Placuszki warzywne z piekarnika

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

1 sztuka

6 sztuk

1 szczypta

3 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

1 szczypta

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 1

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.

Krok 1

Ziemniaki i cukinię wymieszaj w misce z łyżeczką soli i odstaw na 15 minut, by puściły soki. Odcedź na sicie.

Krok 1

Wszystkie warzywa wymieszaj z cebulą, zieleniną i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 1

Wbij jaja i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 1

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki.

Krok 1

Piecz 40 minut. W połowie czasu obróć drewnianą łopatką na drugą stronę.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej