Warzywna paella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywna paella

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

150 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 sztuka

750 mililitrów

400 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

80 gramów

3 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidorki przekrój na ćwiartki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Z jednej cytryny zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok. Drugą cytrynę pokrój w cząstki.

Krok 2

Na szerokiej patelni (lub specjalnej patelni do paelli) rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Po chwili dodaj szafran i paprykę Knorr.

Krok 3

Po 1 minucie smażenia dodaj połowę pomidorków i następnie kaszę orkiszową, ryż do paelli i wcześniej namoczoną fasolę czarne oczko. Całość smaż kilka minut i dobrze wymieszaj.

Krok 4

Zalej ciepłą wodą (750ml) i dodaj kostkę Knorr. Zagotuj, przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut.

Krok 5

W międzyczasie pokrój karczochy na ćwiartki i wymieszaj je z pomidorkami oraz papryką.

Krok 6

Zdejmij ostrożnie folię z ryżu. Połóż na wierzchu wcześniej przygotowane warzywa i wstaw całą patelnię, bez przykrywania, ponownie do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz kolejne 20 minut. Po upieczeniu posyp danie groszkiem, skrop sokiem, posyp skórką z cytryny i ziołami. Lekko wymieszaj. Podawaj z dodatkowymi cząstkami cytryny.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie możesz dostać ryżu do paelli użyj ryżu do risotto. Groszek możesz zastąpić bobem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywna paellaWarzywna paella

Hiszpańska kuchnia to między innymi klasyczne paelle, czyli dania jednogarnkowe, przygotowywane w rozmaitych wersjach. Jeśli szukacie ciekawej propozycji na pyszny obiad w hiszpańskim stylu lub na oryginalną kolację we dwoje – skorzystajcie z naszego dzisiejszego przepisu. Wyrazisty smak dania gwarantują aromatyczne przyprawy, marynowane karczochy oraz zielony groszek. Obowiązkowym składnikiem jest także czerwona papryka oraz słodkie, pomarańczowe pomidorki cherry. Będzie naprawdę smacznie i oryginalnie – przekonajcie się sami!

Dla kogo? 

Danie spełni oczekiwania miłośników kuchni hiszpańskiej, preferujących potrawy o wyrazistym smaku. To także idealny pomysł na urozmaicenie codziennej diety wegetariańskiej.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na obiad! Danie polecamy także jako element menu imprezowego, szczególnie jeśli chcecie zaserwować swoim gościom oryginalne potrawy, inspirowane kuchnią hiszpańską.

Czy wiesz, że?

Obowiązkowym składnikiem paelli jest szafran, który jest najdroższą przyprawą na świecie. Barwi potrawy na żółto, jednak należy używać szafranu z rozwagą, gdyż zbyt duża ilość powoduje gorzki smak dań.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie macie ryżu przeznaczonego do paelli, można go zastąpić ryżem do risotto. Natomiast zamiast groszku użyjcie bobu.