
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
3 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
250 mililitrów
6 plastrów
3 łyżki
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa myjemy. Dynię oczyszczamy, kroimy w kostkę bez obierania. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Całość podsmażamy w garnku przez 5 minut na oliwie. Dosypujemy przyprawy - zioła włoskie i chili. Mieszamy całość i zalewamy ok 1.5 litra wody. Dodajemy kostkę bulionową i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
W tym czasie pozostałe warzywa - ziemniaki, marchewki i seler naciowy - obieramy I kroimy w kostkę. Całość wsypujemy do garnka z zupą i gotujemy do miękkości przez ok17 - 20 minut.
Krok 3
W międzyczasie kromki chleba kroimy w 2 cm kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Ewentualnie można dodać odrobinę oliwy.
Krok 4
Do ugotowanej zupy dodajemy alternatywną śmietankę sojową i całość blendujemy na gładki krem. Podajemy z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej