
Składniki
300 gramów
250 gramów
250 gramów
1 łyżka
300 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa, marchewkę, pietruszkę i pasternak przekrój wzdłuż na cztery części. Podobnie pokrój buraki. Przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Krok 2
Posyp przyprawą Knorr i skrop oliwą. Lekko wymieszaj i piecz w 200 stopni C przez ok. 35 minut. W między czasie zamieszaj.
Krok 3
Natkę pietruszki posiekaj. Upieczone warzywa podawaj z natką.

Dobra rada:
Podawaj z dipem jogurtowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone warzywa korzeniowe
Pieczenie to najprostsza metoda, by wydobyć z warzyw niepowtarzalny aromat. Z odrobiną ziół i przypraw nabierają głębokiego smaku, który można wykorzystać na wiele sposobów. Pieczenie warzyw korzeniowych to także świetny pretekst, aby powrócić do produktów, które przez lata wydawały się pospolite i mało interesujące. Jeszcze niejednym Was zadziwią!
Dla kogo?
Nawet miłośnicy warzyw mogą być mile zaskoczeni nowym wcieleniem smacznych korzeni – pietruszki, pasternaku oraz marchwi. Do pieczonych warzyw przekonają się także te osoby, które nie uważały się do tej pory za fanów jarzyn.
Na jaką okazję?
Wystarczy przygotować gęsty dip i sprawę smakowitej przekąski na imprezy macie załatwioną. Jest zdecydowanie mniej pracochłonna niż wieloskładnikowe sałatki czy koreczki, wymagające żmudnego nadziewania na wykałaczki pojedynczych smakołyków.
Czy wiesz, że?
O ile w kuchniach natka pietruszki jest wykorzystywana bardzo często, o tyle tego samego nie można powiedzieć o warzywnym korzeniu. Warto jednak wiedzieć, że pierwsze informacje o pietruszce w odniesieniu kulinarnym pochodzą z XV-wiecznego przepisu na holenderską zupę warzywną.
Dla urozmaicenia:
Pieczone warzywa korzeniowe można podawać na gorąco i na zimno. Pysznie będzie zamienić je w element sałatek, past do pieczywa i zup.


































