
Składniki
1 sztuka
300 mililitrów
4 łyżki
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżeczka
500 mililitrów
500 gramów
2 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów. Podobnie pokrój marchew, selera oraz cebulę.

Krok 2
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż mięso.

Krok 3
Dodaj wszystkie warzywa, sól i całość chwilę podsmaż.

Krok 4
Teraz wlej wino i zagotuj, aż 1/3 odparuje.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej do potrawy. Dodaj liść laurowy, pieprz, jałowiec i przykryj naczynie. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 120 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wołowina z Piemontu duszona z winem
Jeżeli chcesz odbyć kulinarną podróż do Włoch, która będzie prosta, przyjemna i bogata w aromaty, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Duszona wołowina z warzywami i winem idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Górzysty, włoski region Piemont słynie z serwowania pysznej wołowiny, duszonych warzyw i cenionego na całym świecie wina. To wszystko jeszcze dzisiaj może znaleźć się właśnie w twoim garnku. Wystarczy pokroić w kostkę mięso, marchew, seler naciowy oraz cebulę. Na delikatnej oliwie z oliwek należy podsmażyć wołowinę, następnie dodać warzywa i łyżeczkę soli. Smak soczystej wołowiny podkreśli czerwone wino, które powinno nieco odparować. Klamrą tego przepisu są aromatyczne liście laurowe, jałowiec i pieprz, które nadadzą potrawie słodko-gorzki posmak. Na koniec wymieszaj wszystko z sosem i włóż naczynie do piekarnika na 120 minut. Podawaj z kopytkami, które we Włochach znane są jako gnocchi. Buon appetito!