Składniki
250 gramów
250 gramów
250 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
35 gramów
10 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie krakersów zacznij od wyrobienia ciasta. Przygotuj dużą miskę lub dowolne miksujące narzędzie, np. robot kuchenny. Do naczynia wlej 250 mililitrów wody (tyle mieści się w przeciętnej szklance). Dosyp po 250 gramów mąki pszennej i żytniej, a także 35 gramów pokruszonych drożdży, 10 gramów soli morskiej, łyżkę miodu oraz 2 łyżeczki Przyprawy w Minikostkach Czosnek Knorr. Wyrabiaj ciasto przez około 2 minuty.
Krok 2
Teraz dodaj do ciasta wszystkie składniki typu „superfoods”: po łyżce maku, siemienia lnianego, sezamu oraz nasion chia. Wyrabiaj ciasto przez 1-2 minuty. Zwróć uwagę na to, aby wszystkie składniki równomiernie się z nim połączyły.
Krok 3
Wyjmij ciasto z naczynia, w którym je wyrabiasz. Weź je w dłonie i zagnieć jeszcze przez chwilę, a następnie przełóż do miski. Zakryj ją folią spożywczą i odstaw na 20 minut.
Krok 4
Przygotuj się do pieczenia krakersów – rozgrzej piekarnik do 190°C w trybie góra-dół. Blachę, na której rozłożysz ciasto, podsyp mąką. Tymczasem przygotuj wałek i stolnicę, a potem przełóż na nią ciasto z miski. Rozwałkuj je cienko (na około 2 mm). W razie konieczności możesz podsypać ciasto mąką, żeby nie przyklejało się do wałka. Przełóż rozwałkowane ciasto na blachę.
Krok 5
Posyp ciasto z wierzchu suszonym oregano i Przyprawą Czosnek Knorr. Ugnieć ciasto z wierzchu płaską częścią dłoni – dzięki temu przyprawy będą się go lepiej trzymać. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Krakersy możesz pokroić lub połamać w dłoniach na dowolne kawałki.
Dobra rada:
Podawaj krakersy z superfoods jako zamiennik pieczywa lub lekką przekąskę w ciągu dnia. Jeśli chcesz, możesz użyć do ich przygotowania dowolnych ulubionych ziaren, np. słonecznika lub pestek dyni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krakersy ziołowe z „super foods”
Nie da się ukryć – każdy czasem lubi pochrupać! W tej sytuacji wcale nie trzeba ruszać na wyprawę do sklepu, by zaopatrzyć się w słone przekąski. Czas i energię dużo lepiej zainwestować w zrobienie krakersów ziołowych, wzbogaconych produktami „superfoods”, które najtrafniej opisuje jedno słowo: super!
Dla kogo?
Dla miłośników pieczenia, którzy mają ochotę na coś innego niż słodkie babeczki i ciastka. Wytrawną przekąskę docenią także ci, którym zależy na czasie. Samo przygotowanie ciasta na krakersy ziołowe z „superfoods” zajmuje tylko 10 minut.
Na jaką okazję?
W sam raz do wzięcia na wynos i zjedzenia poza jadalnią. W pracy, w szkole, a może w drodze na kurs tańca? Chrupanie ziołowych krakersów na słono dozwolone jest wszędzie.
Czy wiesz, że?
Terminem superfood opisywane są produkty pochodzenia naturalnego, bogate w składniki odżywcze.
Dla urozmaicenia:
Krakersy ziołowe z „superfoods” na słono podawajcie z hummusem albo pastą z pieczonej dyni. Gęste dipy mile widziane!