Pistacje prażone – jak uprażyć je w piekarniku, a jak na patelni?

Pistacje to małe orzeszki, które zawierają wiele składników odżywczych. W kuchni najważniejszy jest jednak ich smak, a o nim można by napisać naprawdę wiele. Co, jeśli powiemy Wam, że można go jeszcze trochę zmodyfikować, a nawet ulepszyć? Zostańcie z nami i poznajcie najlepsze metody na prażenie pistacji, które zachwycają smakiem. Zapraszamy!

Pistacje prażone – poznajcie ich właściwości

Pistacje to małe orzechy o nieregularnym kształcie wyróżniające się bogatym smakiem. Próbowaliście kiedyś tych orzeszków? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić i ich skosztować. Pistacje charakteryzują się nie tylko znakomitym smakiem, ale także są źródłem: potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, witaminy E, tiaminy i folianów, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Przykładem tego jest miedź, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Warto więc włączyć je do swojego menu.

Pistacje są nam znane jako niewielkie orzechy w twardej łupince. Warto zaznaczyć, że już ponad 10 tysięcy lat temu pojawiły się one w Syrii. Całe szczęście trafiły również do Polski i możemy cieszyć się ich obecnością w kuchni. Chcielibyście urozmaicić smak pistacji? Choć na pierwszy rzut… w smaku nie ma czego ulepszać, to jednak coś podpowiadamy. Prażone pistacje smakują jeszcze lepiej. Mamy dla Was kilka wskazówek, które pozwolą w łatwy sposób przygotować tę przekąskę.

Jak uprażyć pistacje w piekarniku?

Prażenie pistacji to naprawdę proste zadanie, które nie zajmuje więcej niż 15 minut. Możecie więc przygotować je jako szybką przekąskę w ciągu dnia lub zaserwować swoim gościom podczas spotkania. Jak uprażyć pistacje w piekarniku? Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Należy przygotować blaszkę, a następnie wyłożyć na niej papier do pieczenia i wysypać pistacje. Uwaga! Orzechy nie mogą się stykać, dlatego postarajcie się oddzielić je od siebie. Ile czasu prażyć pistacje? Proces ten trwa około 6 minut, ale przez cały czas obserwujcie, co dzieje się w piekarniku. Odczekajcie kilka chwil po wyciągnięciu orzeszków z rozgrzanego urządzenia, pozwólcie im ostygnąć. Gotowe!

Prażenie pistacji na patelni

Możecie również uprażyć pistacje na patelni. To prosta metoda, która pozwoli przygotować tę przekąskę w 10 minut. Rozgrzewamy naczynie o głębokim dnie i wsypujemy do niego przygotowane pistacje. Polecamy prażenie orzeszków w turach, dzięki czemu unikniemy sytuacji, w której część przysmaku pozostanie nieuprażona. Postarajcie się wsypać na patelnię około 200 gramów pistacji. Co dalej? Wlewamy do naczynia pół łyżki oleju i prażymy orzeszki przez 10 minut. Gotowe! Jeżeli lubicie słone przekąski, to możecie dodatkowo doprawić orzechy szczyptą soli.

Spróbujcie tych przepisów

Wiecie już, jak się praży pistacje. Czy zdawaliście sobie sprawę, że te orzechy świetnie sprawdzają się jako dodatek do innych potraw oraz deserów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy i przekonajcie się o potencjale pistacji. Obiecujemy, że będzie naprawdę pysznie!

Wykorzystajcie prażone pistacje do przygotowania deserów. Szczególnie polecamy zacząć od pysznych muffinek, które zachwycają swoim smakiem. Posypcie je prażonymi pistacjami i cieszcie się wyśmienitym deserem.

A dla fanów ciast w szczególności polecamy sernik nowojorski. Przygotowanie tego deseru zajmie dwie godziny, ale możecie nam zaufać – efekt końcowy jest tego wart. Posypcie sernik prażonymi pistacjami.

Szukacie smacznej propozycji obiadowej? Koniecznie spróbujcie makaronu z kawałkami roślinnego kurczaka. Dodajcie do niego prażone pistacje!

Pistacjowy Crème brulee to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten deser z pewnością zachwyci każdego! Nie zapomnijcie o prażonych orzeszkach. Smacznego!