Makaron po bolońsku - z mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron po bolońsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

338 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

154 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

268 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.

Makaron po bolońsku - Krok 1

Krok 2

Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.

Makaron po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.

Makaron po bolońsku - Krok 3

Krok 4

Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Makaron po bolońsku - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.

Makaron po bolońsku - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli chcesz, aby makaron po bolońsku nabrał jeszcze głębszego smaku, po ugotowaniu makaronu możesz go dodać bezpośrednio do sosu i chwilę poddusić razem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po bolońskuMakaron po bolońsku

Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów

Dla kogo?

Jeśli uwielbiasz włoskie smaki i aromatyczne dania, makaron po bolońsku z pewnością przypadnie Ci do gustu. To idealny wybór, gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego, a jednocześnie prostego w wykonaniu.

Na jaką okazję?

Makaron po bolońsku to doskonały pomysł na codzienny obiad lub nieco bardziej wyjątkowy posiłek. Przygotuj go, gdy masz ochotę na aromatyczne, włoskie smaki w domowym wydaniu!

Czy wiesz, że?

Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący!

Dla urozmaicenia:

Dodaj swoje ulubione składniki, aby stworzyć własną wersję klasycznego makaronu bolońskiego. Przygotuj sos z dodatkiem pieczarek, oliwek lub drobno posiekanej papryczki chili, aby nadać mu lekko pikantnego charakteru. Dla dodatkowego efektu podawaj makaron posypany świeżo tartym parmezanem i udekorowany listkami bazylii!

Jeśli makaron to Twój ulubiony składnik, koniecznie przygotuj także tagliatelle z kurkami i kurczakiem – kremowe i aromatyczne, albo wypróbuj spaghetti alla carbonara – klasykę włoskiej kuchni, która zawsze się sprawdza!