
Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
6 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
Krok 3
Ziemniaki i cukinię wymieszaj w misce z łyżeczką soli i odstaw na 15 minut, by puściły soki. Odcedź na sicie.
Krok 4
Wszystkie warzywa wymieszaj z cebulą, zieleniną i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Wbij jaja i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki.
Krok 7
Piecz 40 minut. W połowie czasu obróć drewnianą łopatką na drugą stronę.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej