Pierś z kurczaka z serem i pieczarkami na patelni | Przepisy.pl pixel

Danie z patelni z kurczakiem i pieczarkami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

4 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i pokrój marchewki i pieczarki. Por dokładnie umyj i pokrój w plasterki.

Krok 2

Lekko dopraw piersi kurczaka solą i pieprzem, następnie pokrojone w kostkę mięso obtocz w skrobi kukurydzianej. Smaż kurczaka na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek, aż uzyska złoty kolor. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz.

Krok 3

Zmniejsz ogień i na tej samej patelni podsmaż marchewkę i por, w połowie dodając pieczarki. Dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

W czasie gdy warzywa się gotują, przygotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu

Krok 5

Po podsmażeniu pieczarek włóż ponownie kawałki kurczaka do mieszanki i dodaj curry. Dokładnie wymieszaj i jeszcze chwilę go podsmaż.

Krok 6

Do gotowego dania dodaj kostkę bulionu z kurczaka Knorr, aby uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję i pogłębić smak potrawy. Gotowe danie podawać z ugotowanym ryżem, udekorowanym ziołami lub dymką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Danie z patelni z  kurczakiem i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej