Pieczeń wołowa w ciemnym sosie własnym z piekarnika | Przepisy pixel

Pieczeń wołowa z sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

242 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

263 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

3 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz posiekany rozmaryn.

Krok 2

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj przygotowaną pastą. Oprósz pieprzem.

Krok 3

Zamarynowane mięso obsmaż na patelni z każdej strony a następnie przełóż do brytfanki.

Krok 4

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, mięso piecz ok. 12-15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 °C i piecz jeszcze 5-10 minut, w zależności, jak mocno wypieczone mięso lubisz.

Krok 5

Przed podaniem pozostaw mięso na 10 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie mięso pokrój w plastry i podawaj, najlepiej z pieczeniowym sosem lub ziołowym masłem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Czas pieczenia wołowiny uzależniony jest również od tego, jak gruby kawałek mięsa pieczemy. Jeśli dość często przygotowujemy takie mięso, bardzo przydatnym zakupem okaże się termometr do mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń wołowa z sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczeń wołowa z sosemPieczeń wołowa z sosem

Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz posiekany rozmaryn.