Wołowina z Piemontu duszona z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z Piemontu duszona z winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 mililitrów

4 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

500 mililitrów

500 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów. Podobnie pokrój marchew, selera oraz cebulę.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż mięso.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 2

Krok 3

Dodaj wszystkie warzywa, sól i całość chwilę podsmaż.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej wino i zagotuj, aż 1/3 odparuje.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej do potrawy. Dodaj liść laurowy, pieprz, jałowiec i przykryj naczynie. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 120 minut.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z Piemontu duszona z winemWołowina z Piemontu duszona z winem

Jeżeli chcesz odbyć kulinarną podróż do Włoch, która będzie prosta, przyjemna i bogata w aromaty, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Duszona wołowina z warzywami i winem idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Górzysty, włoski region Piemont słynie z serwowania pysznej wołowiny, duszonych warzyw i cenionego na całym świecie wina. To wszystko jeszcze dzisiaj może znaleźć się właśnie w twoim garnku. Wystarczy pokroić w kostkę mięso, marchew, seler naciowy oraz cebulę. Na delikatnej oliwie z oliwek należy podsmażyć wołowinę, następnie dodać warzywa i łyżeczkę soli. Smak soczystej wołowiny podkreśli czerwone wino, które powinno nieco odparować. Klamrą tego przepisu są aromatyczne liście laurowe, jałowiec i pieprz, które nadadzą potrawie słodko-gorzki posmak. Na koniec wymieszaj wszystko z sosem i włóż naczynie do piekarnika na 120 minut. Podawaj z kopytkami, które we Włochach znane są jako gnocchi. Buon appetito!