owsianka z jabłkiem (5 przemian) przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

owsianka z jabłkiem (5 przemian)

Autor: mikkitiger

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jest to owsianka wg pięciu przemian. Symbol przemiany podany jest w nawiasie na początku każdego kroku. Pomiędzy kolejnymi przemianami należy odczekać pewien czas. Ja zazwyczaj czekam ok. 1-2 min.

Krok 2

[O] Zagotuj wodę

Krok 3

[Z] Do wrzącej wody dodaj rodzynki, posiekane migdały, siemię lnu i cynamon

Krok 4

[M] Dodaj szczyptę kardamonu i płatki owsiane

Krok 5

Gotuj przez 20 min.

Krok 6

[W] Posól

Krok 7

[D] Dodaj starte kwaśne jabłko

mikkitiger

Dobra rada:

Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • owsianka z jabłkiem (5 przemian) - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Cebulaczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej