Zapiekana wołowina po angielsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana wołowina po angielsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

60 gramów

300 gramów

6 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na 2h.

Krok 2

Ser pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 10s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.

Krok 3

Cebulę przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 5s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.

Krok 4

Lekko zmrożone mięso włóż do naczynia miksującego i zmiel 10s/obr.6. Dodaj do mięsa ser, cebulę, przyprawy Knorr, Fix Knorr, igiełki rozmarynu, musztardę, sos Worcestershire, 80ml wody oraz bułkę tartą. Wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr.2

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z funkcją grilla. Zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsa pulpety wielkości mniej więcej piłeczki od ping-ponga i ułóż w brytfance.

Krok 6

Pieczarki i szalotkę przekrój na pół. Dodaj do brytfanki z mięsem. Całość skrop oliwą i piecz przez ok 15-20 minut aż mięso zrobi się dobrze rumiane i lekko się skarmelizuje. Podawaj z ziemniaczanym puree oraz powstałym w trakcie pieczenie sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem będzie również świeża zielona sałatka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana wołowina po angielskuZapiekana wołowina po angielsku

Wołowina cieszy się opinią mięsa wykwintnego. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko od święta. Nasz przepis na zapiekaną wołowinę po angielsku udowadnia, że nie wymaga ona długiego duszenia czy skomplikowanej obróbki, by zachwycała smakiem i soczystością.

Dla kogo?

Sprawę przygotowania posiłku lubicie załatwiać szybko i sprawnie? Zapiekana wołowina okaże się Waszym wiernym sprzymierzeńcem.

Na jaką okazję?

Świąteczny obiad nie musi oznaczać nieśmiertelnego schabowego. Miłośnicy mięsnych smaków z dużym entuzjazmem powitają na talerzach zapiekaną wołowinę po angielsku podaną w formie kształtnych pulpetów.

Czy wiesz, że?

Pierwsza receptura użytego w przepisie na pieczoną wołowinę sosu Worcestershire powstała w Wielkiej Brytanii w latach 30. XIX wieku.

Dla urozmaicenia:

Zapiekaną wołowinę po angielsku podawajcie z pieczonymi ziemniakami, kuskusem lub dowolnym rodzajem kaszy.