
Składniki
400 gramów
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
500 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.

Krok 2
Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.

Krok 3
Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.

Krok 4
Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Krok 5
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.


Dobra rada:
Jeśli chcesz, aby makaron po bolońsku nabrał jeszcze głębszego smaku, po ugotowaniu makaronu możesz go dodać bezpośrednio do sosu i chwilę poddusić razem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron po bolońsku
Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów
Dla kogo?
Jeśli uwielbiasz włoskie smaki i aromatyczne dania, makaron po bolońsku z pewnością przypadnie Ci do gustu. To idealny wybór, gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego w wykonaniu.
Na jaką okazję?
Makaron po bolońsku to doskonały pomysł na codzienny obiad lub nieco bardziej wyjątkowy posiłek. Przygotuj go, gdy masz ochotę na aromatyczne, włoskie smaki w domowym wydaniu!
Czy wiesz, że?
Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący!
Dla urozmaicenia:
Dodaj swoje ulubione składniki, aby stworzyć własną wersję klasycznego makaronu bolońskiego. Przygotuj sos z dodatkiem pieczarek, oliwek lub drobno posiekanej papryczki chili, aby nadać mu lekko pikantnego charakteru. Dla dodatkowego efektu podawaj makaron posypany świeżo tartym parmezanem i udekorowany listkami bazylii!
Jeśli makaron to Twój ulubiony składnik, koniecznie przygotuj także tagliatelle z kurkami i kurczakiem – kremowe i aromatyczne, albo wypróbuj spaghetti alla carbonara – klasykę włoskiej kuchni, która zawsze się sprawdza!