Domowe pomidorowe krakersy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Domowe pomidorowe krakersy

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

45 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 mililitrów

75 gramów

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 170C. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w plasterki. W dużej misce wymieszaj mąkę, nasiona i sodę.

Krok 2

Dodaj cebulę, czosnek, oliwę oraz sos Knorr. Wymieszaj dokładnie ciasto.

Krok 3

Podziel ciasto na dwie porcje. Ułóż ciasto między dwa pergaminy i rozwałkuj na grubość ok 2mm.

Krok 4

Przełóż ciasto z blaszkę z piekarnika. Usuń arkusz pergaminu z góry i piecz ok 20 minut. Krakersy powinny być złociste i chrupiące. Podawaj po ostygnięciu np. do zup lub z dipami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Krakersy będą świeże przez 4-5 dni. Możesz je podawać np. z humusem lub guacamole.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Domowe pomidorowe krakersy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowe pomidorowe krakersy Domowe pomidorowe krakersy

W domowej wersji wszystko smakuje lepiej. Macie ochotę na wytrawną, chrupiącą przekąskę? W grę wchodzą nie tylko smażone w głębokim tłuszczu frytki lub paczka chipsów. Własnoręcznie zrobione pomidorowe krakersy to przysmak, na który można sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

Dla kogo? Wszyscy miłośnicy chrupania – oto receptura specjalnie dla Was! Złociste, domowe krakersy prosto z pieca z wyraźnym pomidorowym smakiem sprawią, że przestaniecie tęsknić za produktami, które można znaleźć na sklepowych półkach.

Na jaką okazję? Wieczorny seans filmowy nie może odbyć się bez przekąsek? Dobrze się składa, bo domowe krakersy pomidorowe idealnie się do tego nadają. Podawajcie je jako przystawkę lub poczęstunek na przyjęcie.

Czy wiesz, że? W przepisie znajduje się mąka orkiszowa. Zboże, z którego jest produkowana, stanowi starożytną odmianę pszenicy, będącą hybrydą płaskurki oraz koziego ziela.

Dla urozmaicenia: Krakersy serwujcie z salsą pomidorową z dodatkiem chili oraz soku z limonki. Świetnie smakują z guacamole lub pastą z pieczonej cukinii ze szczyptą curry.