Placuszki warzywne z piekarnika przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placuszki warzywne z piekarnika

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

3 sztuki

6 łyżek

1 szczypta

3 łyżki

2 łyżki

6 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew, ziemniaki i cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Krok 2

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie.

Krok 3

Ziemniaki i cukinię wymieszaj w misce z łyżeczką soli i odstaw na 15 minut, by puściły soki. Odcedź na sicie.

Krok 4

Wszystkie warzywa wymieszaj z cebulą, zieleniną i parmezanem. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 5

Wbij jaja i dodaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Masę nakładaj łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formując zgrabne placuszki.

Krok 7

Piecz 40 minut. W połowie czasu obróć drewnianą łopatką na drugą stronę.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placuszki warzywne z piekarnika - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej