Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz posiekany rozmaryn.
Krok 2
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj przygotowaną pastą. Oprósz pieprzem.
Krok 3
Zamarynowane mięso obsmaż na patelni z każdej strony a następnie przełóż do brytfanki.
Krok 4
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, mięso piecz ok. 12-15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 °C i piecz jeszcze 5-10 minut, w zależności, jak mocno wypieczone mięso lubisz.
Krok 5
Przed podaniem pozostaw mięso na 10 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie mięso pokrój w plastry i podawaj, najlepiej z pieczeniowym sosem lub ziołowym masłem.
Dobra rada:
Czas pieczenia wołowiny uzależniony jest również od tego, jak gruby kawałek mięsa pieczemy. Jeśli dość często przygotowujemy takie mięso, bardzo przydatnym zakupem okaże się termometr do mięsa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej