Wołowina z Piemontu duszona z winem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z Piemontu duszona z winem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
76 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

69 osób wydrukowało

Pobierz pdf

105 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 mililitrów

4 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżeczka

500 mililitrów

500 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 2 centymetrów. Podobnie pokrój marchew, selera oraz cebulę.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 1

Krok 2

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż mięso.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 2

Krok 3

Dodaj wszystkie warzywa, sól i całość chwilę podsmaż.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 3

Krok 4

Teraz wlej wino i zagotuj, aż 1/3 odparuje.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej do potrawy. Dodaj liść laurowy, pieprz, jałowiec i przykryj naczynie. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 120 minut.

Wołowina z Piemontu duszona z winem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z Piemontu duszona z winem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wołowina z Piemontu duszona z winemWołowina z Piemontu duszona z winem

Jeżeli chcesz odbyć kulinarną podróż do Włoch, która będzie prosta, przyjemna i bogata w aromaty, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Duszona wołowina z warzywami i winem idealnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację w gronie przyjaciół. Górzysty, włoski region Piemont słynie z serwowania pysznej wołowiny, duszonych warzyw i cenionego na całym świecie wina. To wszystko jeszcze dzisiaj może znaleźć się właśnie w twoim garnku. Wystarczy pokroić w kostkę mięso, marchew, seler naciowy oraz cebulę. Na delikatnej oliwie z oliwek należy podsmażyć wołowinę, następnie dodać warzywa i łyżeczkę soli. Smak soczystej wołowiny podkreśli czerwone wino, które powinno nieco odparować. Klamrą tego przepisu są aromatyczne liście laurowe, jałowiec i pieprz, które nadadzą potrawie słodko-gorzki posmak. Na koniec wymieszaj wszystko z sosem i włóż naczynie do piekarnika na 120 minut. Podawaj z kopytkami, które we Włochach znane są jako gnocchi. Buon appetito!