
Składniki
1 kilogram
4 sztuki
4 sztuki
1 łyżeczka
sos:
125 gramów
4 łyżki
2 łyżki
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od ugotowania żeberek. Zalej mięso wodą, wsyp przyprawy, dopraw solą i gotuj powoli aż mięso zrobi się miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości – ok 40 minut.
Krok 2
Teraz przygotuj sos. Czosnek zmiażdż i dodaj wszystkie składniki do naczynia miksującego.
Krok 3
Duś 3 min/120/obr. 4
Krok 4
Po ugotowaniu żeberek wlej do sosu w naczyniu miksującym ok 500ml wywaru z gotowania żeberek i dalej gotuj 8 min/120/obr. 4
Krok 5
Żeberka przełóż do miski. Zalej gorącym sosem i zostaw na noc w lodówce. Tak przygotowane żeberka możesz zapiekać w piecu (190C-25min) lub grillować.

Dobra rada:
Dodaj do żeberek jasny sezam i pokrojoną dymkę. Podawaj również z ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Orientalne żeberka wieprzowe
Soczyste, orientalne żeberka przygotowane w aromatycznej marynacie to prawdziwy rarytas. Nie warto wykorzystywać ich wyłącznie od ugotowania mięsnego wywaru. Przepisów na przyrządzenie żeberek wieprzowych jest mnóstwo, lecz z orientalną nutą stają się prawdziwą rozkoszą podniebienia. Kulinarne siódme niebo czeka na odkrycie.
Dla kogo?
Gratka dla miłośników mięs, którym przejadły się już klasyczne kotlety schabowe i mielone. Czasem wystarczy mała rewolucja w stosowanych przyprawach, by z dobrze znanych składników wyczarować zupełnie nową potrawę taką jak orientalne żeberka wieprzowe.
Na jaką okazję?
Mięsne danie główne w sam raz na uroczysty, niedzielny obiad. Lubicie jedzenie na świeżym powietrzu? Nie zapomnijcie o tym przepisie na orientalne żeberka, planując następne grillowanie.
Czy wiesz, że?
Gogigui to nazwa sposobu serwowania żywności bardzo popularna w Korei. W wielu restauracjach goście siadają wokół grilla, na którym mogą samodzielnie przyrządzać upragnione kąski mięsne i warzywne.
Dla urozmaicenia:
Żeberka wieprzowe staną się kapitalnym dodatkiem do japońskiego ramenu lub orientalnej zupy z porcją kimchi.