
Składniki
7 łyżek
2 szklanki
3 łyżki
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
1 szczypta
90 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiewam mąkę, dodaję wszystkie przyprawy, majonez, olej rzepakowy, wodę, ser wege starty. Zagniatam robotem, albo rękoma ale krótko. Ciasto jest bardzo kruche. Przekładam do lodówki do schłodzenia.
Krok 2
Wałkuję na papierze do pieczenia, przykrywając drugim arkuszem od góry. W ten sposób ciasto nie klei się do wałka. Wycinam choinki, gwiazdki za pomocą foremek. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Wstawiam blaszkę z ciastkami na 170 stopni i piekę około 10 minut.
Krok 3
Do pojemnika przekładam pokrojone tofu, dodaję buraczki, majonez. Całość miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.
Krok 4
Ciasteczka podaję z sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej