Neapolitanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Neapolitanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

678 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

330 osób wydrukowało

Pobierz pdf

479 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

1 litr

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w litrze wrzątku.

Neapolitanka - Krok 1

Krok 2

Włóż serki topione i podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy się rozpuszczą. Rozdrobnij je za pomocą blendera.

Neapolitanka - Krok 2

Krok 3

Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem, jeżeli uznasz, że jest to konieczne.

Neapolitanka - Krok 3

Krok 4

Posiekaj umytą natkę pietruszki i podawaj zupę posypaną natką.

Neapolitanka - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 03.06.2019

    Muszę ugotować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Zamarska

    Danuta Zamarska , 07.03.2018

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Neapolitanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa harira
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - NeapolitankaNeapolitanka

Zupa neapolitańska to doskonała potrawa dla całej rodziny, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut z produktów, które znajdują się w każdej lodówce. Danie to pochodzi z włoskiego miasta Neapol, stolicy Kampanii, które poza znakomitą kuchnią słynie również z imponującej architektury. Kuchnia neapolitańska jest prosta, lecz opiera się wyłącznie na składnikach najwyższej jakości. Często określa się ją mianem „povera”, co w naszym języku oznacza „biedna”. Nie odnosi się to jednak do ubogiego smaku, lecz do wykorzystywania w potrawach produktów niedrogich i łatwo dostępnych. Neapolitanka to nic innego jak delikatna zupa serowa, której postawą może być kanapkowy serek topiony oraz gęsta śmietana. Całości dopełni zielenina – np. posiekana natka pietruszki. Zupę neapolitańską serwuje się przeważnie z makaronem lub pieczywem, skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia. Możesz ją jednak podać w wersji nieco bardziej urozmaiconej – z paluszkami grissini z dodatkami oliwek lub suszonych pomidorów.