Udziki bałkańskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udziki bałkańskie

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udźce dokładnie umyj i osusz. W miseczce zmieszaj olej z czubricą i sosem sałatkowym - pastą posmaruj udźce. Włoż je do foliowego woreczka i odłóż do lodówki na min. 1 godzinę.

Krok 2

Zamarynowane udźce ułóż w naczyniu do zapiekania. Kostkę rozpuść w 1/2 szkl. gorącej wody, wlej do naczynia. Piecz udźce przez ok. 40 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, polewając co jakiś czas wytworzonym sosem.

Krok 3

Podaj z pieczonymi ziemniakami. które możesz piec równocześnie w tym samym piekarniku, na blasze - jeśli są duże trzeba je wstawić 15 minut wcześniej niż kawałki kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udziki bałkańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej