Domowe pomidorowe krakersy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe pomidorowe krakersy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

75 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170C. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w plasterki. W dużej misce wymieszaj mąkę, nasiona i sodę.

Krok 2

Dodaj cebulę, czosnek, oliwę oraz sos Knorr. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Krok 3

Podziel ciasto na dwie porcje. Ułóż ciasto między dwa pergaminy i rozwałkuj na grubość ok 2mm.

Krok 4

Przełóż ciasto z blaszkę z piekarnika. Usuń arkusz pergaminu z góry i piecz ok 20 minut. Krakersy powinny być złociste i chrupiące. Podawaj po ostygnięciu np. do zup lub z dipami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Krakersy będą świeże przez 4-5 dni. Możesz je podawać np. z humusem lub guacamole.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe pomidorowe krakersy Domowe pomidorowe krakersy

W domowej wersji wszystko smakuje lepiej. Macie ochotę na wytrawną, chrupiącą przekąskę? W grę wchodzą nie tylko smażone w głębokim tłuszczu frytki lub paczka chipsów. Własnoręcznie zrobione pomidorowe krakersy to przysmak, na który można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

Dla kogo? Wszyscy miłośnicy chrupania – oto receptura specjalnie dla Was! Złociste, domowe krakersy prosto z pieca z wyraźnym pomidorowym smakiem sprawią, że przestaniecie tęsknić za produktami, które można znaleźć na sklepowych półkach.

Na jaką okazję? Wieczorny seans filmowy nie może odbyć się bez przekąsek? Dobrze się składa, bo domowe krakersy pomidorowe idealnie się do tego nadają. Podawajcie je jako przystawkę lub poczęstunek na przyjęcie.

Czy wiesz, że? W przepisie znajduje się mąka orkiszowa. Zboże, z którego jest produkowana, stanowi starożytną odmianę pszenicy, będącą hybrydą płaskurki oraz koziego ziela.

Dla urozmaicenia: Krakersy serwujcie z salsą pomidorową z dodatkiem chili oraz soku z limonki. Świetnie smakują z guacamole lub pastą z pieczonej cukinii ze szczyptą curry.