
Składniki
400 gramów
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
500 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.

Krok 2
Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.

Krok 3
Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.

Krok 4
Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Krok 5
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby makaron po bolońsku nabrał jeszcze głębszego smaku, po ugotowaniu makaronu możesz go dodać bezpośrednio do sosu i chwilę poddusić razem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron po bolońsku
Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów
Dla kogo?
Jeśli uwielbiasz włoskie smaki i aromatyczne dania, makaron po bolońsku z pewnością przypadnie Ci do gustu. To idealny wybór, gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego w wykonaniu.
Na jaką okazję?
Makaron po bolońsku to doskonały pomysł na codzienny obiad lub nieco bardziej wyjątkowy posiłek. Przygotuj go, gdy masz ochotę na aromatyczne, włoskie smaki w domowym wydaniu!
Czy wiesz, że?
Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący!
Dla urozmaicenia:
Dodaj swoje ulubione składniki, aby stworzyć własną wersję klasycznego makaronu bolońskiego. Przygotuj sos z dodatkiem pieczarek, oliwek lub drobno posiekanej papryczki chili, aby nadać mu lekko pikantnego charakteru. Dla dodatkowego efektu podawaj makaron posypany świeżo tartym parmezanem i udekorowany listkami bazylii!
Jeśli makaron to Twój ulubiony składnik, koniecznie przygotuj także tagliatelle z kurkami i kurczakiem – kremowe i aromatyczne, albo wypróbuj spaghetti alla carbonara – klasykę włoskiej kuchni, która zawsze się sprawdza!