Udziki bałkańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziki bałkańskie

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udźce dokładnie umyj i osusz. W miseczce zmieszaj olej z czubricą i sosem sałatkowym - pastą posmaruj udźce. Włoż je do foliowego woreczka i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Zamarynowane udźce ułóż w naczyniu do zapiekania. Kostkę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, wlej do naczynia. Piecz udźce przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem.

Krok 3

Podaj z pieczonymi ziemniakami. które możesz piec równocześnie w tym samym piekarniku, na blasze - jeśli są duże trzeba je wstawić 15 minut wcześniej niż kawałki kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej