Neapolitanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

674 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

326 osób wydrukowało

Pobierz pdf

475 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 litr

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w litrze wrzątku.

Neapolitanka - Krok 1

Krok 2

Włóż serki topione i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy się rozpuszczą. Rozdrobnij je za pomocą blendera.

Neapolitanka - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeżeli uznasz, że jest to konieczne.

Neapolitanka - Krok 3

Krok 4

Posiekaj umytą natkę pietruszki i podawaj zupę posypaną natką.

Neapolitanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 03.06.2019

    Muszę ugotować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamarska

    Danuta Zamarska , 07.03.2018

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa chrzanowa z jajkiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - NeapolitankaNeapolitanka

Zupa neapolitańska to doskonała potrawa dla całej rodziny, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut z produktów, które znajdują się w każdej lodówce. Danie to pochodzi z włoskiego miasta Neapol, stolicy Kampanii, które poza znakomitą kuchnią słynie również z imponującej architektury. Kuchnia neapolitańska jest prosta, lecz opiera się wyłącznie na składnikach najwyższej jakości. Często określa się ją mianem „povera”, co w naszym języku oznacza „biedna”. Nie odnosi się to jednak do ubogiego smaku, lecz do wykorzystywania w potrawach produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Neapolitanka to nic innego jak delikatna zupa serowa, której postawą może być kanapkowy serek topiony oraz gęsta śmietana. Całości dopełni zielenina – np. posiekana natka pietruszki. Zupę neapolitańską serwuje się przeważnie z makaronem lub pieczywem, skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia. Możesz ją jednak podać w wersji nieco bardziej urozmaiconej – z paluszkami grissini z dodatkami oliwek lub suszonych pomidorów.