
Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek przeciskamy przez praskę, cebule bardzo drobno siekamy. Mięso razem z przyprawami, cebulą, czosnkiem, winem dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Krok 2
Wyjmujemy z lodówki. Z mięsa formujemy cevapcici czyli kształt kiełbaski albo cygara.
Krok 3
Smarujemy patelnię grillową oliwą i pieczemy po około 5 minut z każdej strony. podajemy z sałatką.
Krok 4
Sałatka: Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. W misce mieszamy kukurydze, groszek, fasolkę posiekaną drobno papryczkę chilli i cebule. Musztardę, oliwę i sos knorr mieszamy na jednolity sos. Polewamy sałatkę, mieszamy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cevapcici winne z sałatką
Dania kuchni bałkańskiej charakteryzują się wyjątkowym wyglądem i smakiem. Koniecznie przyrządź jedno z nich – cevapcici winne. Potrawa z tego przepisu przypominać może kiełbaski lub niewielkie kotleciki. Przygotujesz ją z mięsa mielonego – dobrze sprawdzi się wołowe, które z powodzeniem zastąpisz wieprzowym lub drobiowym. Aby danie zyskało intensywny smak, starannie wymieszaj je z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem i pieprzem kajeńskim. Całość odstaw w chłodne miejsce, dzięki czemu poszczególne smaki przenikną się. Z tak przygotowanej masy uformuj kotleciki lub kiełbaski. Podsmaż je na patelni grillowej. Cevapcici podawaj z kolorową sałatką warzywną. Do jej przygotowania użyj fasoli, kukurydzy i zielonego groszku. Wymienione składniki koniecznie dopraw papryczką chili, musztardą, oliwą z oliwek i kompozycją świeżych lub suszonych ziół. W ten sposób podkreślisz smak potrawy. Gotową serwuj ze świeżym pieczywem. Przygotuj cevapcici według naszego przepisu i nie zapomnij podzielić się swoją opinią o tym daniu.