Neapolitanka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Neapolitanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

677 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

329 osób wydrukowało

Pobierz pdf

478 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 litr

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w litrze wrzątku.

Neapolitanka - Krok 1

Krok 2

Włóż serki topione i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy się rozpuszczą. Rozdrobnij je za pomocą blendera.

Neapolitanka - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeżeli uznasz, że jest to konieczne.

Neapolitanka - Krok 3

Krok 4

Posiekaj umytą natkę pietruszki i podawaj zupę posypaną natką.

Neapolitanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 03.06.2019

    Muszę ugotować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamarska

    Danuta Zamarska , 07.03.2018

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - NeapolitankaNeapolitanka

Zupa neapolitańska to doskonała potrawa dla całej rodziny, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut z produktów, które znajdują się w każdej lodówce. Danie to pochodzi z włoskiego miasta Neapol, stolicy Kampanii, które poza znakomitą kuchnią słynie również z imponującej architektury. Kuchnia neapolitańska jest prosta, lecz opiera się wyłącznie na składnikach najwyższej jakości. Często określa się ją mianem „povera”, co w naszym języku oznacza „biedna”. Nie odnosi się to jednak do ubogiego smaku, lecz do wykorzystywania w potrawach produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Neapolitanka to nic innego jak delikatna zupa serowa, której postawą może być kanapkowy serek topiony oraz gęsta śmietana. Całości dopełni zielenina – np. posiekana natka pietruszki. Zupę neapolitańską serwuje się przeważnie z makaronem lub pieczywem, skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia. Możesz ją jednak podać w wersji nieco bardziej urozmaiconej – z paluszkami grissini z dodatkami oliwek lub suszonych pomidorów.