
Składniki
7 łyżek
2 szklanki
3 łyżki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
90 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewam mąkę, dodaję wszystkie przyprawy, majonez, olej rzepakowy, wodę, ser wege starty. Zagniatam robotem, albo rękoma ale krótko. Ciasto jest bardzo kruche. Przekładam do lodówki do schłodzenia.
Krok 2
Wałkuję na papierze do pieczenia, przykrywając drugim arkuszem od góry. W ten sposób ciasto nie klei się do wałka. Wycinam choinki, gwiazdki za pomocą foremek. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam blaszkę z ciastkami na 170 stopni i piekę około 10 minut.
Krok 3
Do pojemnika przekładam pokrojone tofu, dodaję buraczki, majonez. Całość miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.
Krok 4
Ciasteczka podaję z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej