Orientalne żeberka wieprzowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Orientalne żeberka wieprzowe

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżeczka

sos:

125 gramów

4 łyżki

2 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od ugotowania żeberek. Zalej mięso wodą, wsyp przyprawy, dopraw solą i gotuj powoli aż mięso zrobi się miękkie i będzie łatwo odchodzić od kości – ok 40 minut.

Krok 2

Teraz przygotuj sos. Czosnek zmiażdż i dodaj wszystkie składniki do naczynia miksującego.

Krok 3

Duś 3 min/120/obr. 4

Krok 4

Po ugotowaniu żeberek wlej do sosu w naczyniu miksującym ok 500ml wywaru z gotowania żeberek i dalej gotuj 8 min/120/obr. 4

Krok 5

Żeberka przełóż do miski. Zalej gorącym sosem i zostaw na noc w lodówce. Tak przygotowane żeberka możesz zapiekać w piecu (190C-25min) lub grillować.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do żeberek jasny sezam i pokrojoną dymkę. Podawaj również z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Orientalne żeberka wieprzowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Orientalne żeberka wieprzoweOrientalne żeberka wieprzowe

Soczyste, orientalne żeberka przygotowane w aromatycznej marynacie to prawdziwy rarytas. Nie warto wykorzystywać ich wyłącznie od ugotowania mięsnego wywaru. Przepisów na przyrządzenie żeberek wieprzowych jest mnóstwo, lecz z orientalną nutą stają się prawdziwą rozkoszą podniebienia. Kulinarne siódme niebo czeka na odkrycie.

Dla kogo?

Gratka dla miłośników mięs, którym przejadły się już klasyczne kotlety schabowe i mielone. Czasem wystarczy mała rewolucja w stosowanych przyprawach, by z dobrze znanych składników wyczarować zupełnie nową potrawę taką jak orientalne żeberka wieprzowe.

Na jaką okazję?

Mięsne danie główne w sam raz na uroczysty, niedzielny obiad. Lubicie jedzenie na świeżym powietrzu? Nie zapomnijcie o tym przepisie na orientalne żeberka, planując następne grillowanie.

Czy wiesz, że?

Gogigui to nazwa sposobu serwowania żywności bardzo popularna w Korei. W wielu restauracjach goście siadają wokół grilla, na którym mogą samodzielnie przyrządzać upragnione kąski mięsne i warzywne.

Dla urozmaicenia:

Żeberka wieprzowe staną się kapitalnym dodatkiem do japońskiego ramenu lub orientalnej zupy z porcją kimchi.