Pieczeń wołowa z sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń wołowa z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

39 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz posiekany rozmaryn.

Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj przygotowaną pastą. Oprósz pieprzem.

Krok 3

Zamarynowane mięso obsmaż na patelni z każdej strony a następnie przełóż do brytfanki.

Krok 4

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, mięso piecz ok. 12-15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 °C i piecz jeszcze 5-10 minut, w zależności, jak mocno wypieczone mięso lubisz.

Krok 5

Przed podaniem pozostaw mięso na 10 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie mięso pokrój w plastry i podawaj, najlepiej z pieczeniowym sosem lub ziołowym masłem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czas pieczenia wołowiny uzależniony jest również od tego, jak gruby kawałek mięsa pieczemy. Jeśli dość często przygotowujemy takie mięso, bardzo przydatnym zakupem okaże się termometr do mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej