Europa
Kraje europejskie są nam najbliższe nie tylko kulturowo, ale także kulinarnie, jednak słodka strona kuchni europejskich wciąż pozostawia wiele do odkrycia – Światowy Dzień Pieczenia stanowi świetną okazję, by ją poznać. Znana z wykwintnych potraw Francja, to jednocześnie prawdziwe królestwo pracochłonnych słodyczy, takich jak makaroniki, torty ptysiowe i eklery. Nie oznacza to jednak, że każde francuskie ciasto jest trudne w przygotowaniu – czereśniowy clafoutis, puszysty wypiek z masy śmietankowo-jajecznej, przypominający nieco omlet, będzie świetny nie tylko na deser, ale także na słodkie śniadanie. Wielka Brytania jest z kolei ojczyzną owsianych ciasteczek, scones (bułek z rodzynkami), a także shortbread (prostego kruchego ciasta). Jego szczególnie słodką i popularną odmianą są szkockie kruche ciastka milionera. Ich nazwa nawiązuje do bogatego składu: ciasta, toffi oraz grubej warstwy polewy czekoladowej. Występują też w różnych wariacjach, np. z solonym karmelem albo orzechami. Tym ciastem z pewnością uszczęśliwisz najbliższych, którzy kochają słodycze. Mieszkańcy północy kontynentu, zwłaszcza Szwedzi, chętnie sięgają po ciasta korzenne. Cynamonowe zawijańce i kardamonowe bułeczki to popularne przekąski podczas fiki, czyli przerwy kawowej, stanowiącej codzienny rytuał, niczym południowa sjesta.
Ameryka Północna
Jak wiele innych dań, także amerykańskie wypieki posiadają ślady wpływów anglosaskich oraz wielu innych kuchni. Na przestrzeni lat wykształciła się jednak typowa kuchnia amerykańska, a wśród jej ciast znaleźć można słynne czekoladowe brownie. Niskie, wilgotne i bardzo wyraziste w smaku – niezwykle łatwe, bardzo dobrze sprawdzi się na Światowy Dzień Pieczenia. Kulinarnym dziedzictwem Afroamerykanów jest z kolei tarta z batatami, czyli kruchy spód kontrastujący z miękkim i delikatnym kremem ze słodkich ziemniaków. Nadzienie doprawia się kardamonem, cynamonem i gałką muszkatołową, a wierzch dekoruje bitą śmietaną. Przepis na to ciasto znaleźć można już w najstarszej afroamerykańskiej książce kucharskiej. W USA wiele ciast posiada strukturę podobną to tarty z batatami: kruchy spód. Popularne jest m.in. ciasto limonkowe, które pochodzi z Florydy. Kwaśny sok przełamuje słodycz mleka skondensowanego, tworząc w ten sposób znakomite połączenie – nic więc dziwnego, że ciasto zyskało sławę aż po północne granice kraju. Wspominając o północy kontynentu, warto zwrócić też uwagę na pełen bakalii kanadyjski kruchy placek. Spotkaj się na kawie z mamą, babcią lub inną bliską osobą i podziękuj jej tym ciastem za wszystkie słodkości, które ona upiekła dla Ciebie.
Azja
Bliski Wschód, głównie Iran, Irak i Turcja, to region słynący z wyjątkowo słodkich ciast i deserów. Dzięki szerokiej dostępności świeżych i suszonych owoców, pistacji oraz migdałów, ilość i różnorodność wypieków jest ogromna. Ich podstawę stanowią miód, orzechy, sezam, jak również daktyle. Dobrym przykładem jest pachnąca wodą różaną bakława, którą spotkać można także na Bałkanach. To niezwykle kruche ciasto filo z orzechowym nadzieniem, polane aromatyzowanym cukrowym syropem. Znany i coraz częściej spotykany w Polsce tort leśny mech wzorowany jest na tureckim cieście szpinakowym, zwanym Ispanaklı Kek. Na Bliskim Wschodzie często zjeść można też ciasto z kaszy manny, pachnące kokosem. W zachodniej i środkowej części kontynentu warto za to spróbować ciast herbacianych, a także z dodatkiem egzotycznych owoców. Zainspiruj się smakami Indii i upiecz bliskim radość prosto z ciepłych krajów – przygotuj na Światowy Dzień Pieczenia wyborne ciasto kokosowe z mango i pistacjami.
Światowy Dzień Pieczenia i egzotyka
Światowy Dzień Pieczenia to doskonała okazja, by uzupełnić swoją cukierniczą wiedzę. Jakie ciasta piecze się w Afryce, a jakie słodycze są popularne w Nowej Zelandii? Czarny Ląd słynie z mandazi, pączków kokosowych, kruchych ciasteczek imbirowych oraz koeksisters. Są to niezwykle wyraziste w smaku słodycze w kształcie plecionek, smażone i zanurzane w gęstym syropie. Spotyka się je głównie w RPA, podobnie jak muffinki czekoladowe. Czekolada to godny polecenia sposób na wywołanie uśmiechu – sięgnij po nią, piekąc muffinki dla przyjaciół. Istnieje też mnóstwo innych przepisów na te miękkie babeczki, a wśród nich wersja bananowa albo z otrębami. Jeśli chcesz nadać swoim wypiekom nieco egzotycznego charakteru, zamiast bananów sięgaj po zachodnioafrykańskie lub karaibskie platany, np. przygotowując ciasto bananowe z czekoladą. Jeśli wybierzesz platany, pamiętaj jedynie, by wcześniej je upiec – surowe są twarde. Po drugiej stronie oceanu, w Australii i Nowej Zelandii, podobnie jak w USA, silne są więzi z kuchnią anglosaską. Jest jednak pewien szczególny wypiek, który stanowi przedmiot sporu między Australijczykami a Nowozelandczykami. To Pavlova – beza z bitą śmietaną i owocami, która doczekała się licznych wariacji na świecie. Tort bezowo-ajerkoniakowy należy do jednej z nich.
Warto korzystać z okazji, jaką jest Światowy Dzień Pieczenia, żeby próbować nowych smaków, a przede wszystkim wspaniale się bawić i sprawić przyjemność tym, których kochamy. 21 maja to dobry dzień, by poznać nowatorskie przepisy, a także wrócić do smaków dzieciństwa: serników, jabłeczników i makowców. Udanych wypieków!