Krakersy ziołowe z „super foods” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krakersy ziołowe z „super foods”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

41 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

250 gramów

250 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

35 gramów

10 gramów

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie krakersów zacznij od wyrobienia ciasta. Przygotuj dużą miskę lub dowolne miksujące narzędzie, np. robot kuchenny. Do naczynia wlej 250 mililitrów wody (tyle mieści się w przeciętnej szklance). Dosyp po 250 gramów mąki pszennej i żytniej, a także 35 gramów pokruszonych drożdży, 10 gramów soli morskiej, łyżkę miodu oraz 2 łyżeczki Przyprawy w Minikostkach Czosnek Knorr. Wyrabiaj ciasto przez około 2 minuty.

Krok 2

Teraz dodaj do ciasta wszystkie składniki typu „superfoods”: po łyżce maku, siemienia lnianego, sezamu oraz nasion chia. Wyrabiaj ciasto przez 1-2 minuty. Zwróć uwagę na to, aby wszystkie składniki równomiernie się z nim połączyły.

Krok 3

Wyjmij ciasto z naczynia, w którym je wyrabiasz. Weź je w dłonie i zagnieć jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż do miski. Zakryj ją folią spożywczą i odstaw na 20 minut.

Krok 4

Przygotuj się do pieczenia krakersów – rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół. Blachę, na której rozłożysz ciasto, podsyp mąką. Tymczasem przygotuj wałek i stolnicę, a potem przełóż na nią ciasto z miski. Rozwałkuj je cienko (na około 2 mm). W razie konieczności możesz podsypać ciasto mąką, żeby nie przyklejało się do wałka. Przełóż rozwałkowane ciasto na blachę.

Krok 5

Posyp ciasto z wierzchu suszonym oregano i Przyprawą Czosnek Knorr. Ugnieć ciasto z wierzchu płaską częścią dłoni – dzięki temu przyprawy będą się go lepiej trzymać. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Krakersy możesz pokroić lub połamać w dłoniach na dowolne kawałki.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj krakersy z superfoods jako zamiennik pieczywa lub lekką przekąskę w ciągu dnia. Jeśli chcesz, możesz użyć do ich przygotowania dowolnych ulubionych ziaren, np. słonecznika lub pestek dyni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krakersy ziołowe z „super foods” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krakersy ziołowe z „super foods”Krakersy ziołowe z „super foods”

Nie da się ukryć – każdy czasem lubi pochrupać! W tej sytuacji wcale nie trzeba ruszać na wyprawę do sklepu, by zaopatrzyć się w słone przekąski. Czas i energię dużo lepiej zainwestować w zrobienie krakersów ziołowych, wzbogaconych produktami „superfoods”, które najtrafniej opisuje jedno słowo: super!

Dla kogo?

Dla miłośników pieczenia, którzy mają ochotę na coś innego niż słodkie babeczki i ciastka. Wytrawną przekąskę docenią także ci, którym zależy na czasie. Samo przygotowanie ciasta na krakersy ziołowe z „superfoods” zajmuje tylko 10 minut.

Na jaką okazję?

W sam raz do wzięcia na wynos i zjedzenia poza jadalnią. W pracy, w szkole, a może w drodze na kurs tańca? Chrupanie ziołowych krakersów na słono dozwolone jest wszędzie.

Czy wiesz, że?

Terminem superfood opisywane są produkty pochodzenia naturalnego, bogate w składniki odżywcze.

Dla urozmaicenia:

Krakersy ziołowe z „superfoods” na słono podawajcie z hummusem albo pastą z pieczonej dyni. Gęste dipy mile widziane!