Oryginalne Cevapcici z sałatką kukurydzianą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cevapcici winne z sałatką

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule bardzo drobno siekamy. Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem, winem dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Krok 2

Wyjmujemy z lodówki. Z mięsa formujemy cevapcici czyli kształt kiełbaski albo cygara.

Krok 3

Smarujemy patelnię grillową oliwą i pieczemy po około 5 minut z każdej strony. podajemy z sałatką.

Krok 4

Sałatka: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. W misce mieszamy kukurydze, groszek, fasolkę posiekaną drobno papryczkę chilli i cebule. Musztardę, oliwę i sos knorr mieszamy na jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cevapcici winne z sałatkąCevapcici winne z sałatką

Dania kuchni bałkańskiej charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem. Koniecznie przyrządź jedno z nich – cevapcici winne. Potrawa z tego przepisu przypominać może kiełbaski lub niewielkie kotleciki. Przygotujesz ją z mięsa mielonego – dobrze sprawdzi się wołowe, które z powodzeniem zastąpisz wieprzowym lub drobiowym. Aby danie zyskało intensywny smak, starannie wymieszaj je z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pieprzem kajeńskim. Całość odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu poszczególne smaki przenikną się. Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki lub kiełbaski. Podsmaż je na patelni grillowej. Cevapcici podawaj z kolorową sałatką warzywną. Do jej przygotowania użyj fasoli, kukurydzy i zielonego groszku. Wymienione składniki koniecznie dopraw papryczką chili, musztardą, oliwą z oliwek i kompozycją świeżych lub suszonych ziół. W ten sposób podkreślisz smak potrawy. Gotową serwuj ze świeżym pieczywem. Przygotuj cevapcici według naszego przepisu i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.