Zupa kaszubska z kapustą: dziadówka | Przepisy.pl pixel

Zupa kaszubska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
476 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

277 osób wydrukowało

Pobierz pdf

606 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

125 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce i dusić na maśle z posiekaną cebulką.

Zupa kaszubska - Krok 1

Krok 2

Gdy jarzyny będą miękkie, dodać łyżkę mąki, całość podlać około 1,5 litrem wody, dodać kostki rosołowe, pomidory pokrojone w kostkę, kminek.

Zupa kaszubska - Krok 2

Krok 3

Zupę gotować powoli około 30-40 minut. Na koniec zabielić śmietaną. Doprawić do smaku szczyptą soli.

Zupa kaszubska - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kaszubskaZupa kaszubska

Przepis na tradycyjną zupę kaszubską wywodzi się z regionalnej kuchni Pomorza. Czas odwiedzić ten region podczas swoich kulinarnych poczynań! Zupa jest gęsta dzięki jarzynom, śmietankowa i pachnąca kminkiem – sprawdzi się jako potrawa na prosty obiad. Przekonaj się, jak prosta w przygotowaniu i smaczna jest kaszubska zupa.

Dla kogo?

Przygotowanie tradycyjnej zupy kaszubskiej rozpocznij od oczyszczenia i starcia na tarce o dużych oczkach marchewki oraz poszatkowania białej kapusty. Duś je na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli. Przepis na zupę kaszubską przypadnie do gustu wszystkim kucharzom, którzy lubią odkrywać regionalne potrawy.

Na jaką okazję?

Gdy warzywa na zupę kaszubską zmiękną, wsyp do nich łyżkę mąki, zalej wodą i dopraw pokruszoną kostką rosołową. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Następnie całość przypraw szczyptą kminku, który nada zupie wyrazisty, odrobinę pikantny smak. Zupę po kaszubsku serwuj jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu. Okaże się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego, ale nieco już spowszedniałego rosołu.

Czy wiesz, że?

Pod koniec gotowania zabiel zupę kaszubską kwaśną śmietaną lub maślanką, którą warto wcześniej zahartować, by nie stworzyła nieestetycznych grudek.

Dla urozmaicenia:

Potrawę przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Kaszubską zupę serwuj z dodatkiem pieczywa, np. kromki razowego chleba. Właśnie zyskałeś kolejną recepturę, dzięki której twoje posiłki nie będą nudne!