Fettuccine Alfredo - przepis na makaron z sosem | Przepisy.pl pixel

Fettuccine Alfredo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

113 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
18 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

400 gramów

2 łyżki

1 łyżka

200 mililitrów

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Fettuccine Alfredo - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie rozpuść na patelni masło, podsmaż na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i dodaj łyżkę mąki. Do powstałej zasmażki dodaj zimną śmietanę i mleko. Całość doprowadź do wrzenia i dopraw do smaku kostką Knorr oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej i pieprzem. Sos gotuj przez minutę, aż zgęstnieje.

Fettuccine Alfredo - Krok 2

Krok 3

Ugotowany makaron połącz z sosem. Danie podawaj posypane startym parmezanem.

Fettuccine Alfredo - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fettuccine Alfredo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fettuccine AlfredoFettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo jest jednym z najstarszych i najprostszych włoskich dań makaronowych.  Oficjalnie jego kariera rozpoczęła się na początku XIX wieku. Mimo to przepis na fettuccine Alfredo nie starzeje się i nie wychodzi z mody. Jednym z głównych składników tej potrawy jest parmezan, który topiąc się pod wpływem ciepła, dokładnie oblepia makaron, tworząc bazę gęstego, kremowego sosu. Przyrządź smaczne włoskie danie z naszym przepisem na fettuccine Alfredo i poczuj klimat rzymskiej trattorii.

Dla kogo? Dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, którzy lubią nie tylko jeść, ale przede wszystkim poznawać receptury od podstaw. Z przepisem na spaghetti Alfredo poradzą sobie nawet początkujący italofile. Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodaj łyżkę mąki, aby powstała zasmażka, po czym wlej na patelnię mleko oraz śmietanę kremówkę. Całość zagotuj. Dzięki zasmażce sos nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.

Na jaką okazję? Z naszym przepisem na fettuccine Alfredo przygotujesz smaczny posiłek dla 4 osób w niecałe 20 minut. Gotowanie wcale nie musi być skomplikowane, a walorami samodzielnie przyrządzonego obiadu możesz cieszyć się podczas najbardziej intensywnych dni.

Czy wiesz, że? Do przygotowania dania najlepiej użyć makaronu typu fettuccine, czyli dość krótkich wstążek, które należy ugotować al dente. Makaron fettuccine jest charakterystyczny dla potraw, pochodzących z Rzymu i jego okolic.

Dla urozmaicenia: Śmietankowy smak idealnie podkreśli kostka bulionowa i szczypta gałki muszkatołowej, a biały pieprz nada potrawie wyrazistości. Ugotowany i odcedzony makaron połącz z gotowym sosem. Danie podawaj na ciepło, posypane startym parmezanem. Makaron Alfredo udekoruj listkami świeżej bazylii oraz połówkami pomidorów koktajlowych.