Makaron po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

274 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

128 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.

Makaron po bolońsku - Krok 1

Krok 2

Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.

Makaron po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.

Makaron po bolońsku - Krok 3

Krok 4

Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Makaron po bolońsku - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.

Makaron po bolońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po bolońskuMakaron po bolońsku

Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów. Do sosu opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu, który podkreśla naturalną słodycz warzyw. Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienity makaron po bolońsku! Podawaj go na wiele okazji.