Udziki bałkańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziki bałkańskie

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udźce dokładnie umyj i osusz. W miseczce zmieszaj olej z czubricą i sosem sałatkowym - pastą posmaruj udźce. Włoż je do foliowego woreczka i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Zamarynowane udźce ułóż w naczyniu do zapiekania. Kostkę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, wlej do naczynia. Piecz udźce przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem.

Krok 3

Podaj z pieczonymi ziemniakami. które możesz piec równocześnie w tym samym piekarniku, na blasze - jeśli są duże trzeba je wstawić 15 minut wcześniej niż kawałki kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lazania ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej