Pieczone warzywa korzeniowe - przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczone warzywa korzeniowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
145 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

61 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

250 gramów

1 łyżka

300 gramów

1 pęczek

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz warzywa, marchewkę, pietruszkę i pasternak przekrój wzdłuż na cztery części. Podobnie pokrój buraki. Przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.

Krok 2

Posyp przyprawą Knorr i skrop oliwą. Lekko wymieszaj i piecz w 200 stopni C przez ok. 35 minut. W między czasie zamieszaj.

Krok 3

Natkę pietruszki posiekaj. Upieczone warzywa podawaj z natką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z dipem jogurtowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone warzywa korzeniowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone warzywa korzeniowePieczone warzywa korzeniowe

Pieczenie to najprostsza metoda, by wydobyć z warzyw niepowtarzalny aromat. Z odrobiną ziół i przypraw nabierają głębokiego smaku, który można wykorzystać na wiele sposobów. Pieczenie warzyw korzeniowych to także świetny pretekst, aby powrócić do produktów, które przez lata wydawały się pospolite i mało interesujące. Jeszcze niejednym Was zadziwią!

Dla kogo?

Nawet miłośnicy warzyw mogą być mile zaskoczeni nowym wcieleniem smacznych korzeni – pietruszki, pasternaku oraz marchwi. Do pieczonych warzyw przekonają się także te osoby, które nie uważały się do tej pory za fanów jarzyn.

Na jaką okazję?

Wystarczy przygotować gęsty dip i sprawę smakowitej przekąski na imprezy macie załatwioną. Jest zdecydowanie mniej pracochłonna niż wieloskładnikowe sałatki czy koreczki, wymagające żmudnego nadziewania na wykałaczki pojedynczych smakołyków.

Czy wiesz, że?

O ile w kuchniach natka pietruszki jest wykorzystywana bardzo często, o tyle tego samego nie można powiedzieć o warzywnym korzeniu. Warto jednak wiedzieć, że pierwsze informacje o pietruszce w odniesieniu kulinarnym pochodzą z XV-wiecznego przepisu na holenderską zupę warzywną.

Dla urozmaicenia:

Pieczone warzywa korzeniowe można podawać na gorąco i na zimno. Pysznie będzie zamienić je w element sałatek, past do pieczywa i zup.