Wołowina z Piemontu duszona z winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

70 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

500 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 sztuki

4 sztuki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów. Podobnie pokrój marchew, selera oraz cebulę.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż mięso.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 2

Krok 3

Dodaj wszystkie warzywa, sól i całość chwilę podsmaż.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej wino i zagotuj, aż 1/3 odparuje.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej do potrawy. Dodaj liść laurowy, pieprz, jałowiec i przykryj naczynie. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 120 minut.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tatar wołowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z Piemontu duszona z winemWołowina z Piemontu duszona z winem

Jeżeli chcesz odbyć kulinarną podróż do Włoch, która będzie prosta, przyjemna i bogata w aromaty, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Duszona wołowina z warzywami i winem idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Górzysty, włoski region Piemont słynie z serwowania pysznej wołowiny, duszonych warzyw i cenionego na całym świecie wina. To wszystko jeszcze dzisiaj może znaleźć się właśnie w twoim garnku. Wystarczy pokroić w kostkę mięso, marchew, seler naciowy oraz cebulę. Na delikatnej oliwie z oliwek należy podsmażyć wołowinę, następnie dodać warzywa i łyżeczkę soli. Smak soczystej wołowiny podkreśli czerwone wino, które powinno nieco odparować. Klamrą tego przepisu są aromatyczne liście laurowe, jałowiec i pieprz, które nadadzą potrawie słodko-gorzki posmak. Na koniec wymieszaj wszystko z sosem i włóż naczynie do piekarnika na 120 minut. Podawaj z kopytkami, które we Włochach znane są jako gnocchi. Buon appetito!