelni, wymieszaj, wlej wodę, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Jeśli woda odparuje, a ziemniaki nadal będą twarde, dolać kolejne 100 ml wody i gotuj bez przykrycia, aż zmiękną. W gotowym naczyniu nie powinno być nadmiaru wody.

Krok 6

Posyp danie tartym serem cheddar i przykryj na 3 minuty, aż ser się rozpuści. Danie podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowe ziemniaki i mielona wołowina z patelni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej