Placuszki warzywne z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki warzywne z piekarnika

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.

Krok 3

Ziemniaki i cukinię wymieszaj w misce z łyżeczką soli i odstaw na 15 minut, by puściły soki. Odcedź na sicie.

Krok 4

Wszystkie warzywa wymieszaj z cebulą, zieleniną i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Wbij jaja i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki.

Krok 7

Piecz 40 minut. W połowie czasu obróć drewnianą łopatką na drugą stronę.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej