
Składniki
300 gramów
250 gramów
250 gramów
1 łyżka
300 gramów
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz warzywa, marchewkę, pietruszkę i pasternak przekrój wzdłuż na cztery części. Podobnie pokrój buraki. Przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Krok 2
Posyp przyprawą Knorr i skrop oliwą. Lekko wymieszaj i piecz w 200 stopni C przez ok. 35 minut. W między czasie zamieszaj.
Krok 3
Natkę pietruszki posiekaj. Upieczone warzywa podawaj z natką.

Dobra rada:
Podawaj z dipem jogurtowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do warzyw z grilla Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone warzywa korzeniowe
Pieczenie to najprostsza metoda, by wydobyć z warzyw niepowtarzalny aromat. Z odrobiną ziół i przypraw nabierają głębokiego smaku, który można wykorzystać na wiele sposobów. Pieczenie warzyw korzeniowych to także świetny pretekst, aby powrócić do produktów, które przez lata wydawały się pospolite i mało interesujące. Jeszcze niejednym Was zadziwią!
Dla kogo?
Nawet miłośnicy warzyw mogą być mile zaskoczeni nowym wcieleniem smacznych korzeni – pietruszki, pasternaku oraz marchwi. Do pieczonych warzyw przekonają się także te osoby, które nie uważały się do tej pory za fanów jarzyn.
Na jaką okazję?
Wystarczy przygotować gęsty dip i sprawę smakowitej przekąski na imprezy macie załatwioną. Jest zdecydowanie mniej pracochłonna niż wieloskładnikowe sałatki czy koreczki, wymagające żmudnego nadziewania na wykałaczki pojedynczych smakołyków.
Czy wiesz, że?
O ile w kuchniach natka pietruszki jest wykorzystywana bardzo często, o tyle tego samego nie można powiedzieć o warzywnym korzeniu. Warto jednak wiedzieć, że pierwsze informacje o pietruszce w odniesieniu kulinarnym pochodzą z XV-wiecznego przepisu na holenderską zupę warzywną.
Dla urozmaicenia:
Pieczone warzywa korzeniowe można podawać na gorąco i na zimno. Pysznie będzie zamienić je w element sałatek, past do pieczywa i zup.