Składniki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
3 sztuki
6 łyżek
1 szczypta
3 łyżki
2 łyżki
6 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Krok 2
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.
Krok 3
Ziemniaki i cukinię wymieszaj w misce z łyżeczką soli i odstaw na 15 minut, by puściły soki. Odcedź na sicie.
Krok 4
Wszystkie warzywa wymieszaj z cebulą, zieleniną i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Wbij jaja i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki.
Krok 7
Piecz 40 minut. W połowie czasu obróć drewnianą łopatką na drugą stronę.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej