Oryginalne Cevapcici z sałatką kukurydzianą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Cevapcici winne z sałatką

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule bardzo drobno siekamy. Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem, winem dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Krok 2

Wyjmujemy z lodówki. Z mięsa formujemy cevapcici czyli kształt kiełbaski albo cygara.

Krok 3

Smarujemy patelnię grillową oliwą i pieczemy po około 5 minut z każdej strony. podajemy z sałatką.

Krok 4

Sałatka: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. W misce mieszamy kukurydze, groszek, fasolkę posiekaną drobno papryczkę chilli i cebule. Musztardę, oliwę i sos knorr mieszamy na jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cevapcici winne z sałatką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cevapcici winne z sałatkąCevapcici winne z sałatką

Dania kuchni bałkańskiej charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem. Koniecznie przyrządź jedno z nich – cevapcici winne. Potrawa z tego przepisu przypominać może kiełbaski lub niewielkie kotleciki. Przygotujesz ją z mięsa mielonego – dobrze sprawdzi się wołowe, które z powodzeniem zastąpisz wieprzowym lub drobiowym. Aby danie zyskało intensywny smak, starannie wymieszaj je z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pieprzem kajeńskim. Całość odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu poszczególne smaki przenikną się. Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki lub kiełbaski. Podsmaż je na patelni grillowej. Cevapcici podawaj z kolorową sałatką warzywną. Do jej przygotowania użyj fasoli, kukurydzy i zielonego groszku. Wymienione składniki koniecznie dopraw papryczką chili, musztardą, oliwą z oliwek i kompozycją świeżych lub suszonych ziół. W ten sposób podkreślisz smak potrawy. Gotową serwuj ze świeżym pieczywem. Przygotuj cevapcici według naszego przepisu i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.