
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
250 mililitrów
6 plastrów
3 łyżki
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa myjemy. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę bez obierania. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Całość podsmażamy w garnku przez 5 minut na oliwie. Dosypujemy przyprawy - zioła włoskie i chili. Mieszamy całość i zalewamy ok 1.5 litra wody. Dodajemy kostkę bulionową i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
W tym czasie pozostałe warzywa - ziemniaki, marchewki i seler naciowy - obieramy I kroimy w kostkę. Całość wsypujemy do garnka z zupą i gotujemy do miękkości przez ok17 - 20 minut.
Krok 3
W międzyczasie kromki chleba kroimy w 2 cm kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ewentualnie można dodać odrobinę oliwy.
Krok 4
Do ugotowanej zupy dodajemy alternatywną śmietankę sojową i całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej