Orientalne żeberka wieprzowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne żeberka wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

sos:

125 gramów

4 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od ugotowania żeberek. Zalej mięso wodą, wsyp przyprawy, dopraw solą i gotuj powoli aż mięso zrobi się miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości – ok 40 minut.

Krok 2

Teraz przygotuj sos. Czosnek zmiażdż i dodaj wszystkie składniki do naczynia miksującego.

Krok 3

Duś 3 min/120/obr. 4

Krok 4

Po ugotowaniu żeberek wlej do sosu w naczyniu miksującym ok 500ml wywaru z gotowania żeberek i dalej gotuj 8 min/120/obr. 4

Krok 5

Żeberka przełóż do miski. Zalej gorącym sosem i zostaw na noc w lodówce. Tak przygotowane żeberka możesz zapiekać w piecu (190C-25min) lub grillować.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do żeberek jasny sezam i pokrojoną dymkę. Podawaj również z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne żeberka wieprzoweOrientalne żeberka wieprzowe

Soczyste, orientalne żeberka przygotowane w aromatycznej marynacie to prawdziwy rarytas. Nie warto wykorzystywać ich wyłącznie od ugotowania mięsnego wywaru. Przepisów na przyrządzenie żeberek wieprzowych jest mnóstwo, lecz z orientalną nutą stają się prawdziwą rozkoszą podniebienia. Kulinarne siódme niebo czeka na odkrycie.

Dla kogo?

Gratka dla miłośników mięs, którym przejadły się już klasyczne kotlety schabowe i mielone. Czasem wystarczy mała rewolucja w stosowanych przyprawach, by z dobrze znanych składników wyczarować zupełnie nową potrawę taką jak orientalne żeberka wieprzowe.

Na jaką okazję?

Mięsne danie główne w sam raz na uroczysty, niedzielny obiad. Lubicie jedzenie na świeżym powietrzu? Nie zapomnijcie o tym przepisie na orientalne żeberka, planując następne grillowanie.

Czy wiesz, że?

Gogigui to nazwa sposobu serwowania żywności bardzo popularna w Korei. W wielu restauracjach goście siadają wokół grilla, na którym mogą samodzielnie przyrządzać upragnione kąski mięsne i warzywne.

Dla urozmaicenia:

Żeberka wieprzowe staną się kapitalnym dodatkiem do japońskiego ramenu lub orientalnej zupy z porcją kimchi.