Udziki bałkańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziki bałkańskie

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udźce dokładnie umyj i osusz. W miseczce zmieszaj olej z czubricą i sosem sałatkowym - pastą posmaruj udźce. Włoż je do foliowego woreczka i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Zamarynowane udźce ułóż w naczyniu do zapiekania. Kostkę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, wlej do naczynia. Piecz udźce przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem.

Krok 3

Podaj z pieczonymi ziemniakami. które możesz piec równocześnie w tym samym piekarniku, na blasze - jeśli są duże trzeba je wstawić 15 minut wcześniej niż kawałki kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej