Makaron po bolońsku - z mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

334 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.

Makaron po bolońsku - Krok 1

Krok 2

Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.

Makaron po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.

Makaron po bolońsku - Krok 3

Krok 4

Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Makaron po bolońsku - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.

Makaron po bolońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po bolońskuMakaron po bolońsku

Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów. Do sosu opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu, który podkreśla naturalną słodycz warzyw. Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienity makaron po bolońsku! Podawaj go na wiele okazji.