
Składniki
3 szklanki
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jest to owsianka wg pięciu przemian. Symbol przemiany podany jest w nawiasie na początku każdego kroku. Pomiędzy kolejnymi przemianami należy odczekać pewien czas. Ja zazwyczaj czekam ok. 1-2 min.
Krok 2
[O] Zagotuj wodę
Krok 3
[Z] Do wrzącej wody dodaj rodzynki, posiekane migdały, siemię lnu i cynamon
Krok 4
[M] Dodaj szczyptę kardamonu i płatki owsiane
Krok 5
Gotuj przez 20 min.
Krok 6
[W] Posól
Krok 7
[D] Dodaj starte kwaśne jabłko

Dobra rada:
Siemię lniane jest niezwykle uniwersalne – delikatnie uprażone będzie smacznym dodatkiem do sałatek lub kanapek, a zmielone nadaje się świetnie do jogurtów, deserów, a także zup.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej