Zapiekana wołowina po angielsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana wołowina po angielsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

60 gramów

300 gramów

6 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na 2h.

Krok 2

Ser pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 10s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.

Krok 3

Cebulę przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 5s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.

Krok 4

Lekko zmrożone mięso włóż do naczynia miksującego i zmiel 10s/obr.6. Dodaj do mięsa ser, cebulę, przyprawy Knorr, Fix Knorr, igiełki rozmarynu, musztardę, sos Worcestershire, 80ml wody oraz bułkę tartą. Wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr.2

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z funkcją grilla. Zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsa pulpety wielkości mniej więcej piłeczki od ping-ponga i ułóż w brytfance.

Krok 6

Pieczarki i szalotkę przekrój na pół. Dodaj do brytfanki z mięsem. Całość skrop oliwą i piecz przez ok 15-20 minut aż mięso zrobi się dobrze rumiane i lekko się skarmelizuje. Podawaj z ziemniaczanym puree oraz powstałym w trakcie pieczenie sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem będzie również świeża zielona sałatka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana wołowina po angielskuZapiekana wołowina po angielsku

Wołowina cieszy się opinią mięsa wykwintnego. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko od święta. Nasz przepis na zapiekaną wołowinę po angielsku udowadnia, że nie wymaga ona długiego duszenia czy skomplikowanej obróbki, by zachwycała smakiem i soczystością.

Dla kogo?

Sprawę przygotowania posiłku lubicie załatwiać szybko i sprawnie? Zapiekana wołowina okaże się Waszym wiernym sprzymierzeńcem.

Na jaką okazję?

Świąteczny obiad nie musi oznaczać nieśmiertelnego schabowego. Miłośnicy mięsnych smaków z dużym entuzjazmem powitają na talerzach zapiekaną wołowinę po angielsku podaną w formie kształtnych pulpetów.

Czy wiesz, że?

Pierwsza receptura użytego w przepisie na pieczoną wołowinę sosu Worcestershire powstała w Wielkiej Brytanii w latach 30. XIX wieku.

Dla urozmaicenia:

Zapiekaną wołowinę po angielsku podawajcie z pieczonymi ziemniakami, kuskusem lub dowolnym rodzajem kaszy.