
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
250 mililitrów
6 plastrów
3 łyżki
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa myjemy. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę bez obierania. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Całość podsmażamy w garnku przez 5 minut na oliwie. Dosypujemy przyprawy - zioła włoskie i chili. Mieszamy całość i zalewamy ok 1.5 litra wody. Dodajemy kostkę bulionową i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
W tym czasie pozostałe warzywa - ziemniaki, marchewki i seler naciowy - obieramy I kroimy w kostkę. Całość wsypujemy do garnka z zupą i gotujemy do miękkości przez ok17 - 20 minut.
Krok 3
W międzyczasie kromki chleba kroimy w 2 cm kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ewentualnie można dodać odrobinę oliwy.
Krok 4
Do ugotowanej zupy dodajemy alternatywną śmietankę sojową i całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej