
Składniki
400 gramów
1 sztuka
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
150 mililitrów
500 mililitrów
2 łyżki
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.
Krok 2
Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.
Krok 3
Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.
Krok 4
Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.
Krok 5
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron po bolońsku
Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów. Do sosu opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu, który podkreśla naturalną słodycz warzyw. Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienity makaron po bolońsku! Podawaj go na wiele okazji.