Kurczak po nicejsku - filet z kurczaka: przepis | Przepisy.pl pixel

Kurczak po nicejsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

130 gramów

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 łyżka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj majonez Hellmann's z jogurtem naturalnym i musztardą, sos dopraw do smaku sola i pieprzem.

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie obierz i pokrój w grubą kostkę.

Krok 3

Piersi z kurczaka przypraw solą i pieprzem, a następnie usmaż na patelni. Usmażone piersi pokrój w kostkę.

Krok 4

Cebulę pokrój w piórka lub krążki.

Krok 5

Sałatę, z grubsza porwij na mniejsze kawałki, szczypiorek, natkę pietruszki i koper drobno posiekaj.

Krok 6

Jabłka również pokrój w grubą kostkę usuwając z nich gniazdo nasienne. Fasolkę szparagową ugotuj do miękkości lub jeśli używasz zamrożonej rozmroź.

Krok 7

Wszystkie składniki rozłóż na dużym półmisku na sałacie. Podawaj gotowym sosem majonezowym oddzielnie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Kurczaka możesz zastąpić tuńczykiem z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po nicejsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej