Neapolitanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

668 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

326 osób wydrukowało

Pobierz pdf

475 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szklanka

1 sztuka

2 sztuki

1 litr

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w litrze wrzątku.

Neapolitanka - Krok 1

Krok 2

Włóż serki topione i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy się rozpuszczą. Rozdrobnij je za pomocą blendera.

Neapolitanka - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeżeli uznasz, że jest to konieczne.

Neapolitanka - Krok 3

Krok 4

Posiekaj umytą natkę pietruszki i podawaj zupę posypaną natką.

Neapolitanka - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    Muszę ugotować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamarska

    Danuta Zamarska

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - NeapolitankaNeapolitanka

Zupa neapolitańska to doskonała potrawa dla całej rodziny, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut z produktów, które znajdują się w każdej lodówce. Danie to pochodzi z włoskiego miasta Neapol, stolicy Kampanii, które poza znakomitą kuchnią słynie również z imponującej architektury. Kuchnia neapolitańska jest prosta, lecz opiera się wyłącznie na składnikach najwyższej jakości. Często określa się ją mianem „povera”, co w naszym języku oznacza „biedna”. Nie odnosi się to jednak do ubogiego smaku, lecz do wykorzystywania w potrawach produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Neapolitanka to nic innego jak delikatna zupa serowa, której postawą może być kanapkowy serek topiony oraz gęsta śmietana. Całości dopełni zielenina – np. posiekana natka pietruszki. Zupę neapolitańską serwuje się przeważnie z makaronem lub pieczywem, skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia. Możesz ją jednak podać w wersji nieco bardziej urozmaiconej – z paluszkami grissini z dodatkami oliwek lub suszonych pomidorów.