
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
6 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
Krok 3
Ziemniaki i cukinię wymieszaj w misce z łyżeczką soli i odstaw na 15 minut, by puściły soki. Odcedź na sicie.
Krok 4
Wszystkie warzywa wymieszaj z cebulą, zieleniną i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Wbij jaja i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki.
Krok 7
Piecz 40 minut. W połowie czasu obróć drewnianą łopatką na drugą stronę.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej