Krem z dyni z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z dyni z grzankami

Autor: Kamila Kolbuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

3 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

250 mililitrów

6 plastrów

3 łyżki

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa myjemy. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę bez obierania. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Całość podsmażamy w garnku przez 5 minut na oliwie. Dosypujemy przyprawy - zioła włoskie i chili. Mieszamy całość i zalewamy ok 1.5 litra wody. Dodajemy kostkę bulionową i doprowadzamy do wrzenia.

Krok 2

W tym czasie pozostałe warzywa - ziemniaki, marchewki i seler naciowy - obieramy I kroimy w kostkę. Całość wsypujemy do garnka z zupą i gotujemy do miękkości przez ok17 - 20 minut.

Krok 3

W międzyczasie kromki chleba kroimy w 2 cm kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ewentualnie można dodać odrobinę oliwy.

Krok 4

Do ugotowanej zupy dodajemy alternatywną śmietankę sojową i całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z dyni z grzankami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej