Makaron po bolońsku - z mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron po bolońsku

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

18

328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

149 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

300 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

150 mililitrów

500 mililitrów

2 łyżki

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę, marchew, seler i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na małej ilości oliwy. Przełóż do innego naczynia.

Makaron po bolońsku - Krok 1

Krok 2

Na patelnię włóż mięso mielone. Podsmaż na mocnym ogniu do lekkiego zbrązowienia.

Makaron po bolońsku - Krok 2

Krok 3

Dodaj z powrotem warzywa i wlej wino. Duś chwilę, aż alkohol odparuje.

Makaron po bolońsku - Krok 3

Krok 4

Wlej sos pomidorowy, dodaj Bulionetkę wołową Knorr i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na małym ogniu około 30 minut.

Makaron po bolońsku - Krok 4

Krok 5

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody. Odsącz, wyłóż na talerz i polej sosem. Posyp startym parmezanem i udekoruj ziołami.

Makaron po bolońsku - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron po bolońsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron po bolońskuMakaron po bolońsku

Masz ochotę na prawdziwie włoskie danie? W takim razie przepis, który masz przed sobą, sprawdzi się wybornie. Makaron po bolońsku to propozycja na pyszny obiad pełen smaków. Do przygotowania potrawy użyj popularnego makaronu typu spaghetti. Ugotuj go w dużej ilości wody – co najmniej litrze na każde 100 g suchego produktu. Dopilnuj, aby makaron był al dente. Ze spaghetti świetnie skomponują się klasyczne włoskie sosy, np. bolognese, który przyrządza się na bazie różnego rodzaju mięs – znakomicie sprawdzi się wieprzowina oraz wołowina z dodatkiem warzyw, np. marchewki, cebuli, czosnku, selera i pomidorów. Do sosu opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu, który podkreśla naturalną słodycz warzyw. Warto pamiętać, że sos boloński jest sosem mięsnym, do którego Włosi początkowo dodawali akurat te warzywa, które mieli pod ręką – smak pomidorów nie powinien być zatem dominujący. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu przepisowi przygotujesz wyśmienity makaron po bolońsku! Podawaj go na wiele okazji.