Wołowina po angielsku - przepis: pieczona | Przepisy.pl pixel

Zapiekana wołowina po angielsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

60 gramów

300 gramów

6 sztuk

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i włóż do zamrażalnika na 2h.

Krok 2

Ser pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 10s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.

Krok 3

Cebulę przekrój na pół i włóż do naczynia miksującego. Zmiel 5s/obr.5. Przełóż ser do oddzielnej miski.

Krok 4

Lekko zmrożone mięso włóż do naczynia miksującego i zmiel 10s/obr.6. Dodaj do mięsa ser, cebulę, przyprawy Knorr, Fix Knorr, igiełki rozmarynu, musztardę, sos Worcestershire, 80ml wody oraz bułkę tartą. Wymieszaj 1min/obroty wsteczne/obr.2

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni z funkcją grilla. Zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsa pulpety wielkości mniej więcej piłeczki od ping-ponga i ułóż w brytfance.

Krok 6

Pieczarki i szalotkę przekrój na pół. Dodaj do brytfanki z mięsem. Całość skrop oliwą i piecz przez ok 15-20 minut aż mięso zrobi się dobrze rumiane i lekko się skarmelizuje. Podawaj z ziemniaczanym puree oraz powstałym w trakcie pieczenie sosem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem będzie również świeża zielona sałatka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana wołowina po angielsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana wołowina po angielskuZapiekana wołowina po angielsku

Wołowina cieszy się opinią mięsa wykwintnego. Nie jest to jednak powód, by jeść ją tylko od święta. Nasz przepis na zapiekaną wołowinę po angielsku udowadnia, że nie wymaga ona długiego duszenia czy skomplikowanej obróbki, by zachwycała smakiem i soczystością.

Dla kogo?

Sprawę przygotowania posiłku lubicie załatwiać szybko i sprawnie? Zapiekana wołowina okaże się Waszym wiernym sprzymierzeńcem.

Na jaką okazję?

Świąteczny obiad nie musi oznaczać nieśmiertelnego schabowego. Miłośnicy mięsnych smaków z dużym entuzjazmem powitają na talerzach zapiekaną wołowinę po angielsku podaną w formie kształtnych pulpetów.

Czy wiesz, że?

Pierwsza receptura użytego w przepisie na pieczoną wołowinę sosu Worcestershire powstała w Wielkiej Brytanii w latach 30. XIX wieku.

Dla urozmaicenia:

Zapiekaną wołowinę po angielsku podawajcie z pieczonymi ziemniakami, kuskusem lub dowolnym rodzajem kaszy.