Zupa neapolitańska - neapolitanka: przepis | Przepisy.pl pixel

Neapolitanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

heart
709 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

361 osób wydrukowało

Pobierz pdf

534 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 litr

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w litrze wrzątku.

Neapolitanka - Krok 1

Krok 2

Włóż serki topione i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy się rozpuszczą. Rozdrobnij je za pomocą blendera.

Neapolitanka - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeżeli uznasz, że jest to konieczne.

Neapolitanka - Krok 3

Krok 4

Posiekaj umytą natkę pietruszki i podawaj zupę posypaną natką.

Neapolitanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 03.06.2019

    Muszę ugotować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamarska

    Danuta Zamarska , 07.03.2018

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa ryżowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - NeapolitankaNeapolitanka

Zupa neapolitańska to doskonała potrawa dla całej rodziny, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut z produktów znajdujących się w niemal każdej lodówce. Danie to pochodzi z włoskiego miasta Neapol, stolicy Kampanii, które poza znakomitą kuchnią słynie również z imponującej architektury. Przygotuj neapolitankę – zupę, dzięki której poznasz kolejne wcielenie włoskiej kuchni.

Dla kogo?

Neapolitanka to nic innego jak delikatna zupa serowa, której podstawą może być kanapkowy serek topiony oraz gęsta śmietana. Całości dopełnia zielenina – np. posiekana natka pietruszki. Prosta i pyszna, czego chcieć więcej? Zupa neapolitańska przypadnie do gustu kucharzom, którzy cenią właśnie takie rozwiązania.

Na jaką okazję?

Zupa neapolitańska to wyborne pierwsze danie obiadowe albo kolacja na ciepło – tylko od ciebie zależy o jakiej porze dnia podasz neapolitankę. Przepis na stałe wejdzie do twojego menu.

Czy wiesz, że?

Kuchnia neapolitańska jest prosta, lecz opiera się wyłącznie na składnikach najwyższej jakości. Często określa się ją mianem „povera”, co w naszym języku oznacza „biedna”. Nie odnosi się to jednak do ubogiego smaku, lecz do wykorzystywania w potrawach produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Kwintesencją tego podejścia jest właśnie zupa neapolitanka.

Dla urozmaicenia:

Zupę neapolitańską serwuje się przeważnie z makaronem lub pieczywem, skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia. Możesz ją jednak podać w wersji nieco bardziej urozmaiconej. Neapolitanka świetnie komponuje się z paluszkami grissini z dodatkami oliwek lub suszonych pomidorów.