Zupa kaszubska przepis – Zobacz na przepisy.pl

Zupa kaszubska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

396 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

544 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

0.5 sztuki

1 szczypta

3 sztuki

125 mililitrów

1 łyżka

1 szczypta

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarzyny oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce i dusić na maśle z posiekaną cebulką.

Zupa kaszubska - Krok 1

Krok 2

Gdy jarzyny będą miękkie, dodać łyżkę mąki, całość podlać około 1,5 litrem wody, dodać kostki rosołowe, pomidory pokrojone w kostkę, kminek.

Zupa kaszubska - Krok 2

Krok 3

Zupę gotować powoli około 30-40 minut. Na koniec zabielić śmietaną. Doprawić do smaku szczyptą soli.

Zupa kaszubska - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kaszubska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kaszubskaZupa kaszubska

Przepis na zupę kaszubską wywodzi się z regionalnej kuchni Pomorza. Zupa jest gęsta dzięki jarzynom, śmietankowa i pachnąca kminkiem – sprawdzi się jako potrawa na prosty obiad. Jej przygotowanie rozpocznij od oczyszczenia i starcia na tarce o dużych oczkach marchewki oraz poszatkowania białej kapusty. Duś je na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli. Gdy warzywa zmiękną, wsyp do nich łyżkę mąki, zalej wodą i dopraw pokruszoną kostką rosołową. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Następnie całość przypraw szczyptą kminku, który nada zupie wyrazisty, odrobinę pikantny smak. Pod koniec gotowania zabiel zupę kaszubską kwaśną śmietaną lub maślanką, którą warto wcześniej zahartować, by nie stworzyła nieestetycznych grudek. Potrawę przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Zupę kaszubską serwuj z dodatkiem pieczywa, np. kromki razowego chleba. Przekonaj się, jakie to proste w przygotowaniu i smaczne danie.