Fettuccine Alfredo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fettuccine Alfredo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

98 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
18 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Fettuccine Alfredo - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie rozpuść na patelni masło, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i dodaj łyżkę mąki. Do powstałej zasmażki dodaj zimną śmietanę i mleko. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku kostką Knorr oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej i pieprzem. Sos gotuj przez minutę, aż zgęstnieje.

Fettuccine Alfredo - Krok 2

Krok 3

Ugotowany makaron połącz z sosem. Danie podawaj posypane startym parmezanem.

Fettuccine Alfredo - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kociołek domowy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fettuccine AlfredoFettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo jest jednym z najstarszych i najprostszych włoskich dań makaronowych.  Jednym z głównych składników tej potrawy jest parmezan, który topiąc się pod wpływem ciepła, dokładnie oblepia makaron, tworząc bazę gęstego, kremowego sosu. Do przygotowania dania najlepiej użyć makaronu typu fettuccine, czyli dość krótkich wstążek, które należy ugotować al dente. Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodaj łyżkę mąki, aby powstała zasmażka, po czym wlej na patelnię mleko oraz śmietanę kremówkę. Całość zagotuj. Dzięki zasmażce sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji. Śmietankowy smak idealnie podkreśli kostka bulionowa i szczypta gałki muszkatołowej, a biały pieprz nada potrawie wyrazistości. Ugotowany i odcedzony makaron połącz z gotowym sosem. Danie podawaj na ciepło, posypane startym parmezanem. Udekoruj je listkami świeżej bazylii oraz połówkami pomidorów koktajlowych. Przyrządź smaczne włosie danie z naszym przepisem na fettuccine Alfredo.