Makaron po bolońsku - z mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

334 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.

Makaron po bolońsku - Krok 1

Krok 2

Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.

Makaron po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.

Makaron po bolońsku - Krok 3

Krok 4

Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Makaron po bolońsku - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.

Makaron po bolońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po bolońskuMakaron po bolońsku

Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów. Do sosu opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu, który podkreśla naturalną słodycz warzyw. Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienity makaron po bolońsku! Podawaj go na wiele okazji.