Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule bardzo drobno siekamy. Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem, winem dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Krok 2
Wyjmujemy z lodówki. Z mięsa formujemy cevapcici czyli kształt kiełbaski albo cygara.
Krok 3
Smarujemy patelnię grillową oliwą i pieczemy po około 5 minut z każdej strony. podajemy z sałatką.
Krok 4
Sałatka: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. W misce mieszamy kukurydze, groszek, fasolkę posiekaną drobno papryczkę chilli i cebule. Musztardę, oliwę i sos knorr mieszamy na jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cevapcici winne z sałatką
Dania kuchni bałkańskiej charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem. Koniecznie przyrządź jedno z nich – cevapcici winne. Potrawa z tego przepisu przypominać może kiełbaski lub niewielkie kotleciki. Przygotujesz ją z mięsa mielonego – dobrze sprawdzi się wołowe, które z powodzeniem zastąpisz wieprzowym lub drobiowym. Aby danie zyskało intensywny smak, starannie wymieszaj je z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pieprzem kajeńskim. Całość odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu poszczególne smaki przenikną się. Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki lub kiełbaski. Podsmaż je na patelni grillowej. Cevapcici podawaj z kolorową sałatką warzywną. Do jej przygotowania użyj fasoli, kukurydzy i zielonego groszku. Wymienione składniki koniecznie dopraw papryczką chili, musztardą, oliwą z oliwek i kompozycją świeżych lub suszonych ziół. W ten sposób podkreślisz smak potrawy. Gotową serwuj ze świeżym pieczywem. Przygotuj cevapcici według naszego przepisu i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.